Yrititkö liikaa ja kadotit samalla motivaation?
Olet yrittänyt parhaasi, odottaen tuloksia kuin kuuta taivaalta. Kaiken tämän aherruksen keskellä huomaat kuitenkin unohtaneesi oman hyvinvointisi ja arvioineesi voimavarasi väärin. Olet hukannut myös motivaation.
Väsymys yllättää kesken matkan, ja paluu entiseen on väistämätön. Kaikki tehty työ alkaa tuntumaan turhalta, etkä jaksa uupumuksesta huolimatta edes pysähtyä.
Kuitenkin, tarkasteltuasi saamiasi ohjeita uudelleen ja yrittäessäsi uudelleen, tulokset loistavat poissaolollaan. Mikä mättää? Miksi yrityksesi eivät tuota hedelmää?
Oletko mahdollisesti yrittänyt liian kovaa, ylittäen omat voimavarasi?
Tämä on todellinen ongelma, ja monet ovat joutuneet tai ovat tälläkin hetkellä samassa tilanteessa. Vaikka tiedät, ettei itseään tulisi verrata muihin, se tapahtuu silti.
Hyppäät ystäväsi saappaisiin ja pyrit saavuttamaan samat tulokset, ehkäpä jopa samoilla keinoilla. Joskus se kuitenkin menee pieleen, ja löydät itsesi tilanteesta, jossa ihmettelet, miten jaksat eteenpäin omilla voimavaroillasi.
Sinulla on nyt kolme vaihtoehtoa:
- Voit unohtaa koko tavoitteesi.
- Voit jatkaa samaan malliin, vaikka tiedät, ettet saa haluamiasi tuloksia, ja riski lisääntyvistä haasteista kasvaa. Miten varmistat motivaation?
- Voit laskea rimaa hieman alaspäin ja edetä maltillisemmin.
Mitä vaihtoehtoa sinä harkitset?
Oman tavoitteen saavuttaminen hinnalla millä hyvänsä ei ole järkevää eikä kestävää, ei myöskään hyvinvoinnin kannalta. Sen sijaan tilannetta kannattaa tarkastella huolellisesti sen vaikutusten kautta sinuun, arkeesi ja tulevaisuuteesi.
Voit harkita asiaa seuraavien neljän kysymyksen avulla:
- Miksi teet asioita, jotka vievät sinua kauemmas tavoitteistasi?
- Miten vähemmällä panostuksella voit edetä, jos lasket rimaa alemmaksi?
- Miten vähemmällä panostuksella voit edetä, jos hidastat tahtia?
- Mitä asioita olet jo muuttanut onnistuneesti? Miten varmistat motivaation?
Lopeta sellaisten asioiden tekeminen, jotka eivät tuo haluamiasi tuloksia. Riski epäonnistumiseen kasvaa, jos jatkat sellaisten asioiden tekemistä, jotka vievät sinua kauemmas omista tavoitteistasi tai eivät tuota toivottuja tuloksia.
Jatkuva omien voimavarojesi ylittäminen voi viedä sinut kierteeseen, josta on vaikea irrottautua. Se myös vie enemmän aikaa ja saattaa tuntua ylivoimaiselta.
Miten sitten saat voimavarasi riittämään?
Ota pieniä askelia kohti tavoitteitasi joka päivä ja seuraa voimavarojesi riittävyyttä. Jos huomaat, ettet jaksa, muista että sinun ei tarvitse pakottaa itseäsi eteenpäin.
Tee asioita, jotka tuovat iloa ja energiaa elämääsi. Ne voivat olla pieniä, mutta niillä on suuri merkitys. Onnistuminen on varmempaa, kun toimenpiteet lisäävät voimavarojasi sen sijaan, että vähentäisivät niitä.
Kun edistyt askel kerrallaan, voit luottaa siihen, että olet matkalla kohti tavoitettasi ilman, että uupumus tai hyvinvointisi kärsii.
Entä jos arvioit omat voimavarat väärin? Mitä jos hukkaat motivaation?
On tärkeää huomata, että jos samoja ongelmia ja haasteita on edelleen olemassa, eteneminen ei välttämättä ole sen helpompaa tai nopeampaa.
Kannattaa sukeltaa syvemmälle.
Jos ajatuksesi ovat jatkuvasti kiinni haasteissa ja ongelmissa, et ehkä huomaa ympärilläsi olevia mahdollisuuksia ja ratkaisuja.
Joskus toisen ihmisen saappaisiin astuminen voi avata silmät. Toisen ihmisen tarina voi auttaa sinua näkemään, että omat haasteesi eivät ehkä olekaan niin massiivisia kuin miltä ne tuntuvat.
Mikä olisi sitten toimivin ratkaisu?
Todennäköisesti toimivin ratkaisu olisi päivittää oma tavoitteesi vastaamaan paremmin nykyisiä voimavarojasi.
Tee itsellesi hieman pienempi tavoite.
Näin saat tavoitteen, jonka saavuttaminen on helpompaa, ja voit päivittää sen myöhemmin sitä mukaa kuin voimavarasi kasvavat.
Pitkällä tähtäimellä edistyminen pienin askelin ja riman madaltaminen yhdessä on ehdottomasti paras vaihtoehto. Se lisää onnistumisen todennäköisyyttä.
Tärkeintä on, että uskot itseesi ja omaan kykyysi saavuttaa tavoitteesi.
Rakkaudella
Virpi