|

Oletko olet tapojesi orja? Miksi teet asioita tietyllä tavalla?

Harvemmin mietimme syvällisesti sitä, miksi teemme asioita tietyllä tavalla tai miten niitä ylipäätään tekee. Sinäkin olet todennäköisesti omien tapojesi orja.

Meistä jokainen huomaa joskus omassa elämässään asioita, joita muuttamalla jaksaisi paremmin tai olisi tyytyväisempi itseensä ja elämäänsä.

Asiaa kannattaa tarkastella ainakin silloin, kun huomaa omien tapojen tai valintojen vieneen ehkäpä vähän väärään suuntaan.

Tällainen muutostarve voi tulla eteen esimerkiksi peilikuvasta, valokuvasta, kiristyneistä vaatteista, tyytymättömyydestä tai vaikka kunnosta, joka ei enää olekaan niin hyvä kuin itse kuvittelee.

Muutostarve voi tulla eteen myös lääkärin suusta.

Joskus lääkärin suusta tullut diagnoosi voi tulla täysin puun takaa. Tai ehkäpä kuitenkin saattoi jo aavistella jotakin ja osasi sisimmässään sitä odottaa.

Ehkäpä sitä saattoi myös vähän jopa pelätä.

Tärkeintä on kuitenkin se, että saa tarvitsemansa sysäyksen muutokseen.

Miten on, oletko tapojesi orja?

Aika usein ajattelemme olevamme mitä parhaimmassa kunnossa, mutta todellisuus on jotakin ihan muuta.

Saatamme hengästyä jo pienestä ylämäestä tai pelkkä kengännauhojen sitominen tuottaa hankaluuksia, liikkumisesta puhumattakaan.

Työpäivä vie kaikki mehut, eikä energiaa riitä mihinkään ylimääräiseen.

Peili ja puntari ovat asioita, jotka haluaisi kiertää kaukaa.

Saatamme myös ruokkia epämiellyttävää tunnetta entisestään kritisoimalla itseämme vieläkin enemmän aivan epäolennaisista asioista.

Miten voit tällä hetkellä?

Kaipaatko muutosta omaan hyvinvointiisi?

Onko hyvinvointisi jäänyt kiireen tai stressaavan arjen jalkoihin?

Vaikka omaan hyvinvointiin liittyvät asiat huutavat päivittämisen tarvetta, voi aloittaminen olla vaikeaa. Miksi muutosten tekeminen tuntuu vaikealta?

Syy siihen on se, että ihminen on ”tapojensa orja”.

Päivittäisestä tekemisestä 40 % on tapoja.

Se tarkoittaa sitä, että joka ikinen päivä kaikista niistä asioista, joita teet, 40 % tulee ns. suoraan selkäytimestä, etkä sitä edes huomaa.

Tähän määrään mahtuu mukaan sekä hyviä, että niitä ”ei niin hyviä” -toimintatapoja. Tällaisia ei niin hyviä ovat esimerkiksi herkuttelu, napostelu, tupakanpoltto tai vaikkapa itsesi tai toisten arvosteleminen.

Kumpia elämässäsi on enemmän tällä hetkellä, hyviä vai huonoja?

Kumpia tapoja haluaisit elämääsi? 

LATAA MAKSUTON TYÖKIRJA

Lataamalla maksuttoman alkukartoituksen, liityt samalla Lupausten Portaiden sähköpostilistalle. Sähköpostilistalla oleminen ei sido eikä velvoita sinua mihinkään ja voit poistua sieltä milloin tahansa, jokaisen viestin lopussa olevan ”Poistu listalta” linkin kautta.

Marketing by

Muutoksen edessä joudumme miettimään omia tapoja.

Minkälaisia tapoja löytyy oman käyttäytymisesi takaa? Vastauksesta huomaat, oletko tapojesi orja.

Kun lähdetään tekemään muutoksia, niin on tärkeää huomioida, että muutos tehdään aina ensin ajattelussa ja vasta sen jälkeen käytännössä.

Usein onnistuminen kaatuukin siihen, että yritämme saavuttaa unelmiamme juuri päinvastaisella tavalla.

Meillä kaikilla on omat tapamme tehdä asioita. Teemme myös tiettyjä asioita tietyssä tunnetilassa ja tietyissä tilanteissa.

  • Mitä teet esimerkiksi silloin, kun makeanhimo iskee?
  • Tai silloin, kun maailma murjoo?
  • Entä silloin, kun ei ole mitään tekemistä?
  • Tai siinä hetkessä, kun kaikki tuntuu kaatuvan päälle?

Todennäköisesti sinäkin tiedät mitä asioita muuttamalla voisit vaikuttaa omaan käyttäytymiseesi ja hyvinvointiisi.

Kun tiedostat omia tapoja, voit tehdä niihin muutoksia. Voit tehdä valintoja, jotka vievät kohti parempaa hyvinvointia ja onnistumista.

On kuitenkin tärkeää huomata, että sama toimii myös toiseen suuntaan, valitettavasti.

Omien valintojen kautta voi vaikuttaa myös negatiivisesti omaan hyvinvointiin.

Maailmanmeno ympärillä on nykyään aika hektistä, sillä vallalla tuntuu olevan ”kaikki nyt minulle ja heti” -ajattelumalli.

Sama näkyy myös esimerkiksi laihduttamisessa.

Haluamme nähdä tuloksia heti, joten sorrumme helposti erilaisiin laihdutuskuureihin, koska mainoslauseet lupaavat usein upeita ja nopeita tuloksia helposti ja vaivattomasti. Todellisuus on kuitenkin kaikkea muuta.

Käytännössä näiden kuurien aikana elimistö voi joutua liian suureen energiavajeeseen ja lopputulos on päinvastainen kuin alkuperäinen tavoite.

Laihdutuskuurilla saa toki painoa tippumaan nopeastikin, mutta miten.

Mainoslauseet eivät kerro miten jatkuva energiavaje vaikuttaa olotilaan, jaksamiseen, kehoon tai omiin ajatuksiin tai tunteisiin itseään kohtaan. Ja mikä vaikutus niillä on lopputulokseen.

Jos mietit laihdutuskuurien ja eri dieettien kirjoa, niin ei ihme, jos menet sekaisin, kun joka tuutista tulee tietoa tai ohjeita siitä, miten pitäisi syödä ja mitä ei saa syödä tai tehdä.

Yleensä laihdutuskuurien lupauksena on nopea painonpudotus ja upeita tuloksia hetkessä ilman, että oikeastaan joutuisi tekemään mitään eri tavalla kuin aiemmin.

Ja nehän uppoavat kuin häkä.

Tiedän sen, sillä olen sortunut näihin lupauksiin myös itse ja liian monta kertaa kokenut niiden seuraukset omissa nahoissani.

Laihdutuskuuri on yleensä asia, jonka jaksaa tahdonvoimalla ja sotilasmaisella kurilla, koska tietää kuurin loppuvan jossakin hetkessä.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kuurin loppumisen jälkeen pääsee vihdoin palaamaan….

Palaamaan mihin?

Tuttuihin ja turvallisiin vanhoihin tapoihin.

Ja jälleen ollaan siinä samassa tilanteessa, josta aloitti tai jopa kauempana siitä.

Oletko tyytyväisempi itseesi, jos puntari näyttää tiettyä lukua?

Oletko tyytyväinen, jos puntari näyttää tiettyä lukua, vaikka tuntisit olosi väsyneeksi, nälkäiseksi, äkäiseksi, riittämättömäksi ja ehkäpä onnettomaksi?

Lohduttaako tuossa hetkessä puntarin näyttämä lukema?

Tekeekö puntarissa näkyvä luku onnelliseksi?

Aika usealle meistä tunne on juuri päinvastainen.

Ehkä sinullekin.

Painonpudotuksessa ja ylipäätään missä tahansa muutoksessa haluamme todistusaineistoa, jotta jaksamme eteenpäin.

Tunne ja näyttö siitä, että on menossa oikeaan suuntaan, vahvistaa onnistumisen tunnetta.

Onnistumisen tunne motivoi ja ruokkii jatkamaan, vaikka olo olisi liian suuresta energiavajeesta johtuen päivästä toiseen vetämätön ja väsynyt.

Aika moni meistä nimittäin jatkaa, vaikka ei innosta, eikä edes jaksaisi.

Onnistumisen kannalta on kuitenkin tärkeää olla innostunut siitä mitä tekee.

Ja monia innostaa kuurin loppuminen, sillä kuurin loppuessa onkin aika palkita itsensä viikkojen ja jopa kuukausien rankasta rutistuksesta.

Elimistö on siitä viisas, että se tietää vanhasta tottumuksesta miten palkitseminen on hyvä tehdä. Paluu takaisin entiseen on todennäköisesti edessä.

Lue myös tämä: Miksi kannattaa olla innostunut siitä mitä tekee?

Vaikka sanonnasta ”pienin askelin” on mediaseksikkyys kaukana, on se tie pysyvään muutokseen.

Pysyvä muutos ei ole mikään kuuri, vaan elämän pituinen matka. Se on uusien tapojen käyttöönottoa ja vanhojen huonompien tapojen päivittämistä itselleen terveellisempään suuntaan.

Käytännössä se tarkoittaa sellaisten valintojen tekemistä, jotka auttavat sinua parantamaan omaa hyvinvointiasi.

Nämä valinnat auttavat esimerkiksi kesyttämään kiirettä, taltuttamaan makeanhimoa, suhtautumaan itseesi armollisemmin, pääsemään eroon suorittamisesta tai itsesi pienentämisestä...

Huomaat nopeasti, miten askeleesi ja mielesi on kevyempi ja olosi energisempi. Jaksat työpäivän paremmin ja saatat jopa huomata nauttivasi liikkumisesta.

Peilistä ja puntarista tulee ystäviäsi, joiden tapaaminen ei enää stressaa sinua. 

Voit rauhallisella ja tyytyväisellä mielellä seurata itsesi kehittymistä ja etenemistäsi kohti niitä asioita, joita haluat.

Pienin askelin – mitä se tarkoittaa?

Mikäli ajattelee laittavansa kaikki asiat elämässä kuntoon yhdellä kertaa; ravitsemuksen, kuntoilun, parisuhteen, työelämän, harrastukset, ystävyyssuhteet, raha-asiat, niin on jo tuhoon tuomitulla matkalla.

Mitä enemmän haluat muuttaa yhdellä kertaa, sitä vaikeampaa se tulee olemaan ja sitä suurempi on myös epäonnistumisen riski.

Pienin askelin tarkoittaa sitä, että muutat yhden tai korkeintaan muutaman tavan kerrallaan. 

Pienin askelin tarkoittaa, että luot itsellesi uuden tavan, yksi kerrallaan. Ja vasta kun tämä tapa on muodostunut uudeksi tavaksi, otat seuraavan.

Mutta juuri tässä piilee vaaran paikka, johon useat meistä kompastuvat. Ehkä sinäkin.

Yksi kerrallaan voi kuulostaa liian hitaalta etenemiseltä. Voi olla vaikeaa odottaa muutosten näkymistä.

Mutta ennen kuin heität hanskat lattialle, niin mieti missä ja miten pitkällä olet kuukauden päästä tai vuoden päästä, jos etenet yhden pienen askeleen joka päivä, etkä joudu aloittamaan enää kertaakaan alusta.

Lue myös tämä: Voiko unelmat saavuttaa helposti ja vaivattomasti?

Rakkaudella
Virpi


Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *