Miksi on vaikea tehdä asioita, jotka auttavat saavuttamaan omat tavoitteet ja unelmat?

Olkoon oma tavoite mikä tahansa niin todennäköisesti haluaa onnistua. Onnistuminen on asia, jonka eteen joutuu kuitenkin tekemään töitä. Onnistuminen ei välttämättä ole aina helppoa. 

Mitä tärkeämpi asia itselle on, sitä innostuneempi ja motivoituneempi on tekemään tarvittavia toimenpiteitä saavuttaakseen haluamansa.

Onnistumisen odottaminen voi olla kuitenkin vaikeaa.

Ja mitä pidemmälle aikaa kuluu, sitä vaikeampaa on motivoitua tekemään muutoksia omassa elämässä, jotta onnistuminen olisi edes mahdollista.

Jokaisen elämässä on hetkiä, jolloin tuntuu ettei mikään onnistu.

Kohtaamme suruja ja murheita, haasteita tai ongelmia. Kaiken keskellä omat voimat hupenevat.

Onnistuminen voi olla vain kaukainen haave, kun pääsee ainoastaan yhden askeleen eteen ja heti perään joutuu pakittamaan 5 askelta taakse.  Se saa miettimään, onko hommassa mitään järkeä. Onko onnistuminen kaiken vaivan arvoista?

Tuossa hetkessä on helppo luovuttaa ja antaa periksi. 

Saatamme kohdata myös hetkiä, jolloin omat tavoitteet ja unelmat voivat tuntua itsekkäiltä. Saatamme välttää jopa niiden ajattelemista, ettei vain loukkaisi ketään. Tai saattaa olla yksinkertaisesti sellaisessa tilanteessa, jossa ei edes osaa unelmoida mistään paremmasta.

Voi olla, ettet näe itseäsi onnistuneena. On kuitenkin asioita, joita voit tehdä päästäksesi eteenpäin haasteellisesta tilanteesta ja jopa lamauttavasta tunteesta. Voit nousta tuosta olotilasta ja päästä eteenpäin kiinnittämällä huomiota tiettyihin asioihin. Sen jälkeen onnistuminen on enää vain ajan kysymys.

1. Arvosta itseäsi ja omaa elämääsi.

Tavoitteet ja unelmat ovat asioita, joita elämässä ei vielä ole tai niitä ei ole riittävästi. Kun ajatuksemme keskittyvät niihin asioihin, joita haluamme, unohdamme asiat joita elämässä jo on.

Arvosta niitä asioita, joita sinulla on elämässäsi. 

Meillä ihmisillä on tapana pitää asioita itsestään selvyyksinä.

Elämme elämäämme päivästä toiseen lähes autopilotilla ajattelematta enempää miksi tai miten teemme tiettyjä asioita.

Saatamme velloa menneisyydessä tapahtuneissa asioissa ja toisaalta käytämme aikaa maalailemalla uhkakuvia tulevaisuuteen.

Moni ajautuu elämään sitku-elämää:

”Teen sen, sitten kun … olen eläkkeellä. … saan rahaa … jaksan paremmin … vanhat vaatteet mahtuvat päälleni …nukun paremmin … olen laihempi … olen vahvempi …uskallan… löydän parisuhteen…”

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

Mitä jos keskittyisit nykyhetkeen?

Arvosta elämääsi juuri nyt. Arvosta kaikkea sitä, mitä olet kokenut. Olet kokenut elämäsi aikana jo vaikka mitä. Ne kaikki ovat jollakin tavalla muokanneet ja kasvattaneet sinua.

Ole tässä hetkessä, älä haikaile menneeseen. Mennyt on mennyttä, etkä saa sitä takaisin, vaikka seisoisit päälläsi. Ota menneisyyden kokemuksista oppi tähän päivään, jotta se auttaa sinua tulevaisuudessa.

Älä käytä kallisarvoista aikaasi sitku-elämään. Sen sijaan tee nykyhetkessä asioita, joita haluat ja jotka vievät sinua kohti unelmiasi ja tavoitteitasi.

Opettele katsomaan tarkemmin.

Opettele näkemään elämässäsi olevat pienet asiat, jotka ovat hyvin. Tuo pieni asia voi olla vaikka linnunlaulu, jonka kuulet. On paljon ihmisiä, jotka eivät sitä kuule.

Tuo asia voi olla pakkasen nostama puna poskillesi, ohikulkevan ihmisen hymy tai vaikka kumppanin kosketus. Se voi olla myös lukemasi kirja, josta tulit hyvälle tuulelle. Tai se, ettet enää hengästynyt noustessasi rappusia.

Tuo asia voi olla joku ehkä omasta mielestäsi vähäpätöiseltä tuntuva onnistuminen, joka siivittää sinut huikealle matkalle. 

Koko maailmaa ei voi parantaa kerralla.

Ihan sama tilanne on oman elämän kanssa. Kaikkia asioita ei voi muuttaa kerralla. Vaikka asioita olisi kuinka paljon, et voi ratkaista kaikki yhdellä kerralla. Liian paljon liian nopeasti on tuhoontuomittu tie.

Mieti mikä on tärkein asia juuri nyt, juuri tänään. Mieti mikä on tärkein asia, jonka voit laittaa kuntoon. 

Lähde liikkeelle tuosta yhdestä asiasta. Sen jälkeen ota seuraava ja vasta sen jälkeen seuraava.

Etene pienin askelin. Maltti on valttia!

2. Opettele iloitsemaan ja näytä ilosi.

Tuntuuko sinusta joskus siltä, ettet oikein uskalla näyttää iloasi? Entä miten onnistuminen näkyy sinusta ulospäin, vai näkyykö se millään tavalla?

Olet varmaan kuullut sanonnan, ”Kell onni on, se onnen kätkeköön”? Ja valitettavasti useat meistä toimivat juuri näin.

Tuo tapa on todennäköisesti juurtunut takaraivoon lapsuudessa opitun tavan pohjalta. Se näkyy käytännössä esimerkiksi siinä, että saadessasi kehuja pomoltasi, haluat pitää asian omassa tiedossasi. Et halua kertoa sitä muille, koska et halua nostaa itseäsi jalustalle, etkä halua loukata työkaveriasi.

Entä jos sinulle tarjottiin mahdollisuutta uuteen työtehtävään?

Pysytteletkö hiljaa, etkä oikein usko itsekään onnenpotkuasi. Et ainakaan uskalla sanoa sitä ääneen, ainakaan vielä.

Mitä jos pystyisit iloitsemaan aidosti onnistumisesta ja samalla myös muiden onnistumisesta? Miltä tuntuisi, jos voisit olla aidosti iloinen työkaverin saamasta ylennyksestä, vaikka olet halunnut tuota samaa paikkaa vuosikausia itsekin?

Ajattele, että sinulle on tarjolla jotain vieläkin parempaa.

Miltä jos voisit olla aidosti iloinen ystäväsi onnistuneesta elämäntapamuutoksesta, vaikka itse kamppailet hyvinvointisi kanssa?

Kerro ystävällesi, että olet tekemässä oman elämäntapamuutoksesi ja olisit iloinen hänen tuestaan ja kannustuksestaan.

Usein ajattelemme, että toisen onnistuminen on itseltä pois. Toisen onnistuminen ei ole sinulta pois. Se on ainoastaan merkki siitä, että sama on mahdollista myös sinulle.

Unohda vertaileminen, sillä siitä ei seuraa mitään hyvää. Vertailemalla löydät vastapuolesta ainoastaan ne parhaimmat asiat ja itsestäsi ne huonoimmat. Se ei kannusta eikä motivoi.

Iloitse itsestäsi!

Iloitse siitä, että olet olemassa!

Olet ainutlaatuinen, sillä maailmassa ei ole ketään samanlaista.

Ole ylpeä itsestäsi ja iloitse kaikista pienistäkin asioista itsessäsi ja omassa elämässäsi.

Iloitse kaikesta siitä, mitä osaat!

Iloitse niistä haasteista, joista olet selvinnyt. Ne ovat vahvistaneet sinua ja auttaneet sinua eteenpäin. Olet onnistunut selättämään elämässäsi monia haasteita, joten se jos mikä on iso onnistuminen. 

Onnistumisen ei aina tarvitse olla jotain suurta ja maata mullistavaa. Iloitse kaikista pienistäkin asioista päivässäsi!

Se mihin keskityt lisääntyy!

3. Kehu ja kannusta.

Kehu itseäsi ja kehu muita. 

Entä jos et osaa kehua itseäsi? Tai toisen kehuminen tuntuu vieraalta? Entä jos sinun on vaikea ottaa kehuja vastaan?

Saatat ajatella, ettei itseään kannata kehua. Että se olisi jotenkin huono asia. 

Se on kaikkea muuta. Se on itsesi kannustamista. Se on tsemppaamista ja sellaisen olotilan luomista, jossa pääset eteenpäin ja voit onnistua.

Itsesi kannustaminen on asia, joka mahdollistaa oman onnistumisesi.

Opettele kehumaan ja kannustamaan.

Voit aloittaa sillä, että kehut itseäsi aina, kun saat jonkun asian tehdyksi. On se sitten vaikka imurointi, tiskaaminen, ruoanlaitto, työtehtävä, kävelylenkki, laskun maksaminen tai mikä tahansa muu asia.

Saattaa kuulostaa hassulta ja turhalta, ainakin jos et ole tottunut kehumaan itseäsi arjen askareiden lomassa. Kannattaa kuitenkin kokeilla, saatat yllättyä!

Opettele ottamaan kehut vastaan luonnollisena osana päivääsi. Älä vähättele saamaasi kehua, vaan ota se rinta rottingilla vastaan. Iloitse saamastasi kehusta ja arvosta sitä.

Opettele myös kehumaan muita. Voit aloittaa kehumalla yhden eri ihmisen joka päivä. Pikkuhiljaa alat kuin huomaamattasi jakaa kehujasi useammin ja useammille.

Oma tai toisen onnistuminen on asia, joka on kehumisen ja huomioimisen arvoinen. Tee se kuitenkin aidosti ja rehellisesti.

4. Kukista omat peikkosi.

Mikä estää sinua astumasta pois omalta mukavuusalueeltasi? Mitä pelkäät?

Mieti mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua. Ja sen perään mieti mikä olisi parasta mitä voisi tapahtua. Jätä tuo ajatus mieleesi.

Annatko omien pelkojesi estää sinua onnistumasta? Annatko omien pelkojesi estää sinua saavuttamasta omaa unelmaasi?

Pelko on kuitenkin ainoastaan tunne. Se on tunnetila, joka on ohimenevä. Ja sinulla on kaikki valta muuttaa tunnetilasi missä hetkessä tahansa.

Jos kärsit esimerkiksi esiintymispelosta ja ajaudut tilanteeseen, jossa joudut pitämään puheen satapäiselle ihmisjoukolle, voi pelko nousta rintaasi. Pelon tunne voi nousta kehoon, vaikka kyseessä olisi omat työkaverit tai sukulaiset.

Koska suhtaudut esiintymiseen pelolla, niin joka kerta vastaavassa tilanteessa tai tilannetta ajatellessasi tunnet pelon tuomat tuntemukset kehossasi.

Mistä tuo pelko voi johtua?

Saatat muistella lapsuutesi esitelmiä koulussa, jossa kaikki mitä sanoit tai teit aiheutti naurunremakan muussa luokassa.

Vaikka luokkakaverisi eivät olisikaan nauraneet sinulle tai sanomillesi asioille, muistat tuon tilanteen kuin eilispäivän astuessasi esiintymislavalle nykyhetkessä. Odotat kauhulla sanojesi takeltelua tai asian vierestä puhumista, naururemakasta puhumattakaan.

Mitä jos lähdet haastamaan oman pelkosi? 

Mitä jos opettelet ajattelemaan asiaa toisenlaisen tunnetilan kautta?

Sinut on pyydetty pitämään puhe, joten osaat hommasi. Tiedät mistä puhut, eihän sinua olisi muutoin pyydetty puhumaan.

Mikä on pahinta mitä voisi sattua?

Äänesi häviää, kurkkusi kuivuu, yskittää, aivastuttaa, ihmiset eivät kuuntele, vaan miettivät pukeutumistasi, ulkonäköäsi, ääntäsi tai vaikkapa osaamistasi. Tai hukkaat muistilappusi tai kone menee jumiin.

Haittaako se?

Todennäköisesti paikalla on joku, joka vastaa tekniikasta ja auttaa sinua. Jokaiselle sattuu vastaavia, se ei kaada maailmaa. Koneet korjataan ja jatketaan.

Entä haittaako, jos joku miettii pukeutumistasi tai ulkonäköäsi? Ei todellakaan. Jos et ole ajatustenlukija, niin et voi tietää mitä ihmiset milloinkin ajattelevat. Älä siis turhaan vaivaa päätäsi asialla.

Olet juuri sen näköinen kuin olet, ajattelee ihmiset mitä tahansa. Todennäköisesti ihmiset kuitenkin ajattelevat sillä hetkellä omia huoliaan ja murheitaan. 

Mikä on parasta mitä voisi sattua?

Kaikki sujuu loistavasti. Pidät parhaimman puheesi ikinä ja kiitoksia sekä kehuja satelee. Sinut halutaan puhumaan myös seuraavaan tilaisuuteen.

Onnistuminen oli täydellistä. Iloitset onnistumisestasi ja arvostat saamaasi palautetta.

Uskalla haastaa pelkosi, sillä koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu. Olet oman onnistumisesi suurin este ja samalla oman onnistumisesi mahdollisuus.

Lue myös tämä: Estääkö pelko sinua saavuttamasta niitä asioita, joita haluat?

5. Uskalla unelmoida ja haaveilla.

Mitä asioita sinä haluaisit elämääsi juuri tällä hetkellä? Minkälaisia haaveita ja unelmia sinulla on?

Toiset meistä haaveilevat enemmän ja toiset vähemmän. Toki on myös niitä ihmisiä, jotka eivät jostain syystä haaveile mistään. Voi olla, ettei osaa, ei uskalla tai yksinkertaisesti ei edes jaksa unelmoida.

Toivottavasti sinulla on unelmia. Toivottavasti haaveilet asioista, jotka tuntuvat vatsanpohjassa ja jotka nostavat hymyn huulillesi miettiessäsi asiaa.

Ehkäpä haaveilet uudesta kodista, unelmiesi puolisosta tai yhteisestä kaupunkilomasta ystäväsi tai kumppanisi kanssa.

Tai ehkä haaveilet lottovoitosta, ylennyksestä tai palkankorotuksesta, pienemmästä elopainosta, uudesta ammatista tai vaikkapa uudesta lemmikistä.

Tai ehkäpä onnistuminen jossakin sinulle tärkeässä asiassa on haaveenasi.

Unelmat eivät toteudu ilman konkreettista tekemistä.

Meillä jokaisella on omat haaveemme ja unelmamme. Yhteistä kuitenkin näille haaveille ja unelmille on se, että ilman konkreettisia toimenpiteitä ne eivät toteudu.

Saatat nyt ajatella, että lottovoitto toteutuu ilman konkreettisia toimia. Tarvitset siihenkin konkreettisen askeleen. Ilman lottokupongin täyttämistä ja maksamista ei mahdollinen voitto toteudu.

Jotakin konkreettista pitää siis tehdä lottovoitonkin eteen. 

Onnistumisen kannalta on tärkeää unelmoida joka päivä asioista, jotka tuovat hyvän mielen ja hymyn huulillesi. Unelman ei tarvitse olla jotakin suurta ja maata mullistavaa. Unelmat voivat olla myös varsin pieniä ja arkisia asioita.

Jos olosi on kireä ja kaipaat rennonpaa olotilaa, unelmoi haluamasi olotila mieleesi. Mieti mikä asia juuri veisi sinua lähemmäs tuota olotilaa. Auttaisiko kylpy, sauna, hieronta, meditointi,  luonnossa kävely tai rauhallinen hengittelyhetki?

Älä jätä asiaa pelkästään ajattelun asteelle, vaan vie asia käytännön tasolle.

Muista myös kehua itseäsi. Arvosta tuota hetkeä, vaikka se olisi pikainen kävely takapihalla.

Lue myös tämä: 3 asiaa, jotka sinun tulee tietää onnistumisen varmistamiseksi.

6. Hyödynnä rutiineja.

Ovatko rutiinit mielestäsi tylsiä vai pitävätkö rutiinit sinut oikealla tiellä? Ovatko rutiinit mahdollisuutesi onnistua?

Ota käyttöösi tuo jälkimmäinen ajatus, sillä rutiineiden avulla löydät itsellesi parhaimman tien onnistumiseesi.

Mitä rutiinit oikein ovat? 

Rutiini on tapa tai tottumus, jolla teet asioita. Teet asioita, joita et oikeastaan edes mieti tekeväsi. Esimerkiksi kun ajat autolla, et mieti erikseen että nyt painan jarrua tai nyt vaihdan vaihdetta. Teet sen automaattisesti.

Rutiinit ovat onnistumisen kannalta tärkeässä roolissa, sillä ilman tiettyjen asioiden toistamista arjessasi, et onnistu. 

Jos tavoittelet -10 kg:n painonpudotusta niin et onnistu, jos tänään syöt enemmän kuin laki sallii ja huomenna panttaat kaikkea syömistäsi, kolmantena päivänä päätät kokeilla uutta dieettiä ja neljäntenä päivänä otatkin käyttöösi kaalikeittokuurin. 

Poukkoilemalla sinne tänne, et onnistu. Tarvitset rutiineja eli sellaisia tapoja, joita voit noudattaa joka päivä koko elämäsi ajan.

Sellaiset tavat tai rutiinit, joita et voi noudattaa kuin hetken aikaa, eivät todennäköisesti vie sinua pysyviin muutoksiin. Heti kun lopetat tällaisten tapojen tekemisen, palaat todennäköisesti alkuun.

Et tarvitse enää sellaisia toimintatapoja tai rutiineja, jotka vievät sinua kauemmas tavoitteistasi.

Olet tullut tähän hetkeen tiettyjen rutiinien ja tapojen kautta.

Nykyinen tilanteesi on omien valintojesi ja päätöstesi seurausta, sillä olet tehnyt päätöksiä ja valintoja omien tapojesi ja rutiiniesi kautta. Jos mietit muutosten tarvetta, niin mieti miten voit päivittää toimintamallejasi.

Jos ne kaipaavat päivitystä niin lähde tekemään niihin tarvittavia muutoksia.

Mieti mitkä tavat eivät tuo haluamiasi tuloksia ja luo uusia tapoja vanhojen toimimattomien mallien tilalle. Ne vievät sinua onnistumiseesi.

Muista kuitenkin, että maltti on valttia! Muutos ei tapahdu yhdessä yössä. Onnistuminen on kuitenkin joka päivä yhtä päivää lähempänä. 

Lue myös tämä: Miten etanat auttavat sinua unelmien toteuttamisessa?

7. Innostu ja innosta.

On tärkeää innostua sekä innostaa muita joka päivä.

Mieti mikä tai mitkä asiat saavat sinut innostumaan. Mieti mikä omassa tavoitteessasi ja unelmassasi on sellaista, joka saa sinut innostumaan.

Fiilistele asioita kehossasi ja näe mielessäsi itsesi onnistuneena.

Jos tavoitteesi on pudottaa painoa -10 kg niin miltä näytät tavoitteen saavuttaneena?

Miltä kehossasi tuntuu? Mitä ajattelet itsestäsi? Minkälaista elämäsi on? Miten elämäsi on muuttunut? Mitä vaikutuksia muutoksella on jaksamiseesi tai terveyteesi? …

Jos unelmasi on vaikkapa uusi unelmatyö niin miltä kehossasi tuntuu, kun istut ensimmäisenä päivänä työpisteesi ääreen?

Miltä näytät? Minkälainen työpisteesi on? Mikä on parasta päivässäsi? Mikä on parasta työssäsi? Miten suhtaudut itseesi?Mitä vaikutuksia uudella työllä on elämässäsi? Entä jaksamisellesi?…

Lue myös tämä: Miksi kannattaa olla innostunut siitä mitä tekee?

8. Kasvata rohkeuttasi ja luota itseesi.

Uskalla luottaa itseesi ja omaan onnistumiseesi. Uskalla tarttua asioihin, jotka pelottavat. Ota rohkeasti askeleita kohti tavoitteitasi joka päivä.

Muista, että jokainen valintasi ja tekemäsi päätös, vaikka vain jääkaapilla käynti, vie sinua johonkin suuntaan. 

Tee enemmän niitä valintoja, jotka vievät sinua lähemmäs tavoitteitasi ja unelmiasi. Ja tee vähemmän niitä asioita, jotka vievät sinua niistä poispäin.

Päivä päivältä olet lähempänä onnistumistasi!

Luota itseesi ja onnistumiseesi! Sinä onnistut, jos päätät onnistua.  

Lue myös tämä: Näin elämä muuttuu, kun teet tämän yhden asian.

Lataa maksuton Onnistumisen Alkukartoitus tästä!