mitä haittapuolia riippuvuus tuo?
|

Onko sinulla joku riippuvuus, josta haluaisit vapautua?

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Oletko huomannut olevasi koukussa johonkin? Riippuvuus voi olla haitallinen, mutta niistä on myös mahdollista päästä eroon.

Tunnetko joskus himoa makeaan? Vietätkö tuntikausia somea selaten myöhään yöhön? Tai onko sinulla jokin muu himo, joka pitää sinut otteessaan?

Makeanhimo voi kehittyä riippuvuudeksi, joka vertautuu alkoholistin jatkuvaan janontunteeseen. Aivot reagoivat samalla tavalla, olipa kyse sitten viinistä, makeisista, treeneistä, huumeista tai vaikkapa pelaamisesta.

Vastaava riippuvuus voi olla myös puhelimen vilkuilu.

Joka kerta kun puhelin piippaa, saattaa olla vaikea olla tarttumatta siihen välittömästi ja selvittämättä viestin sisältöä.

Saatamme jäädä kiinni tuohon hetkeen. Lopulta pieni piipahdus voi johtaa jopa tuntien viettämiseen sosiaalisessa mediassa tai keskustelupalstojen syövereissä.

Tuo aika voi viedä arvokasta aikaa perheeltä, ystäviltä, harrastuksilta ja omalta kehitykseltä…

Havaitsenko roikkuvani somessa? Olenko puhelimeni vanki? Onko puhelimestani tullut jotain, ilman mitä en voi elää?

Monien mielestä ennen oli paremmin, sillä puhelin ei häirinnyt yöunta tai aiheuttanut alakuloa. Ennen oli vain yksi puhelin kotona, se oli eteisessä puhelinpöydällä.

Puhelin ei häirinnyt jatkuvalla piippaamisella tai tuomalla jatkuvasti uutisia, olivatpa ne sitten ystävistä tai maailman tapahtumista. Uutiset katsottiin televisiosta ja ystävien kuulumiset kuultiin kasvokkain tai puhelimessa.

Kaikki eivät kertoneet kaikkea tekemisistään ja puuhistaan joka päivä. Asioista puhuttiin silloin kun nähtiin tai soitettiin puhelimella.

Nykyään puheluita tulee harvemmin, jos ei lasketa työhön liittyviä tai puhelinmyyjien puheluita. Nykyään puhelimen soiminen saattaa jopa säikäyttää. Se on jotain epätavallista tässä viestittelykulttuurissa.

Puhelimesta riippuvuus voi olla ongelma.

Vaikka sinulla olisi paljon someystäviä tai seuraajia, saatat silti kokea olevasi yksinäisempi kuin koskaan aikaisemmin. Tykkäykset tai seuraajien määrä eivät kerro todellisuutta.

Saatamme olla entistä riippuvaisempia makeasta, treenistä tai vaikkapa puhelimesta.

Riippuvuudesta voi kuitenkin päästä eroon.

Mieti, mistä oma riippuvuutesi johtuu. Jokaisella riippuvuudella on syy. Taustalla on jotain, joka täyttää sen tyhjän kolon.

Omalla kohdallani makeanhimo iskee, kun olen väsynyt, nälkäinen, kiukkuinen tai muuten vain toimeton. Kun ymmärrät omat sudenkuoppasi, voit ennakoida tilanteen ja estää makeanhimon pääsyn käsistä.

Mieti, mikä saa vallan elämässäsi.

Tutki itseäsi, mieltäsi, ajatuksiasi ja toimintaasi.

Älä syytä tai kritisoi itseäsi, vaan myönnä itsellesi, jos olet riippuvainen jostakin, olipa kyseessä sitten makeiset tai hyväksynnän hakeminen.

Pelkkä asian myöntäminen voi auttaa sinua eteenpäin. On kuitenkin tärkeää muistaa, että onnistuminen vaatii aikaa.

Mieti, missä tilanteissa riippuvuutesi tulee esiin. Vältä tilanteita, jotka pahentavat tilannetta.

Jos sortuu makeaan, kun tuntee olevansa alakuloinen tai epäonnistunut, välttele niitä tilanteita tai ihmisiä, jotka aiheuttavat tuon olotilan.

Jos tiedät, että somekommentit tai ystävien postaukset saavat sinut tuntemaan itsesi huonommaksi, vältä niitä.

Jos puhelimen vilkuilu koukuttaa, ota muistutukset pois päältä. Voit jopa sammuttaa puhelimen.

Kun olet muiden seurassa (oli se sitten puoliso, lapsi tai ystävä), vie puhelin pois käsistäsi. Laita se vaikka toiseen huoneeseen tai laita äänettömälle.

Mieti, mitä haittapuolia riippuvuudellasi on.

Jos taistelet makeanhimon kanssa, tiedät, että siitä tulee pöhöttynyt ja väsynyt olo. Voimakas himo voi myös viedä järjen mennessään. Miksi muuten sortuisimme sokeriövereihin?

Tilanteen muuttaminen voi tuntua vaikealta. Sillä vaikka tiedostaisimmekin riippuvuuden haitat, olemme silti siihen koukussa.

Listaa itsellesi ylös kaikki haitat, joita riippuvuus aiheuttaa. Mieti, mitä irrottautuminen merkitsisi.

Listaa itsellesi ylös kaikki hyvät asiat, joita saat, kun pääset irti koukuttavasta asiasta.

Mieti myös, millaisia tunteita riippuvuutesi aiheuttaa.

Makeanhimo voi auttaa nostamaan ylös alakuloa, mutta samalla se voi aiheuttaa syyllisyyttä valintojen jälkeen. Ja mitä kauemmin aikaa kuluu, sitä enemmän se vaikuttaa terveyteen ja itsetuntoon.

Mieti, mitä haluat tulevaisuudeltasi.

Pyri korvaamaan riippuvuus jollakin muulla.

Makeanhimon jättäminen tilanteessa, jossa tuntee olevansa alakuloinen, ei välttämättä toimi. Sen sijaan makeanhimo tulisi korvata toisella keinolla. Älä kuitenkaan korvaa yhtä riippuvuutta toisella. Suunnittele, miten toimit, kun himo iskee.

Suunnittele etukäteen, mitä teet, kun huomaat roikkuvasi puhelimessa keskellä somevilinää, kun kumppani yrittää kertoa päivästään tai huolistaan.

Etsi uusia mielenkiinnon kohteita. Kokeile uusia harrastuksia tai innosta vanhat harrastukset uuteen eloon.

Tapaa ystäviä kasvotusten. Ole sellaisten ihmisten seurassa, jotka innostavat ja tukevat sinua.

Vältä tilanteita, joissa toinen saa sinut tuntemaan itsesi huonommaksi. Tällaiset tilanteet saavat sinut helposti sortumaan riippuvuuksiin.

Jos et pärjää yksin, hae apua. Keskustele luotettavan henkilön kanssa.

Jos keskustelu ei auta ja riippuvuus voimistuu, hae apua asiantuntijalta. Saat tarvitsemasi avun ja voit edetä.

Rakkaudella
Virpi

mitä haittapuolia riippuvuus tuo

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *