fbpx
makeanhimo-turhauttaa

Ajattelitko ottaa itseäsi niskasta kiinni – onko aika lopettaa herkuttelu?

Useat ihmiset uskovat, että makeanhimo häviää kun olet syömättä makeaa 30 päivän ajan. Unohtuuko makeanhimosi jos herkuttelu jää tauolle kuukaudeksi?

Ainakaan omalla kohdallani (ja tiedän myös monia muita) näin ei käy ollenkaan. Yleensä käy juuri päinvastoin.

30 päivää tai minkä pituinen lakko tahansa on vain tietyn pituinen jakso. Tuon jakson päättyessä paluu arkeen voi olla ankea ja toisaalta pelkkää juhlaa.  

Ankea siinä tapauksessa, että sorrut heti lakkosi jälkeen herkutteluun. Ja pelkkää juhlaa sen takia, että saat taas syödä herkkujasi vaikka kaksin käsin. 

Yleensä tällainen herkkulakko tulee eteen siinä vaiheessa, kun huomaat jostain syystä syöneesi vähän liikaa herkkuja. 

Joku voi jopa mainita sinulle asiasta. Ja mikäli herkuttelu jää päälle niin saatat nähdä herkuttelusi tuloksia myös peilistä.

Todennäköisesti tunnet herkuttelun seuraukset myös epämiellyttävästä ja pöhöttyneestä olosta ja kiristävistä vaatteista.  

Ehkäpä päätät ottaa itseäsi niskasta kiinni ja aloitat karkkilakon.

Päätät olla vaikka kuukauden syömättä makeaa. 

Lähdet innoissasi liikkeelle, mutta huomaat jo pienen hetken päästä epämiellyttäviä tuntemuksia kehossasi. Elimistösi ei tykkää siitä, että olet unohtanut sille niin tärkeäksi muuttuneen buustaajan ja mielesi rauhoittajan.  

Elimistösi haluaa tuota valkoista herkkua ja keinolla millä hyvänsä.

Päätäsi alkaa särkeä, olet väsynyt ja olosi muuttuu vetämättömäksi, eikä mikään oikein huvita. Sinulle voi tulla jopa huono olo. 

Tiedät kokemuksesta miten saisit huonon olotilasi korjattua aika nopeastikin, mutta pidät pintasi. Yrität olla sortumatta ja jatkat suunnitelmasi mukaista lakkoasi. Välillä jopa väkisin. 

Et kuitenkaan jaksa kuunnella kehosi vieroitusoireita kovinkaan pitkään, joten korjaat tilanteen juuri sillä samalla tavalla jolla olet korjannut sen niin monta kertaa aiemminkin….

Laittamalla ensimmäisen herkun suuhun. Sen jälkeen seuraavan ja sitten seuraavan….

Ja todennäköisesti tiedät mihin se johtaa. 

Saatat olla tottunut kurinalaisuuteen, joten sinnittelet herkkulakon loppuun asti jopa helposti ja melkein leikiten. Mutta ainoastaan repsahtaaksesi tuossa lopettamisen hetkessä. 

Homma saattaa lähteä niin lapasesta, että tuossa yhdessä hetkessä syöt herkkujasi reilusti enemmän kuin olisit syönyt ilman lakkoasi.

Miksi?

Vastaus on hyvin yksinkertainen.

Herkuttelulakkosi jälkeen sinulla on vihdoin lupa syödä. Herkuttelu on jälleen sallittua.

Tiedän tuon tunteen.

Tiedän miltä tuntuu, kun 30 päivän tai useamman kuukauden työ ja uurastus on ollut täysin turhaa.

Tiedän myös sen tunteen, kun olet syönyt kaikki lakon aikana syömättä jättämäsi herkut ja istut ihmettelemässä, että miten ihmeessä näin pääsi taas käymään.

Miksi kaikille ei käy näin? Miksi toisilla ei ole mitään ongelmaa makean kanssa?

Aika usein ajatellaan, että kuuri tai lakko on aika jolloin ”pitää” tehdä tiettyjä asioita. Eli ollaan syömättä makeaa tai ollaan jollain laihdutuskuurilla.

Kun jaksat tehdä tarvittavia asioita tuon ajan saavuttaaksi tavoitteesi, ei sinun tarvitse enää muuta tehdä. Se on siinä. Muuta ei tarvita. 

Jos olet 30 päivän ajan syömättä makeaa, etkä tee mitään muita muutoksia itseesi ja omaan elämääsi, ei pysyviä muutoksia välttämättä edes synny.

Sillä jos makeanhimon poistaminen olisi näin yksinkertaista, ei meistä kukaan taistelisi makeanhimoa vastaan tai kamppailisi painonhallinnan kanssa. 

Mutta sen ei tarvitse olla taistelua, sillä makeanhimo voi olla ystävä.

Makeanhimo voi olla ystäväsi, mutta se voi olla myös vihollisesi jota vastaan taistelet kaikilla voimillasi ja kaikilla käsiisi saamillasi aseilla jopa vuosikausia.

Se voi olla vihollinen, joka vaanii olkapäälläsi jatkuvasti ainoastaan odottamassa. Se odottaa sitä hetkeä jolloin tahdonvoimasi katoaa. 

Vaikka se katoaisi vain hetkeksi niin se on se hetki, jolloin makeanhimo iskee. Ja mitä kovemmin se iskee, sitä ilkeämpi on oma olotilasi myöhemmin. 

Entä jos makeanhimo olisi ystäväsi?

Mitä jos makeanhimo ei enää saisi elämääsi sekaisin? Miltä sinusta tuntuisi, jos makeanhimo ei saisi sinua tuntemaan itseäsi epäonnistuneeksi tai huonommaksi?

On nimittäin asioita, joita sinä voit tehdä jotta pääset niskan päälle ja voit hillitä makeanhimoasi.

Makeanhimo voi olla taustalla mutta se ei enää ole asia, joka vie sinusta kaiken energian.

Voi olla kuitenkin vaikeaa viedä arkeen niitä työkaluja, joiden avulla makeanhimosta tulee ystäväsi. 

On helppo sanoa toiselle, että älä syö makeaa tai ei se voi olla niin vaikeaa. Varsinkin jos makeanhimo ei ole itsellesi ongelma. Mutta vaikka se ei olisi ongelma sinulle, on se ongelma monille muille.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että useat meistä edelleen kamppailevat makeanhimon kourissa ja kritisoivat makeanhimosta aiheutuneiden seurausten johdosta itseään jopa joka päivä. 

Tiedän millä työkaluilla voit muuttaa tilanteen. Olen testannut ja laittanut selkeään pakettiin ne työkalut, jotka toimivat parhaiten.

Autan sinua taltuttamaan makeanhimosi helpoilla ja yksinkertaisilla keinoilla. Et tarvitse siihen maata mullistavia asioita tai viikkojen tai kuukausien ponnisteluja, lakkoja tai kuureja.

Vaikka keinot ja työkalut ovat helppoja ja yksinkertaisia, ei se tarkoita sitä, että ne olisivat tehottomia. Ne ovat niin helppoja, että ne on helppo myös sivuuttaa ja jättää käyttämättä. Näin tein itsekin vuosikausia, kunnes tajusin oikeasti mistä oikein on kyse.

Työkalujen avulla sinäkin pystyt taltuttamaan omaa makeanhimoasi ja voit unohtaa jatkuvan kamppailun. Lue lisää tästä.

Mikäli haluat edetä tavoitteisiisi ja saavuttaa unelmasi nopeammin, niin haluatko ilmaiseksi sähköpostiisi vinkkejä ja työkaluja? Tilaamalla maksuttoman uutiskirjeeni saat myös lahjan. Lue lisää tästä.

Rakkaudella
Virpi


Hei, tykkäsitkö lukemastasi? Iso kiitos postaukseni jakamisesta.