fbpx
uskalla olla oma itsesi

Uskallatko olla oma itsesi? Ota rennosti, ota mallia viisaammilta.

Ei mikään ihme, että puhun usein eläimistä ja niiden viisaudesta, sillä kolmen koiran omistajana näen tätä viisautta joka päivä. En siis suotta sano, että ota mallia viisaammilta.

Vaikka koirat näyttävät teoillaan joka päivä miten elämään kannattaisi suhtautua, niin usein tämän tiedon hyödyntäminen omassa arjessa voi kuitenkin jäädä muiden asioiden varjoon. 

Ja vaikka sinulla ei olisi omaa lemmikkiä, niin kannattaa silti kuunnella mitä viisauksia koirat jakavat. 

Ottamalla oppia itseään viisaammilta ja hyödyntämällä näitä eläinmaailman malleja omassa arjessa, voi elämästä tulla paljon nautittavampaa ja iloisempaa.

En turhaan kehota sinua ottamaan mallia koirilta – kokeile vaikka.

Yksi asia, josta olen suorastaan kateellinen koirillemme on niiden kyky rentoutua.

Kaksi nuorimmaista koiraa nimittäin rentoutuu täydellisesti maaten selällään tassut taivasta kohti. Siihen ei tarvita pehmeää sohvaa (vaikka se on paras paikka) tai sänkyä. Se käy kädenkäänteessä myös kovalla lattialla.

Tuossa rentouden hetkessä näkee koiran täydellisen luottamuksen ympärillä olevaan maailmaan. Voi ottaa iisisti, eikä tarvitse miettiä mitään.

Aivojen narikkaan heittäminen on juuri se tila, jota kannattaa tavoitella joka päivä.  

Toinen asia on ruoka ja syöminen. 

Voi kunpa osaisimme tuon saman taidon. 

Hyvin usein ajatukset jää pyörimään liikaa ruoan ympärille. Mietit sen vaikutuksia ja stressaat ihan liikaa.

Saatat miettiä mitä et saa syödä tai miten paljon voit syödä, vai voitko syödä yhtikäs mitään. Kun sen sijaan pitäisi vain nauttia ruuasta.

Se voi tosin olla vaikeampaa, ainakin silloin jos kamppailet painonhallinnan tai vaikka makeanhimon kanssa. Sillä ei päivää ilman juttua mediassa siitä, miten ja milloin ihmisen pitäisi oikein syödä.

Jokaisen tuollaisen jutun jälkeen moni alkaa miettimään omaa syömistään entistä tarkemmin. Tai oikeastaan sitä, mitä itse on tehnyt väärin tähän asti.

Ajatukset alkavat pyörimään ruoan ympärillä ja keskittyvät ruokaan, kun sen sijaan pitäisi antaa kehosi kertoa mitä se tarvitsee. Se ei välttämättä ole juuri sitä, mitä tänään luet iltapäivälehden sivuilta.

Koiramme ovat siitä hyviä, että ne eivät valita, vaikka joka päivä on samaa ruokaa, aamuin ja illoin. Tai sitä mitä saa syödä tai kuinka paljon. 

Ruoka maistuu aina yhtä hyvälle ja tekee heidät iloisiksi ja tyytyväisiksi.

Miksi meille ihmisille syöminen ja ruoka voi olla joskus niin vaikeaa?  Miksi annamme ulkopuolelta tulevien ajatusten ja ohjeiden tehdä omasta elämästämme vaikeampaa tai rajoitetumpaa?

Ota rennommin.

Kolmas elämänohje koiriltamme on se, että unohda toisten mielisteleminen

Koiramme eivät mielistele ketään. Jos ne eivät pidä jostakin tilanteesta, ne lähtevät siitä pois. Ihan sama silloin, kun he kohtaavat ihmisiä.

Koirat näyttävät avoimesti tunteensa. Ne eivät mene sellaisen ihmisen luokse, josta he eivät pidä. 

Mutta silloin, kun vastassa on eläinrakas ihminen, niin he myös näyttävät sen. He näyttävät sen kaikilla mahdollisin tavoilla ja välillä vähän liikaakin.

Miksi meillä ihmisillä on tapana mielistellä toisia ihmisiä ja olla tilanteissa, joista emme pidä? Miksi tällaisessa hetkessä ei löydy tarpeeksi rohkeutta olla oma itsensä ja poistua tilanteesta? 

Neljäs elämänohje on säännöllinen unirytmi

Vaikka olisimme mieheni kanssa valveilla vaikka kuinka myöhään, niin koiramme suuntaavat nukkumatin luokse joka ilta samaan aikaan.

Saamme koirat kyllä aktivoitua, jos haluamme, mutta heti aktiivisen tekemisen jälkeen, paluu unten maille tapahtuu nopeammin, kuin huomaakaan. Patterit loppuvat kuin taikaiskusta.

Miksi me ihmiset saatamme kukkua yömyöhään, vaikka riittävä yöuni olisi huomattavasti tärkeämpää? 

Televisio, kännykkä, some tai vaikka suoratoistopalvelut koukuttavat ja saattaakin olla, että raahaudut yöunille vasta aamuyön tunteina.

Olisiko aika päivittää unirytmi?

Ota mallia viisaammilta ja mene nukkumaan ajoissa, joka ilta. 

Viides elämänohje liittyy suhtautumiseesi eri ihmisiin ja tilanteisiin

Meillä ihmisillä omat kokemukset saattavat estää uusiin ihmisiin tutustumista ja saatamme suhtautua heihin ennakkoluuloisesti. 

Saatat uskotella itsellesi kohtaamasi ihmisen olevan tietynlainen, ehkäpä muiden ihmisten kertomien asioiden perusteella. Tai muodostat ihmisestä tietyn kuvan sosiaalisen median tai keskustelupalstan kommenttien perusteella.

Saatat pitää toista ihmistä tietynlaisena, vaikka et olisi koskaan tavannut edes tuota ihmistä.

Koirat ovat siitä fiksuja, että ne haluavat tutustua jokaiseen uuteen asiaan yhtä innokkaasti ja luottavaisesti. Myös uusiin ihmisiin. Ja ne tekevät vasta tuon kohtaamisen ja oman kokemuksensa jälkeen oman johtopäätöksensä jatkosta.

Eivät sitä ennen.

Kuudes elämänohje liittyy ilon ja innostuksen löytämiseen

Joka ikinen koiramme on aina yhtä innoissaan ja onnellinen saapuessamme ovesta sisään, vaikka olisimme olleet poissa vaikka vain minuutin.

Osaatko sinä iloita nähdessäsi tuttavasi tai vaikka lapsesi? Vai onko se pelkkä huikkaus ”moi” toisesta huoneesta?

Näytätkö ilosi?

Entä minkälainen on innostuksesi määrä siinä hetkessä, kun näet kumppanisi pitkän työpäivän jälkeen?

Näytä tunteesi ja kerro rohkeasti mitä haluat.

Koirat näyttävät avoimesti mitä ne haluavat. Ne kertovat käytöksellään, että ”nyt tulen luoksesi ja kaipaan aikaasi, sekä hellyyttäsi juuri nyt. Kännykkä pois ja keskity minuun.

Ne tekevät sitä niin kauan, kunnes kännykkä on pois kädestä ja keskityt olemaan läsnä juuri tuossa tilanteessa.

Miksi meillä ihmisillä on joskus niin vaikea kertoa tai näyttää se, mitä oikeasti haluamme?

Seitsemäs elämänohje on uskallus olla aidosti oma itsensä 

Koiramme eivät esitä mitään, ne ovat juuri sellaisia, kun ovat, ilman mitään pelejä. No, kieltämättä joskus tosin silmäpeliä, jolla saa kaikki pahat tekoset anteeksi.

Miksi voi olla vaikeaa olla oma itsensä? Miksi se on niin pelottavaa?

Saatat yrittää olla jotakin muuta, jotta kuuluisit joukkoon. Jotta olisit hyväksytympi, arvostetumpi, rakastetumpi, osaavampi, kauniimpi, parempi, mielenkiintoisempi, laihempi…

Mitä jos olisit kuitenkin sinä? Sinä olet ainutlaatuinen ja riittävä juuri sellaisena, kuin olet.

Kahdeksas elämänohje on lohduttamisen ja läsnä olemisen taito

Lohduttaminen on mielestäni läsnä olemista ja halausta, sekä olkapäätä, jota vasten voi itkeä, jos siltä tuntuu. 

Ja tässä asiassa koirat ovat esimerkillisiä. 

Koirat eivät tarvitse sanoja. Ne katsovat lempeästi silmiin ja tulevat luoksesi juuri oikealla hetkellä. Ne antavat tuon olkapään, jota vasten voit purkaa suruasi.

Koirat eivät puhu tarpeettomia tai kerro tuossa hetkessä omista kokemuksistaan. Ne eivät ala neuvomaan sinua tai kertomaan mitä sinun pitäisi tehdä tai tuntea. Eivätkä ne petä luottamustasi koskaan.

Yhdeksäs elämänohje on, että älä vatvo turhia asioita mielessäsi

Jos sanot koiralle ilkeästi, niin koira ei vatvo tuota asiaa päivä- tai viikkotolkulla. Eikä koira muistuttele tuosta samasta asiasta päivien tai viikkojenkaan jälkeen, vuosista puhumattakaan.

Se tietää, että on turha murehtia asioista, joilla oikeasti ei ole niin merkitystä.

Tärkeintä olla olla juuri tässä ja nyt.

Kymmenes elämänohje liittyy pysähtymiseen

Vaikka koirien leikki näyttääkin joskus vähän liian vauhdikkaalta, osaavat ne myös olla tekemättä yhtään mitään. Ja aika helposti se näyttää käyvän.

Kun mitään mielenkiintoista ei tapahdu, niin ne käyvät pitkälleen ja nauttivat elämästä, milloin takkatulen ääressä, milloin isännän tai emännän kainalossa rapsutuksessa. On ihanaa vain olla.

Pysähtyminen voi olla vaikeaa, jos olet tottunut menemään tukka putkella paikasta toiseen. Se voi olla myös pelottavaa, sillä joudut kohtaamaan itsesi ja ajatuksesi.

Yhdestoista elämänohje on, että aina voi oppia uutta.

Koskaan ei ole myöhäistä aloittaa, eikä koskaan ei ole liian vanha oppiakseen uutta.

Koira ei välitä iästä, ei omasta, eikä toisen. Se on aina yhtä innokkaasti mukana, kun tiedossa on leikkiä tai uuden oppimista.

Toki ikä tai erilaiset sairaudet ja vammat tuovat haasteita ja rajoituksia fyysiseen liikkumiseen, mutta omien rajojensa puitteissa, koirat ovat mukana menossa.

Meillä ihmisillä tilanne saattaa olla hieman toinen.

Saatat ajatella, että olet liian vanha tekemään jotakin, et pysty tavoittelemaan omia unelmiasi tai et osaa. Saatat myös ajatella omien rajoitteiden estävän sinua toteuttamasta itseäsi ja saavuttamasta niitä asioita, joita haluaisit.

Meillä kaikilla on rajoitteita, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Yhteistä kuitenkin näille rajoitteille on, että jos annat rajoitteiden olla oman onnesi ja onnistumisesi esteenä, niin ne myös pysyvät esteenä.

Muuta ajattelusi suunta.

Jos haluat työkaluja onnistumiseesi, niin saattaisit olla kiinnostunut Läpimurto onnistumiseen -valmennuksesta.

Rakkaudella

~ Virpi

Hei, tykkäsitkö lukemastasi? Iso kiitos postaukseni jakamisesta.