fbpx
makeahimo-tayttaa-vatsan

Miten helposti makeanhimo voi lähteä lapasesta?

Heräsin siihen tosiasiaan, ettei oma hyvinvointini ollut sitä mitä haluaisin. Toivoin pirteämpää ja kevyempää oloa. Ihan sama toivomus kuin ehkä sinullakin, mutta makeanhimo lähti lapasesta ja vesitti koko homman.

Makeanhimo tuo omat ongelmansa elämään. Se että farkuissa on elastaania tai joustava vyötärökaistale ei välttämättä ole se kaikista parhain vaihtoehto. 

Farkut toki tuntuvat mukavammilta päällä, varsinkin kun mitään ylimääräistä ei pursua yli. Mutta ne voivat antaa myös väärän kuvan omasta kehosta tai sen muutoksista.

Yllätys saattaa olla suuri sillä hetkellä, kun laitat jalkaasi toisenlaiset housut. Tai yrität laittaa.

Makeanhimo voi lähteä helposti lapasesta.

Ehkä sinä olet ollut samassa tilanteessa ja miettinyt muutoksen tarvetta.

Vaikka tiedän, ettei minun tulisi syödä makeisia niin huomasin olevani jatkuvasti karkkipussilla. Ja vaikka kaikki muu päivän aikana oli mennyt hyvin, kävi käsi karkkipussilla kuitenkin vähän liian tiuhaan tahtiin.

Se oli sysäys, jonka tarvitsin palatakseni perusasioiden äärelle.

Makeanhimo on viheliäinen seuralainen ja tiedän sen myös omasta kokemuksestani. Olen kamppaillut makeanhimon kanssa lähes koko aikuisikäni. 

Makeanhimo voi olla suurempi peikko elämässä, ellei pääse kiinni syihin sen takana.

Silloin kun makeanhimo iskee, ei ole oikein paljoakaan enää tehtävissä. Makeanhimo vie mennessään. Se voi lähteä täysin lapasesta ja lopputuloksena voi olla vuosisadan sokeriöverit.

Se mitä tuossa hetkessä tulisi tehdä, on pysähtyä hetkeksi ja miettiä mitä oikein korvaa makealla.

Iso kysymys, joka voi nostaa pintaan vaikeitakin asioita. Se on kuitenkin ainoa tie eteenpäin.

Saattaa olla, ettei makeanhimo ole sinulle minkäänlainen ongelma. Toisaalta saatat kamppailla jonkun muun haasteen tai ongelman parissa. 

Sinäkin saatat hakea pakokeinoa vaikeisiin asioihin.

9-paivaa-muutokseen-lupausten-portaat

Oletko miettinyt mikä on pakokeinosi ja mitä asioita pakenet?

Yleensä muutokseen tarvitaan joku sysäys, muutoin ei pääse liikkeelle. Sysäys tosin yksistään ei riitä vaan tarvitaan konkreettisia tekoja, jotta voi muuttaa tilanteen.

Mikä olisi se sysäys, jonka sinä tarvitset aloittaaksesi tekemään asioita oman muutoksesi eteen?  

Joillakin se voi olla lääkärin suusta tullut kommentti, että nyt on oikeasti viimeinen hetki tehdä muutos. Joillekin se on peilikuva, pieneksi muuttuneet vaatteet tai esimerkiksi yleiskunto, jonka toivoisi olevan parempi.

Miettiessäni syitä oman makean puputtamisen taustalla havahduin siihen tosiasiaan, että pyrin turruttamaan omia tunteitani keliakiaa kohtaan. Tai oikeastaan lopullisuuteen siitä, etten koskaan voi enää syödä normaalisti. 

Se johti meikäläisen syömään sallittuja makeisia enemmän kuin laki sallii. 

Se, että yrittää pysyä kokonaan erossa makeisista ei välttämättä toimi. Ainoa keino on pysäyttää haitallinen toiminta ja käsitellä pakokeino ja sen taustalla oleva syy.

Tällaisessa tilanteessa on hyvä palata niiden asioiden äärelle, jotka kaikessa arjen pyörityksessä ovat jostakin syystä hämärtyneet.

Kyse ei ole laihdutuskuurista tai mistään karkkilakosta, vaan omien tapojen päivittämisestä. 

Mitä sinä kaipaat hyvinvointiisi juuri nyt? 

Minkälaisia valintoja sinä teet oman hyvinvointisi eteen päivittäin?

Itse keskityn päivittämään omia tapojani ja luomaan jonkinlaisen ystävyyssuhteen keliakiaan. Keliakiaa en voi muuttaa, mutta voin muuttaa omaa suhtautumistani ja omia ajatuksiani sairautta kohtaan. 

Olisin voinut jatkaa tunteitteni turruttamista ja karkkipussin rapistelua hyvinkin helposti, mutta päätin ottaa itseäni niskasta kiinni. 

Suutarin lapsi saa jälleen kengät.

Tarvitseeko sinun ottaa itseäsi niskasta kiinni vai jatkatko samalla tavalla kuin tähän asti? 

Jos jatkat samalla tavalla niin ei siinä mitään. Mutta jos tarvitset vinkkejä makeanhimoon, niin aloita lukemalla 4 vinkkiä, joiden avulla taltutat makeanhimoasi.

Rakkaudella 
– Virpi


Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>