Estääkö vitutus ja pelko onnistumisen?

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Amerikkalaisen psykologin Paul Ekmanin tunneteorian mukaan on olemassa kuusi perustunnetta: ilo, suru, viha, pelko, inho ja hämmästys.

Näiden tunteiden kirjon pääpaino näyttää olevan negatiivisissa tunteissa. Haluaisin lisätä tähän vielä yhden negatiivisen tunteen: vitutuksen. Törmäsin nimittäin aiheeseen, kun MeNaiset teki tutkimuksen, jossa 28 suomalaista, pääosin naisia, piti kuukauden ajan ns. vitutuspäiväkirjaa.

Tutkimuksesta selvisi, että vitutuksen kohteet ovat meille monille tuttuja asioita, kuten työ, arjen vastoinkäymiset, kiire, väsymys, nälkä, raha-asiat, terveys, tietotekniset ongelmat ja yllätys yllätys… sää.

Kuitenkin ylivoimainen ykkönen vitutuksen aiheuttajana ovat muut ihmiset. Tämä on mielenkiintoinen tulos, eikö vain? Mutta mitä se kertoo meistä?

Se kertoo sen, että käytämme aivan liikaa aikaa ja energiaa murehtiessamme muita ihmisiä ja niitä asioita, joihin emme voi vaikuttaa millään tavalla. Emme voi muuttaa toisia ihmisiä. Ainoa ihminen, johon voit vaikuttaa, olet sinä itse.

Tämä tekee asiasta melko yksinkertaisen, eikö vain?

Oletko tuntenut joskus ärsytystä, kun auto edessäsi hidastelee tai kun et löydä parkkipaikkaa kaupan läheltä? Joku toinen vie paikkasi ja se ärsyttää sinua.

Tai ehkä luet somesta jonkun julkkiksen tekemisistä, mikä saa sinut ärsyyntymään. Mietit, miten kukaan voi tehdä tai näyttää tuolta.

Vitutuspäiväkirjoista ilmeni, että usein kumppani, lapset, ystävät ja työkaverit ovat niitä, jotka aiheuttavat eniten vitutusta. Tuntuuko joskus, että toinen ei vain osaa tehdä mitään oikein? Saatat narista ja arvostella joka asiasta, vaikka toinen toimii ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Tässä on kyseessä ainoastaan sinun omista tunteistasi.

Professori Lauri Nummenmaan mukaan vitutus on kahden perustunteen, inhon ja vihan, yhdistelmä.

Vitutuksella voi olla negatiivinen vaikutus hyvinvointiimme. Pitkäaikainen viha ja kiukku voivat altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.

On tärkeää miettiä, mistä omat tunteemme oikein kumpuavat.

Aloita huomaamalla mitkä asiat, tilanteet tai ihmiset aiheuttavat sinulle negatiivisia tunteita. Tunne voi olla viha, pelko tai ärsytys.

Toinen ihminen toimii peilinä meille itsellemme. Se tarkoittaa, että asia, joka toisessa ärsyttää ja aiheuttaa vitutusta, voi olla juuri se, jota kannattaa tarkastella itsessään. Vitutusta aiheuttavat asiat voivat tarvita muutosta meissä itsessämme. Ne voidaan muuttaa.

Kaikki lähtee meistä jokaisesta itsestämme.

Mitä paremmin voit, sitä tyytyväisempi olet itseesi ja elämääsi. Mitä tyytyväisempi olet, sitä onnellisempi olet. Ja mitä onnellisempi olet, sitä helpompaa sinun on saavuttaa elämässäsi ne asiat, joita haluat ja kaipaat.

Pelko saa sinut lannistumaan ja epäilemään itseäsi.

Keskity sen sijaan niihin asioihin, jotka auttavat sinua olemaan tyytyväisempi itseesi ja elämääsi, ja jätä vähemmälle toissijaiset asiat.

Keskity niihin asioihin, jotka auttavat sinua voimaan paremmin.

Muutos on mahdollinen meille jokaiselle. Muutos lähtee meistä jokaisesta itsestämme. 


Lue myös tämä: Miksi kannattaa lopettaa valittaminen?

Rakkaudella
Virpi

pelko-voi-estää-onnistumisen

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *