Pidä onnistumisen langat käsissäsi välttämällä samat virheet ja harha-askeleet.

Mikäli et halua antaa onnistumisen mahdollisuuden karata käsistäsi, on sinun vältettävä onnistumisen harha-askeleet.

Onnistuminen ei ole rakettitiedettä, vaikka se siltä usein tuntuu. Onnistuminen vaatii ainoastaan tiettyjen asioiden tekemistä omassa arjessa ja kun haluamme saavuttaa omat tavoitteet ja unelmat, tulee tehdä näitä asioita.

On myös paljon asioita, joita meidän EI tulisi tehdä. Usein kuitenkin sorrumme samoihin virheisiin kerta toisensa jälkeen.

Jokainen, joka on yrittänyt tarpeeksi kauan onnistumatta, tekee samoja virheitä. Olen myös itse hairahtanut jokaiseen näistä. Voit onnistua helpommin ja nopeammin huomioimalla nämä onnistumisen harha-askeleet.

Mitä onnistumisen harha-askeleet sitten oikein ovat?

harha-askeleet johtavat usein epäonnistumiseen ja Epäjohdonmukaisuus on yksi näistä askeleista.

Epäjohdonmukaisuus on onnistumisen iso peikko. Poikkoilemalla sinne tänne, menetämme ainoastaan aikaa, rahaa ja energiaa.

Kun yksi asia ei tuo haluttuja tuloksia, siirrymme seuraavaan. Se, että teemme tänään jotakin ja huomenna eri tavalla ei vie haluttuun lopputulokseen. Poukkoilemalla sinne tänne menetämme uskon itseemme ja omaan onnistumiseemme.

Onnistumisen yhtälö ei toimi näin. Tee suunnitelma ja noudata sitä.

Jatkuva yrittäminen vie salakavalasti voimat.

Muutos vie aina energiaa.

Mitä suurempi muutos on, tai mitä enemmän yritämme tehdä muutoksia yhdellä kerralla, sitä enemmän se vaatii. Ja sitä vaikeampaa onnistuminen on.

Liian paljon liian nopeasti on tuhoon tuomittu tie. Älä astu tässä enää harhaan. Ei kannata yrittää muuttaa kaikkea kerralla.

Jos tavoittelet täydellisyyttä, muista, ettei täydellistä ihmistä ole olemassakaan. Laske rimaa, vaadi itseltäsi vähemmän. Älä tee enempää kuin jaksat.

Tee asioita, jotka tuovat sinulle energiaa ja jätä sellaisten asioiden tekeminen vähemmälle, jotka vievät sitä.

Lue myös tämä: 5 syytä, miksi kannattaa edetä pienin askelin.

Luottamus itseen horjuu tai sitä ei ole. 

Mikäli emme luota itseemme tai omaan onnistumiseemme, on onnistuminen vaikeampaa. Pienikin epävarmuus itsestä tai omasta onnistumisesta luo esteen takaraivoon.

Sinun tulee uskoa itseesi ja omaan onnistumiseesi täysillä. Mikäli itse et usko itseesi, on onnistumisesi epätodennäköistä.

Jätä vähemmälle asiat, jotka saavat sinut epäilemään itseäsi. Sen sijaan tee asioita, jotka kasvattavat luottamusta itseesi. Asioiden ei tarvitse olla suuria ja maata mullistavia. Ne voivat olla pieniä ja varsin arkisia. Pääasia, että niiden tekemisestä sinulle tulee hyvä ja positiivinen olo.

Lue myös tämä: Miten elämä muuttuu, kun teet tämän yhden asian?

Negatiivisuus vahvistaa negatiivisia asioita.

Opimme toistamalla asioita tarpeeksi monta kertaa ja mitä useammin toistamme jotain asiaa, sitä helpommin siitä muodostuu tapa. Kritisointi ei ole poikkeus tässä ja myös siitä voi tulla tapa, jopa varsin helposti ja nopeasti.

Saatamme kritisoida asioita jopa huomaamattamme. Negatiivista sanottavaa löytyy niin itsestä kuin muistakin ihmisistä. Ja pikkuhiljaa myös kaikesta muusta ympärillä olevasta.

Mitä enemmän puhut negatiivisesti tai ajattelet negatiivisesti, sitä enemmän vahvistat juuri näitä negatiivisia asioita itsessäsi ja omassa elämässäsi.

Se mihin keskityt, lisääntyy.

Keskity positiivisiin asioihin itsessäsi ja omassa elämässä, kuten myös muissa ihmisissä. Se johtaa onnistumiseen.

Lue myös tämä: Miksi ei kannata jäädä jumiin negatiiviseen ajatukseen?

Vertailemme itseämme muihin.

Mitä tapahtuu, kun vertaamme itseämme toiseen ihmiseen? Tai omaa elämäämme toisen elämään?

Näemme toisesta ainoastaan ne parhaimmat puolet ja itsestämme ne kaikkein huonoimmat. Ja se kertoo, ettei vertaileminen kannata. Miksi aiheuttaisimme itsellemme mielipahaa asiasta, joka on ainoastaan oman mielen tuottamaa harhaa?

Meistä jokainen on ainutlaatuinen juuri sellaisina kuin olemme. Toisen onnistuminen ei ole itseltä pois, se on merkki siitä, että myös itsellä on mahdollisuus onnistua.

Jos haluat vertailla itseäsi johonkin, vertaa itseäsi vuoden takaiseen ajankohtaan. Mitä näet? Entä mitä haluat nähdä vuoden kuluttua tästä hetkestä?

harha-askeleet saavat meidät luovuttamaan ennen kuin kaikki palaset loksahtavat paikoilleen.

Niin kauan kuin eteneminen on helppoa ja vaivatonta, jaksamme tehdä tarvittavia asioita. Mutta haasteiden tullessa eteen, matkanteko alkaa tuntumaan vaivalloiselta. Silloin vaarana on jättää leikki kesken.

Sen sijaan, että alkaisimme etsimään ratkaisuja kohtaamiimme haasteisiin, jäämme jumiin, emmekä pääse eteenpäin.

Useat antavat periksi tässä hetkessä.

On helpompaa luovuttaa kuin lähteä etsimään ratkaisuja. On helpompi pysytellä tutussa ja turvallisessa, vaikka se tarkoittaisi tilannetta, joka on omalle hyvinvoinnille jopa vaarallinen. Se kuitenkin tuntuu sillä hetkellä helpommalta, koska se on itselle tuttua.

Muutos vaatii aina astumista omalle epämukavuusalueelle, eikä se tunnetusti ole mukavaa.

Meistä jokainen joutuu kuitenkin kulkemaan Onnistumisen polun lähtöpisteestä haluttuun lopputulokseen. Se vie aina oman aikansa. Mikäli haluamme päästä haluttuun lopputulokseen, emme voi hypätä pois kesken matkan.

Ihan sama, jos haluamme matkustaa junalla Helsingistä Ivaloon. Emme pääse perille, jos hyppäämme pois Lahden asemalla. Joudumme etsimään uuden reitin ja samalla kuluu aikaa, rahaa ja energiaa.

Anna onnistumiselle mahdollisuus. Vältä harha-askeleet etenemällä pienin askelin ja luota siihen, että onnistut.

etsimme Syyllisiä omaan epäonnistumiseen.

Sen sijaan, että ottaisimme vastuun omasta onnistumisesta, etsimme usein syitä epäonnistumiseen muualta kuin itsestämme. Vaikka tuntuu pahalta, syy omaan epäonnistumiseen näkyy peilistä.

On helpompi löytää syy omaan epäonnistumiseen esimerkiksi kumppanista, esimiehestä, yllättävästä menoerästä tai vaikkapa suklaalevystä kuin itsestään.

Mikäli ajattelet asiaa tarkemmin, kaikki avaimet onnistumiseen ovat jokaisen omissa käsissä. Mutta samalla meistä jokainen on oman onnistumisen suurin este.

Sen sijaan, että etsimme syyllistä epäonnistuneeseen kokeiluun, väsymykseen, haasteisiin työpaikalla tai muuhun kohtaamaamme haasteeseen, kannattaa miettiä mitä voisi itse tehdä tilanteen muuttamiseksi.

harha-askeleet kertovat työkaluista, jotka eivät toimi halutusti.

Jos tavoitteena on elämäntapamuutos, ei tulisi löytää itseään mäkkärin autokaistalta useita kertoja viikossa. Tai nälkäisenä puputtamassa pelkkää porkkanaa päivästä toiseen.

Tai jos on päättänyt parantaa parisuhdettaan, ei tulisi kritisoida puolisoa tai hänen tekemisiään tai tekemättä jättämisiä kerta toisensa jälkeen. Tai jos on tyytymätön itseensä, ei tulisi kritisoida itseään.

Kun tiedät mitä haluat, keskity siihen.

Kun tiedät mitä muutoksia haluat tehdä ja minkä lopputuloksen haluat, keskity niihin sen sijaan, että moitit itseäsi tai kumppaniasi.

Vältä harha-askeleet kohdistamalla tekemäsi asiat ja ennen kaikkea omat ajatuksesi haluamaasi lopputulokseen. 

pyri olemaan rehellinen itsellesi.

Älä kerro valkoisia valheita edes itsellesi, vaan tunnusta tosiasiat.

Jos hyvinvointi on huonoissa kantimissa, tulee nähdä asiat, jotka ovat pielessä. Jos ihmissuhteissa on jotakin pielessä, tulee kissa nostaa pöydälle. Jos kissaa ei saa pöydälle, mieti mitä itse voit tehdä, että tilanne voisi muuttua.

Jos sisälläsi on joku asia, jota et ole uskaltanut tuoda valoon, rohkaise mielesi. Kyse on sinun ajatuksistasi, sinun mielessäsi pyörivistä ajatuksista, eikä kukaan voi niitä kiistää. Toki toinen voi olla eri mieltä asiasta, mutta älä anna sen estää sinua tekemästä sitä, joka tuntuu sinusta oikealta.

Vältä harha-askeleet tunnustamalla kipukohdat edes itsellesi.

voit välttää harha-askeet tuen avulla.

Useat meistä yrittävät saavuttaa omia tavoitteitaan ja unelmiaan yksin vailla mitään tukea. Se saa meidät tekemään asioita, jotka usein vievät meitä väärään suuntaan.

Yksi huomaa tuen tarpeen siinä vaiheessa, kun on yrittänyt yksin aivan liian kauan, toinen huomaa sen siinä vaiheessa, kun muuta mahdollisuutta ei enää ole ja kolmas vähät välittää tuesta.

Kahdella ensimmäisellä on mahdollisuus onnistua. Kolmas pyörii edelleen samojen haasteiden kourissa ihmetellen miksi hyvinvointi takkuaa ja elämässä on vaikeaa.  

Kuten kerroin, olen myös itse hairahtunut kaikkiin näihin. Älä sinä tee niin, sillä se ei johda haluttuun lopputulokseen. Astu sen sijaan onnistumisen polulle ja aloita tutustumalla Onnistumisen työkaluihin tästä.

vältä onnistumisen harha-askeleet kartoittamalla lähtötilanne