Estääkö vitutus ja pelko onnistumisen?
Amerikkalaisen psykologin Paul Ekmanin tunneteorian mukaan on olemassa kuusi perustunnetta: ilo, suru, viha, pelko, inho ja hämmästys.
Näiden tunteiden kirjon pääpaino näyttää olevan negatiivisissa tunteissa. Haluaisin lisätä tähän vielä yhden negatiivisen tunteen: vitutuksen. Törmäsin nimittäin aiheeseen, kun MeNaiset teki tutkimuksen, jossa 28 suomalaista, pääosin naisia, piti kuukauden ajan ns. vitutuspäiväkirjaa.
Tutkimuksesta selvisi, että vitutuksen kohteet ovat meille monille tuttuja asioita, kuten työ, arjen vastoinkäymiset, kiire, väsymys, nälkä, raha-asiat, terveys, tietotekniset ongelmat ja yllätys yllätys…
Sää.
Kuitenkin ylivoimainen ykkönen vitutuksen aiheuttajana ovat muut ihmiset. Tämä on mielenkiintoinen tulos, eikö vain? Mutta mitä se kertoo meistä?
Se kertoo sen, että käytämme aivan liikaa aikaa ja energiaa murehtiessamme muita ihmisiä ja niitä asioita, joihin emme voi vaikuttaa millään tavalla.
Emme voi muuttaa toisia ihmisiä. Ainoa ihminen, johon voit vaikuttaa, olet sinä itse. Tämä tekee asiasta melko yksinkertaisen, eikö vain?

Oletko ärsyyntynyt, kun edessäsi oleva auto hidastelee, tai kun et löydä parkkipaikkaa kaupan oven läheltä?
Joku toinen vie paikkasi ja se ärsyttää sinua.
Tai ehkä luet somesta jonkun julkkiksen tekemisistä, ja se saa sinut ärsyyntymään. Mietit, miten kukaan voi tehdä tuollaista, tai näyttää tuolta.
Vitutuspäiväkirjoista ilmeni, että usein kumppani, lapset, ystävät ja työkaverit ovat niitä, jotka aiheuttavat eniten vitutusta. Joskus tuntuu, ettei toinen yksinkertaisesti osaa tehdä mitään oikein.
Saatamme narista ja arvostella joka asiasta, vaikka toinen toimii ihan samalla tavalla kuin ennenkin. Kyse on nimittäin ainoastaan sinun omista tunteistasi.
Professori Lauri Nummenmaan mukaan vitutus on kahden perustunteen, inhon ja vihan, yhdistelmä.
Vitutus on tunnetila, jolla voi jatkuessaan olla negatiivinen vaikutus hyvinvointiimme. Pitkäaikainen viha ja kiukku voivat altistaa sydän- ja verisuonitaudeille, joten on tärkeää miettiä, mistä omat tunteet oikein kumpuavat.
Aloita huomaamalla mitkä asiat, tilanteet tai ihmiset aiheuttavat sinulle negatiivisia tunteita. Tunne voi olla vihaa, pelkoa tai ärsytystä.
Toinen ihminen toimii peilinä meille itsellemme. Se tarkoittaa, että asia, joka toisessa ärsyttää ja aiheuttaa vitutusta, on usein se, jota kannattaa tarkastella itsessään.
Vitutusta aiheuttavat asiat voivat tarvita muutosta meissä itsessämme. Ne voidaan muuttaa. Kaikki lähtee meistä jokaisesta itsestämme.
Mitä paremmin sinä voit, sitä tyytyväisempi olet itseesi ja omaan elämääsi. Mitä tyytyväisempi olet, sitä onnellisempi olet. Ja mitä onnellisempi olet, sitä helpompaa sinun on saavuttaa elämässäsi niitä asioita, joita haluat ja kaipaat.
Pelko saa meidät jumiin, lannistumme ja alamme epäilemään itseämme ja omia mahdollisuuksiamme.
Keskity niihin asioihin, jotka auttavat sinua olemaan tyytyväisempi itseesi ja elämääsi, ja jätä vähemmälle toissijaiset asiat. Keskity niihin asioihin, jotka auttavat sinua voimaan paremmin.
Muutos on mahdollinen meille jokaiselle. Muutos lähtee meistä jokaisesta itsestämme.
Lue myös tämä: Miksi kannattaa lopettaa valittaminen?
Rakkaudella
Virpi
