Mitä hyvä itsetunto on?

Itsetunto on sisäinen asia.

Itsetunto ei ole itsevarmuutta esiintymistilanteessa tai ulkoisesti elämässä menestymistä, vaan jotakin ihan muuta. 

Itsetunto on sisäinen asia. Itsetuntoa ei anneta ulkopuoleltasi, vaan se on sisälläsi.

Kun olemme tilanteessa, jossa tunnemme itsemme epäonnistuneeksi tai arvottomaksi, on luottamus itseen ja omaan onnistumiseen koetuksella.

Tuossa hetkessä emme näe itsessämme mitään hyvää ja päässä pyörii pelkästään negatiivisia ajatuksia itsestä ja omasta elämästä. On kuitenkin asioita, joita huomioimalla voit muuttaa haasteellisen tilanteen.

🤩 Etsi itsestäsi ja elämästäsi positiivisia asioita. 

Mieti hyviä puoliasi ja kaikkia niitä asioita, joista olet kiitollinen elämässäsi juuri nyt.

Mieti kaikkea sitä mitä arvostat itsessäsi ja elämässäsi.

Olet varmaan kuullut sanonnan, että ”jokaisella pilvellä on hopeareunus”? Se tarkoittaa sitä, että vaikka päällä oleva pilvi olisi kuinka tumma, löytyy siitäkin tuo reunus.

Myrskypilvestäkin löytyy jokin positiivinen asia. Se voi olla pieni ja joskus sitä joutuu etsimään tarkemmin. Siellä se kuitenkin on.

Ja ihan samalla tavalla kohtaamastasi haasteesta se löytyy. Sinun tulee ainoastaan olla valmis näkemään se. Jos haluat nähdä pelkkää tummuutta, et halua huomata tuota pientä kirkasta reunusta, joka odottaa huomiotasi.

Mutta kun vihdoin huomaat sen, huomaat myös kuinka suureksi tuo hopeareunus voi kasvaa. 

🤩 Puhu itsellesi kauniisti ja kannustavasti.

Jos oma sisäinen puhe on lähinnä itsensä kritisoimista, niin pikku hiljaa alkaa uskoa siihen itsekin. Kun käännät oman sisäisen puheesi itseäsi kannustavaksi ja hyväksyväksi, alat pikkuhiljaa uskoa siihen ja silloin haasteellinen tilanne voi muuttua.

Kun puhut itsellesi kauniisti ja kannustavasti alat näkemään itsesi aivan uudessa valossa.

Mutta jos sisäinen puheesi on jatkuvaa kritisoimista esimerkiksi ulkonäöstä, painosta, valinnoista, sanomisista tai vaikkapa teoista, niin mieti puhuisitko parhaalle ystävällesi tai kumppanillesi samalla tavalla kuin puhut itsellesi.

Jos puhut, niin todennäköisesti hän ei olisi ystävä tai kumppani kovin kauaa. Tai ainakin suhteessanne on todennäköisesti haasteita.

Meistä jokainen on itse pahin kriitikkomme. Pystymme sanomaan itsellemme asioita, joita emme voisi edes kuvitella sanovamme toisille.

Voit rakentaa parempaa itsetuntoa kukistamalla sisäisen kriitikkosi.

🤩 Tuo vahvuutesi valoon.

Meillä jokaisella on vahvuuksia. Joskus ne kuitenkin jossakin hetkessä elämän tiimellyksessä saattavat unohtua. Siellä ne kuitenkin ovat, joten tuo ne esille. 

Mieti mitkä ovat omat vahvuutesi ja keskity niihin. Näe kaikki pienetkin vahvuudet.

Älä vertaile itseäsi muihin. Jokaisella meillä on omat vahvuutemme. Vertailemalla itseäsi muihin, näet toisessa ainoastaan ne parhaimmat puolet ja itsestäsi taas ne huonoimmat.

Jos näet itsessäsi pelkkiä heikkouksia, et pysty näkemään omia vahvuuksiasi. Se mihin keskität huomiosi, lisääntyy. Elämäsi alkaa pyörimään nopeasti mielessäsi olevien omien heikkouksiesi ympärillä. 

Kun sen sijaan keskityt omiin vahvuuksiisi, näet niitä koko ajan lisää.

🤩 Iloitse jokaisesta pienestä onnistumisesta.

Jos nyt sanot, ettet onnistu juuri missään, niin en usko sinua.  Aivan varmasti on asioita, joissa olet onnistunut, ehkä et vain ole ajatellut asiaa.  

Silloin kun on keskittynyt ajattelemaan omia epäonnistumisia, ei edes näe omia onnistumisia. Kun ajatukset ovat keskittyneet miettimään haasteita ja ongelmia, ei positiivisempia asioita edes mahdu mieleen.

Se mihin keskityt lisääntyy!

Keskity positiivisiin asioihin itsessäsi ja elämässäsi. Iloitse jokaisesta onnistumisesta, olkoon se pieni tai iso. Mitä pienempiä onnistumisia näet, sitä useammin pääset iloitsemaan niistä.

🤩 Näe itsesi hyvänä ja arvokkaana.


Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. 

Unohda ulkopuolelta tulevat vaatimukset. Unohda miltä pitäisi näyttää tai mitä pitäisi tehdä ollaksesi arvostettu, peukutettu tai hyväksytty.

Sinun ei tarvitse miellyttää ketään tullaksesi hyväksytyksi. Olet täydellinen juuri sellaisena, kuin olet.

Jos itsesi hyväksyminen tuntuu vaikealta, niin mieti asiaa seuraavasta näkökulmasta: Maapallolla elää aikamoinen joukko ihmisiä. Kuitenkin tästä valtavasta ihmisjoukosta löytyy ainoastaan yksi ihminen, joka on täsmälleen samanlainen kuin sinä.

Se olet sinä itse. Olet siis ainutlaatuinen, joten arvosta itseäsi.

Lue myös tämä: Oletko tyytyväinen itseesi ja elämääsi?

🤩 Huomioi ympärilläsi olevien ihmisten vaikutus.

Mikään ei ole masentavampaa kuin sellaiset ihmiset ympärillä, jotka tekevät kaikkensa saadakseen sinut luopumaan tavoitteistasi tai unelmistasi. Tai tuntemaan itsesi epäonnistuneeksi tai jollakin tavalla osaamattomaksi tai joukkoon kuulumattomaksi. 

Valitettavasti maailmasta löytyy myös ihmisiä, jotka tarkoituksellisesti pyrkivät kampittamaan toisia ihmisiä. Ne ovat niitä, jotka yrittävät nakertaa itsetuntoasi vaihtelevin keinoin.

Pyri hakeutumaan sellaisten ihmisten seuraan, jotka kannustavat sinua aidosti. Ympäröi itsesi sellaisilla ihmisillä, jotka ovat aidosti iloisia siitä, että sinä menestyt, onnistut ja voit hyvin.

On tärkeää, että saat tukea muilta ihmisiltä. Toiset ihmiset eivät kuitenkaan pysty antamaan sinulle itsetuntoa, mutta heidän tukensa, hyväksyntänsä ja rakkautensa auttavat vahvistamaan ja lujittamaan itsevarmuuttasi. 

🤩 Vältä somen selaamista, jos et halua lannistaa itseäsi.

Some on erinomainen keino huomata miten huonosti itsellä oikein meneekään. Ja siltikin monet meistä käyttävät aikaansa tuntitolkulla joka päivä someen, ehkäpä sinäkin.

Postaukset pursuavat toinen toistaan upeampia kuvia. Some on täynnä viimeisen päälle sisustettuja unelmakoteja, upeita ruoka-annoksia, matkoja kaupunkilomalle tai aurinkorannikolle ja tarinoita huikeista laihdutus- tai  elämänmuutosten tuloksista.

Missä luuraavat oikean elämän kuvat ja tarinat? Missä ovat kuvat keittiön valtaamista tiskivuorista, villakoirista lattialla, likaista ikkunoista tai vaikka riidoista lasten, puolison tai pomon kanssa?

Entä miksi painonpudotuksesta hehkutetaan somessa? Miksei kukaan hehkuta painonlisäyksestä tai sitä miksi housunnapit eivät mahdu enää kiinni?

Tiedät jo vastauksen. Syy on siinä, että saattaisit saada negatiivisen vastausryöpyn kotisi siivottomuudesta, saamattomuudestasi, ikävästä puolisosta tai pomosta…

Ja vaikka kommentoija ei edes tunne sinua, saatat saada kommentin siitä huolimatta. Se ei ainakaan nosta tunnelmaa, vaan pikemminkin päinvastoin.

Entä jos painiskelet ylipainon kanssa ja samaan aikaan kaveri postaa kuvia erinomaisesti onnistuneesta painonpudotuksestaan? Se ei välttämättä auta itseä, saattaa käydä päinvastoin. Tuossa hetkessä saattaa jopa lannistua entisestään. Ja se voi johtaa esimerkiksi ikävien tunteiden turruttamiseen makealla. Se ei auta painonhallinnassa.

Jos haluat kasvattaa luottamusta itseesi, vähennä somessa viettämääsi aikaa ja käytä se aika hyödyllisemmin. Tee sen sijaan sellaista, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi ja unelmasi. Somefiidin selaaminen tai kommenttikenttien lukemien ei sitä tee.

Lue vaikka kirjaa, opiskele, tanssi tai käy kävelylenkillä, tee ristikoita tai mitä tahansa muuta. Todennäköisesti et lannistu, vaikka naapurin Pirkko neuloisi villasukat nopeammin kuin sinä. Tai jos Matti täyttää ristikon hetkessä, kun sinä olet vielä lähtökuopissa.

TILAA MAKSUTON UUTISKIRJE!

Uutiskirje on maksuton ja voit perua sen milloin tahansa sähköpostissa olevan peruutuslinkin kautta.

Marketing by

Hyvä itsetunto ei aina näy ulospäin.

Ujolla ja syrjäänvetäytyvällä ihmisellä voi olla hyvä itsetunto. Toisaalta taas joukon äänekkäin ja näkyvin draamaqueen voi kärsiä huonosta itsetunnosta. Äänekkyys ja ainaiset draamat voivat olla juurikin tarkoitettu näyttämään todellisuus toisenlaiselta.

Itsetunto voi joutua koetukselle elämän eri tilanteissa.

Jos elämässä on vaikeaa, voi itsetunto laskea. Myös vaikeudet ihmissuhteissa tai vaikkapa vakava sairaus voivat vaikuttaa itsetuntoon. Tuossa hetkessä on tärkeää muistaa kaikki positiiviset asiat itsestäsi ja ainutlaatuisuudestasi.

Hyvä itsetunto on itsensä ja muiden arvostamista.

Hyvä itsetunto helpottaa elämää monin eri tavoin. Kun luotat itseesi ja hyväksyt itsesi, ei sinulla ole tarvetta kilpailla muiden kanssa tai vertailla itseäsi kehenkään muuhun.

Vertaileminen ei kannata. Vertaillessa löytää toisesta osapuolesta ainoastaan ne parhaimmat asiat ja itsestään ne huonoimmat.

Hyvä itsetunto auttaa sinua pääsemään helpommin epäonnistumisten ja pettymysten yli. Osaat iloita aidosti omasta sekä kaverin menestyksestä ja onnistumisesta. Tiedät, ettei toisen onnistuminen ole sinulta pois. Se on merkki siitä, että sinullakin on mahdollisuus onnistua.

Vaikka sinulla on hyvä itsetunto, ei se tarkoita sitä, ettet kokisi pettymyksiä tai esimerkiksi pelkoa. Osaat ottaa ikävätkin tunteet yhtenä osana omaa elämää ja mahdollisuuksina oppia jotakin uutta itsestäsi. Tiedät, että sinä et kaadu pettymyksiin, vaan kaikki järjestyy.

Lue myös tämä: Haaste on este, mutta se on myös mahdollisuus.

Lataa maksuton Onnistumisen Alkukartoitus tästä!