fbpx

Onko tavoitteena laihdutuskuuri ja nopea painonpudotus?

Minkälaisia tavoitteita sinulla on? Ovatko tavoitteesi realistisia? Poltteleeko laihduttaminen, hyvinvoinnin parantaminen ja sitä kautta kevyempi olo? Vai onko tavoitteena laihdutuskuuri ja nopea painonpudotus?

Laihdutuskuuri on monelle tuttu ja omakohtaisesti koettu asia. Saattaa olla, että sinullakin on kokemuksia erilaisista laihdutuskuureista.

Aika usein ainakin itse sain ainoastaan rahaa palamaan. Tulokset jäivät laihoiksi, vaikka meikäläinen ei. Sain toki kiloja pudotettua, mutta tulokset eivät olleet pysyviä ja paluu kuurin jälkeen takaisin lähtötilanteeseen tai jopa kauemmas siitä, oli arkipäivää. 

Aika monella meistä on haaveena kevyempi olo. Saatamme tavoitella jotain tiettyä kilomäärää ollaksemme tyytyväisiä itseemme.

Voi olla, että terveydellisistä syistä laihtuminen olisi suotavaa. Ylipaino voi aiheuttaa monia ongelmia ja haasteita terveyteen ja hyvinvointiin. Usein kuitenkin laihduttamisessa voi olla kyse pelkästään ulkonäköön liittyvistä asioista.

Tai siitä, että ajattelemme laihtumisen ratkaisevan kaikki elämässä olevat haasteet ja ongelmat. 

Kun tavoitteena on laihdutuskuuri ja nopea painonpudotus, kannattaa ensimmäisenä miettiä, tarvitseeko oikeasti edes laihdutuskuuria.

Onko laihdutuskuuri sellainen asia, joka vie hyvinvointia eteenpäin? Vai onko laihdutuskuuri sellainen, joka vie päinvastaiseen suuntaan?

Onko tavoitteena oleva painonpudotus asia, joka tuo lisää energiaa? Vai onko se asia, jonka jälkeen on entistä väsyneempi ja kalpeampi versio itsestään? Ja nälkäinen, koska joutuu jälleen kerran rajoittamaan syömistä.

Olkoon tavoitteesi mikä tahansa, niin tavoitteesi tulisi kytkeytyä jollakin tavalla omiin arvoihisi, sillä muutoin sinun on hyvin hankalaa saavuttaa haluamiasi tavoitteita.

Jos toimit vastoin omia arvojasi tai tavoite on arvojesi vastainen, on onnistuminen ainakin huomattavasti vaikeampaa.

Mikä on tärkein tavoitteesi liittyen omaan hyvinvointiisi juuri nyt?

Onko tavoitteena kenties liikunnan aloittaminen tai jopa lisääminen?

Onko tavoitteesi oman jaksamisen parantaminen arjen kiireessä?

Vai onko se kenties terveellisempi ruokavalio?

Olkoon tavoitteesi mikä tahansa edellä mainituista tai jotakin aivan muuta, niin olennaista on se, että tavoitteesi tulee olla realistinen.

Esimerkiksi 10 kilon painonpudotus kuukaudessa tuskin toteutuu, ainakaan jos et halua tehdä sitä oman hyvinvointisi kustannuksella.

Emme voi suoraan vaikuttaa painoomme, mutta voimme vaikuttaa esimerkiksi omaan aktiivisuuteen ja ruokailutottumuksiin. Näillä molemmilla on myönteisiä vaikutuksia myös painoon, vaikka et varsinaisesti edes lähtisi tavoittelemaan painonpudotusta. Se tulee kylkiäisenä vähän kuin kaupan päälle.

On tärkeää olla innostunut siitä mitä tekee. Jos tavoitteesi ei innosta, suosittelen vaihtamaan tavoitetta.

Onko tavoitteesi liikunnan aloittaminen?

Jos mietit tarkemmin tavoitetta, luuletko tavoitteen toteutuvan, jos tavoitteena on pelkkä  liikunnan aloittaminen?

Mikäli et tarkenna tavoitetta, on se ainoastaan ilmaa ja höttöä arjen pyörityksessä. Silloin on vaarana, että sen aloitus siirtyy ja siirtyy. Aivan sama, jos tavoitteena on laihtua tai syödä terveellisemmin. Samaa ilmaa ja höttöä.

Olisiko tavoitteen toteutumisen kannalta parempi esimerkiksi se, että kävelet töistä kotiin tiistaina ja torstaina? Tai käyt tekemässä puolen tunnin reippaan kävelylenkin sillä aikaa, kun lapset ovat harjoituksissa? Tai syöt joka aterialla puoli lautasta salaattia / kasviksia?

Todennäköisesti kyllä, eikö vain?

Mieti tarkkaan minkälaisia tavoitteita asetat itsellesi.

Ihmisen mieli on varsin mielenkiintoinen kapistus. Huomioimme paljon helpommin negatiiviset asiat, kuin positiiviset. Negatiiviset asiat jäävät helpommin vaivaamaan ja pyörimään mieleen, kun taas positiiviset asiat unohtuvat nopeasti ihan kuin niitä ei olisi koskaan ollutkaan.

Mikäli haluat pudottaa esimerkiksi 10 kg painoa, on tavoitteesi negatiivinen. Tavoite on jotakin sellaista, jonka haluat pois itseltäsi. Tuo 10 kg on jotakin sellaista, jota et enää halua pitää itselläsi.

Olisiko tavoitteen saavuttamisen kannalta parempi tavoitella esimerkiksi kevyempää ja terveellisempää oloa?

Lauseiden ero voi tuntua sinusta mitättömän pieneltä, mutta lopputuloksen kannalta niissä on suuri ero.

Kevyempi ja terveellisempi olo kuulostaa joltakin ihanalta ja odottamisen arvoiselta asialta. Se kuulostaa asialta, jota todennäköisesti tavoittelet innokkaammin ja positiivisella fiiliksellä.

Todennäköisesti myös teet asioita eri tavalla, jotta saavuttaisit tämän ihanan olotilan. Ja bonuksena keho muokkaantuu ja painoakin putoaa siinä sivussa.

Painon pudottaminen tai laihduttaminen taas kuulostaa tylsältä, raskaalta, vaikealta, haasteelliselta, rajoittavalta, eikä ollenkaan mukavalta tehtävältä. Eikä se sitä ole edes käytännössä.

Voit saavuttaa omat tavoitteesi ja unelmasi helpommin kuin uskotkaan.

Miten varmistat, että kuljet oikeaan suuntaan?

Mikäli et seuraa omia tavoitteitasi, et pysty arvioimaan sitä, etenetkö oikeaan suuntaan vai pysytkö paikallasi. Omilla valinnoillamme saatamme mennä myös aivan väärään suuntaan.

Mikäli et seuraa omia tavoitteita, et pysty arvioimaan mihin oikein olet edes matkalla. Seuranta kertoo sen, ovatko arjessa tehdyt asiat, valinnat ja päätökset sellaisia, jotka ohjaavat kohti tavoitetta vai siitä poispäin.

Laihduttamisessa ja kiinteytymisessä etenemistä seurataan usein mm. mittanauhalla, kiloilla tai rasvaprosentilla, mutta kaikkia tavoitteita ei ole edes tarpeellista seurata. Tärkeintä on tarkkailla omaa fiilistä, jaksamista ja tyytyväisyyttä itseensä ja omaan elämäänsä.

Kaikki positiiviset asiat liittyen mm. päivittäiseen fiilikseen, jaksamiseen, unen laatuun ja mielialaan kannattaa kirjata ylös, sillä ne unohtuvat mielestä nopeasti. Kun ne on kirjattu ylös, voi niihin palata takaisin ja huomata kuinka on jälleen mennyt askeleita eteenpäin.

Miten elämäsi muuttuu, kun saavutat tavoitteesi?

Onko tavoitteesi sinun omasi vai onko se jonkun muun sinulle asettama tavoite tai toive siitä, millaiseksi sinun toivotaan muuttuvan?

Tarvitsetko oikeasti painonpudotustavoitetta?

Oletko oikeasti miettinyt sitä, miten elämäsi muuttuu, jos pudotat painoasi muutaman kilon, 5 kg, 10 kg tai enemmän? Vai muuttuuko se mitenkään?

Oletko tavoitteen saavuttamisen jälkeen onnellisempi? Siis oikeasti onnellisempi? Onko elämäsi helpompaa kuin ennen?

Olisiko tärkeämpää miettiä esimerkiksi yleistä jaksamista, terveellisempää kehoa, tyytyväisyyttä, onnellisuutta, iloisuutta tai esimerkiksi energisyyttä, kuin kehon painoa tai puntarin lukemaa? 

Puntari kertoo ainoastaan yhden lukeman, joka vaihtelee varsinkin meillä naisilla joka päivä. Turha stressata yhden kapistuksen takia.

Tärkeintä on, että uskot itseesi ja omaan onnistumiseen. Sillä, että uskot itseesi, on ratkaiseva vaikutus lopputulokseen.

Rakkaudella
Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>