fbpx

Miten aloittaa kuntoilu?

Mikäli kuntoilu ei ole säännöllinen osa elämääsi, saatat miettiä miten aloittaa kuntoilu tai mistä lähtisit edes liikkeelle. Joskus jo pelkkä ajatus kuntoilusta alkaa stressaamaan. Toisaalta saatamme myös stressata liikkumattomuudesta. Onko sinulla jokin tavoite, jonka haluaisit saavuttaa liikkumisen avulla?

Tärkeintä aloittamisessa ei niinkään ole kuntoilumuoto, vaan se, että liikkumismuoto olla sellainen, josta nautit oikeasti. Mikäli sinulla on jo jokin lempilaji, auttaa se jaksamaan ja motivoitumaan. Mikäli sinulla ei vielä sellaista ole, kannattaa kokeilla eri lajeja rohkeasti, saatat nimittäin yllättyä.

Entä jos kuitenkin jo pelkkä ajatus liikkumisesta stressaa?

Lue tästä: Stressaatko liikkumisesta vai liikkumattomuudesta?

Kouluaikojen liikuntatuntien kokemukset ovat monen muistissa. Ne ovat vaikuttaneet elämään jollakin tavalla, joko positiivisesti ja osalle valitettavasti varsin negatiivisesti. Negatiiviset kokemukset ovat kulkeutuneet monen matkassa mukana aikuisiälle asti ja estävät jopa aloittamasta liikuntaharrastusta. 

Miksi näin pääsi käymään?

Koulupäivien jälkeen harrastimme kavereiden kanssa päivittäin aktiivisesti liikuntaa, pääosin aina ulkona. Pelasimme pesäpalloa, nelistä tai kuurupiiloa. Talvella kuvittelimme  itsemme hiihtoladulla nuoruutemme hiihtokuningattariksi; helenatakaloiksi ja hilkkariihivuoriksi (saatat ajatella, että keitä ihmeessä nämä henkilöt oikein ovat:)

Teini-iässä liityimme ystäväni kanssa paikalliseen uimaseuraan ja harrastimme kilpauintia monien vuosien ajan. Mutta aikuisuuden kynnyksellä tapahtui jotakin. Nousin esimerkiksi itse ensimmäisen kerran hiihtosuksille vasta silloin, kun omat lapseni opettelivat hiihtämisen saloja. Samoin kävin uimisen kanssa.  

Miksi aktiivinen kuntoilu hävisi? 

Vastaus on hyvin yksinkertainen ja aika yleinen – elämä vei mennessään.

Opiskelut, seurustelu, avioliitto, lasten syntymät, lapsiperheen arki ja työelämä veivät kaiken energian ja ajan, joten kuntoilulle ei edes jaksanut uhrata ajatusta.

Omaan hyvinvointiin ei tuntunut löytyvän aikaa, eikä sitä kokenut nuorempana edes niin tärkeäksi. Toista se on nyt, kun ikää tulee vuosi vuodelta enemmän. Iän tuomat haasteet ovat asioita, joilla ei kaksi- tai kolmekymppisenä päätään edes vaivannut.

Kun vuodet vierivät ja huomaa kyllästyneensä esimerkiksi omaan liikkumattomuuteensa, alkaa miettimään asioita aivan eri kantilta.

Pitäisikö tehdä jotakin, että jaksaisi enemmän ja olisi pirteämpi. Peilikuvalle pitäisi myös tehdä jotakin. Vaatteet kiristävät tai eivät enää edes mahdu päälle, eikä omassa vartalossa ole hyvä olla.

Mediasta pursuaa joka päivä vinkkejä erilaisista laihdutuskuureista tai ohjeita siitä, miten pitäisi elää, treenata tai syödä. Samalla törmää lähes väkisin ohjeisiin miltä pitäisi näyttää, miten pääsee tavoitepainoon hetkessä tai bikinikuntoon muutamassa kuukaudessa.

Entä oletko törmännyt lajiin tai ruokavalioon, joka on juuri nyt kaikkien huulilla ja jota hehkutetaan joka paikassa? Viesti on selkeä, juuri tätä uutuutta harrastamalla olet trendikäs ja saat tuloksia helposti.

Entä kun mediassa kaivetaan esiin joku vanha uutinen, jossa todetaan jonkun ruokavalion olevan ratkaisu kaikkeen? Useat  hurahtavat siihen siltä istumalta miettimättä hetkeäkään, sopiiko se juuri itselle. Ehkä sinäkin teet niin.

Lopputuloksena kaikki informaatio sekoittaa pään ja voi harhauttaa varsinaiselta polulta. Ei enää itsekään tiedä mitä pitäisi tehdä. Mielessä saattaa pyöriä ainoastaan ajatus mahdollisimman nopeasta laihduttamisesta.

Lue tästä: Kuinka laihtua mahdollisimman helposti ja nopeasti?

Miten aloittaa kuntoilu? Miten löydät oman lajisi?

Kun haluaa löytää itselleen mielekkään lajin, kannattaa aloittaa miettimällä ensimmäiseksi miksi harrastaisi jotakin lajia.

Jos tällä hetkellä harrastat jotain lajia, mieti miksi harrastat juuri tätä lajia.

  • Kuulutko porukkaan, jossa käydään juoksulenkillä kahdesti viikossa? Lähdet mukaan lenkille, koska …
  • Käytkö kavereiden kanssa kävelylenkillä joka viikko? Lähdet mukaan, koska …
  • Joudutko raahaamaan itsesi kuntosalille? Menet sinne, koska …

Mieti tuntuuko liikkuminen pakkopullalta vai onko se mielekästä ja tuo kaipaamaaasi energiaa.

Nappaatko kiinni uusista hittilajeista, vaikka ne eivät sinusta edes tunnu hyviltä? Jos nappaat, niin miksi? Mikä on motiivisi kuntoilun takana?

Mitä haluat saavuttaa liikkumisellasi?

  • Haluat aloittaa kuntoilun, koska …
  • Lenkkeilet, koska …
  • Käyt kävelyllä joka ilta, koska …
  • Aloitat harrastuksen x, koska …

Mieti onko kuntoilu sinulle mielekästä, sillä lajin mielekkyys on ensiaskel siihen, että jaksat harrastaa kyseistä lajia tai ylipäätään harrastaa. 

Liikkumisesta tulee voida nauttia. Liikkumisen tulee tuoda sinulle iloa ja onnistumisen tunteita. Liikkuminen ei saa aiheuttaa stressiä, eikä ainakaan lisätä sitä, vaan juuri päinvastoin.

Lempilajisi voi vaihtua vuodenaikojen, elämäntilanteiden, iän tai muun takia. Se, että tällä hetkellä lempilajisi on vaikka uinti ei tarkoita sitä, ettet voisi vaihtaa lajia tai että harrastaisit uintia kaikki tulevat vuodet.

Aloita lajeista, jotka motivoivat sinua. Näin pääset nauttimaan liikkumisen riemusta.

Alussa ei kannata tehdä kalliita varustehankintoja, sillä varusteet eivät liiku, vaan sinä liikut. On aivan turha käyttää rahaa sellaisiin varusteisiin, jotka muutaman käyttökerran jälkeen saattavat olla turhia. Saattaahan olla, ettet innostu lajista, etkä jatka sen harrastamista.

Aika kalliiksi tulee, mikäli kokeilet vaikka kymmentä eri lajia ja hankit jokaiseen viimeisen päälle olevat varusteet ja vermeet. Mitä jos niistä mikään ei ole sellainen, jota haluat harrastaa pidemmän aikaa? Varustehankintojen aika tulee kyllä – sen jälkeen, kun olet hurahtanut liikkumiseen, mikäli niille on edes tarvetta.

Tutustu eri lajeihin ja testaa rohkeasti eri lajeja..

Voit parantaa lajin mielekkyyttä sillä, että otat lajin tekniikan haltuun. On kyse sitten vaikka juoksusta, laskettelusta, sauvakävelystä, keilaamisesta, uinnista, tenniksestä, lihaskuntoharjoittelusta, voimaharjoittelusta …

Esimerkiksi uinnissa on tärkeää uskaltaa laittaa pää veteen. Välttämättä ei tarvitse sukeltaa jos ei halua, mutta pään laittaminen veteen vähentää niska- ja hartiaseudun vaivoja. Kun tekniikka on kunnossa, tulee liikkumisesta myös todennäköisemmin pysyvämpää omassa elämässä.

Omalla aktiivisuudellasi olet askeleen edempänä oman hyvinvointisi ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

Kun kokeilet eri lajeja, varaudu siihen, että oma lajikirjosi voi heittää häränpyllyä. Varaudu siihen, että saatat löytää kokonaan uuden lajin itsellesi. Saatat myös löytää takaisin nuoruusvuosien jälkeen unohduksiin jääneeseen lajiin, kuten minulle kävi.

Oman hyvinvoinnin ja tyytyväisyyden kannalta on tärkeää tehdä niitä asioita, joista nauttii ja jotka saavat hymyn huulillesi. Joskus tärkeimmät asiat saattavat hämärtyä mielessä kaikessa kiireessä ja arjen pyörityksessä. Voi olla, että pysähtyminen omien arvojen äärelle auttaa ja kirkastaa suunnan.

Lue lisää: Miksi epäröit silloin, kun olisi toiminnan aika?

Ihania kuntoilukokemuksia toivottaen
~ Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>