|

Oletko tapojen orja vai uskallatko haastaa itsesi?

Oletko tottumustesi vanki ja omien tapojen orja, vai rohkenetko haastaa itsesi?

Harvoin pysähdymme syvällisesti pohtimaan, miksi toimimme tietyllä tavalla, tai edes sitä, kuinka toimimme. Meitä ohjaavat tottumuksemme, ja todennäköisesti myös sinä olet omien tapojen orja.

Elämämme aikana huomaamme usein asioita, joiden muuttaminen voisi tehdä meistä onnellisempia tai auttaa meitä voimaan paremmin. On tärkeää tarkastella tilannetta, kun huomaamme, että omat tottumukset tai valinnat ovat ehkä johtaneet meidät hieman vääriin suuntiin.

Tällainen tarve muutokseen voi tulla esiin esimerkiksi peilikuvasta, valokuvasta, kiristyneistä vaatteista, tyytymättömyydestä omaan kuntoon tai jopa lääkärin antamasta diagnoosista.

Joskus lääkärin antama diagnoosi voi tulla täytenä yllätyksenä. Ehkä osasimme odottaa jotain sellaista. Tai ehkä pelkäsimme sitä jopa hieman. Tärkeintä kuitenkin on, että saamme sysäyksen muutokseen.

Oletko tottumustesi vankina, omien tapojen orja?

Usein kuvittelemme olevamme huippukunnossa, mutta todellisuus voi olla aivan toinen. Jo pienetkin mäet voivat saada meidät hengästymään tai pelkkä kengännauhojen sitominen voi tuntua haastavalta, puhumattakaan liikkumisesta ylipäätään.

Työpäivä voi imeä meistä kaiken energian, eikä ylimääräiseen tekemiseen tunnu jäävän voimavaroja. Peili ja vaaka ovat asioita, joita ehkä yritämme vältellä.

Joskus myös ruokimme epämukavaa oloa kritisoimalla itseämme tai muita täysin merkityksettömistä asioista.

Miten sinä voit tällä hetkellä?

Kaipaatko muutosta hyvinvointiisi? Onko hyvinvointisi jäänyt kiireen ja stressin jalkoihin?

Painavatko rahahuolet mieltä tai ihmissuhteiden solmut?

Onko joku sanonut jotakin, mikä on saanut sinut tuntemaan itsesi jollakin tavalla epäonnistuneeksi?

Vaikka hyvinvointimme huutaisi päivitystä, muutoksen aloittaminen voi olla vaikeaa. Mutta miksi muutosten tekeminen tuntuu niin vaikealta?

Syy on siinä, että olemme tottumustemme vankeja. Suurin osa päivittäisistä toimistamme on nimittäin automatisoitunutta. Jopa 40% päivittäisistä teoistamme tapahtuu ilman, että edes huomaamme sitä.

Tähän kategoriaan mahtuu sekä hyviä että ”ei niin hyviä” tapoja. Ei niin hyviin -tapoihin voi kuulua esimerkiksi herkuttelu, napostelu, tupakointi tai itsensä tai toisten kritisointi.

Kumpia tapoja on elämässäsi enemmän tällä hetkellä? Entä kumpia haluaisit enemmän?

Kun lähdemme muuttamaan elämäämme, on tärkeää aloittaa muutos ajatuksista ja vasta sen jälkeen käytännössä. Usein epäonnistuminen johtuu siitä, että yritämme saavuttaa tavoitteemme ja unelmamme täysin päinvastaisella tavalla.

Meillä jokaisella on omat tapamme tehdä asioita, ja teemme tiettyjä asioita tietynlaisissa mielentiloissa ja tilanteissa.

Muutoksen edessä meidän on tarkasteltava omia tottumuksiamme.

Mitä teet esimerkiksi, kun iskee makeanhimo? Tai kun elämä tuntuu sysäävän sinua nurin? Entä kun kaikki tuntuu menevän pieleen? Tai kun joku sanoo sinulle jotakin, mikä satuttaa?

Kun olet tietoinen omista tottumuksistasi, voit tehdä niihin haluamiasi muutoksia. Voit tehdä valintoja, jotka vievät sinua kohti parempaa hyvinvointia ja onnistumista.

Tiedät, mitä asioita muuttamalla voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi. On kuitenkin tärkeää huomata, että samalla tavalla voit vaikuttaa negatiivisesti omaan hyvinvointiisi.

Yksi tällainen on ”kaikki minulle heti” -mentaliteetti.

Kun haluamme nähdä tuloksia heti, lankeamme helposti erilaisiin ratkaisuihin, jotka eivät tue hyvinvointiamme tai vie meitä kohti haluttua lopputulosta.

Muutos vie aina oman aikansa. Sitä ei tapahdu yhdessä yössä.

Jotkut palaset loksahtavat paikoilleen nopeasti, kun taas toiset vaativat enemmän aikaa. Ja tässä kärsivällisyys on avainsana. Jos kärsivällisyyttä ei löydy, voi tekemisestä tulla hätäistä ja lopputulos sen mukaista.

Yleisesti ottaen, missä tahansa muutoksessa tarvitsemme todistusaineistoa, joka pitää meidät liikkeessä. Tunne ja näyttö siitä, että olemme menossa oikeaan suuntaan, vahvistaa onnistumisen tunnetta.

Innostu muutoksesta.

Innostu omasta tavoitteestasi ja unelmastasi.

Onnistumisen kannalta on tärkeää olla innostunut siitä, mitä tekee, sillä tavoitteena on pysyvät tulokset. Ja vaikka ”pienin askelin” -slogan ei ehkä olekaan kovin trendikäs, se on ainoa tie pysyvään muutokseen.

Kyse ei ole siitä, että teet muutoksia hetkellisesti ja palaat sitten takaisin entiseen.

Älä ole tapojen orja ja tottumusten vanki, vaan tee tavoista ja tottumuksista onnistumisen voimavara.

Kyse on uusien tapojen omaksumisesta ja vanhojen ”huonompien” tapojen päivittämisestä tukemaan haluttua lopputulosta. Käytännössä tämä tarkoittaa sellaisten valintojen tekemistä, jotka auttavat sinua parantamaan hyvinvointiasi.

Mitä paremmin sinä voit, sitä helpompaa onnistuminen on.

Rakkaudella
Virpi

oletko omien tapojen orja

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *