|

Heikko uintitaito ei houkuttele ketään uinnin pariin.

Jos tykkäät niin jaathan eteenpäin, kiitos:)

Saatat tuntea olevasi vedessä kuin merenneito tai tunnetilasi voi olla juuri päinvastainen. Heikko uintitaito estää usein nauttimasta uinnista.

Saatat tuntea olosi vedessä enemmän räpiköiväksi ankanpojaksi kuin merenneidoksi. Ja vaikka tiedät, että uinti olisi hyvää liikuntaa, ei se houkuttele.

Uinti voi olla ihanaa, mutta se voi olla myös asia, jota haluaa välttää viimeiseen asti. 

Mikäli jälkimmäinen vaihtoehto tuntuu tutummalta, kynnys uimaan lähtemiselle on todennäköisesti aika korkealla. Syitä siihen, ettei nauti uimisesta voi olla monia.

Silloin kun ongelmana on heikko uintitaito, ei nauttimisesta ole tietoakaan. Jos muut uivat paremmin ja nopeammin, tuntee jäävänsä jalkoihin muiden painellessa ohi sulavasti ja vauhdikkaasti.

Kuten muissakin asioissa, auttaa harjoittelu myös tässä. Tilanteen voi muuttaa edukseen aika nopeasti jo pienellä harjoittelulla.

Ajatuksena uiminen kuulostaa mukavalta, mutta esimerkiksi vedenpelko tai heikko uimataito ei houkuttele ketään veteen. Mikäli ei uskalla tunnustaa näitä pelkoja edes itselleen, miten ne voisi näyttää julkisesti muille.

Lohdullista on, että vesipelko voidaan selättää ja kaikki meistä oppivat uimaan.

Kaikki lähtee omasta halusta oppia ja tehdä jotakin, jotta uintitaito kehittyy. Se ei kehity pelkällä ajatuksen voimalla, vaikka mielikuvaharjoittelusta on apua myös uinnissa.

Uinti on taito, joka ei häviä.

Kerran opeteltu taito ei häviä, vaikka välissä olisi vuosienkin mittainen tauko. Uintitaito säilyy ihan samalla tavalla kuin pyörällä tai autolla ajo. Taito opetellaan kerran.

Toki tekniikka voi kaivata päivittämistä.

Tekniikkapäivitys on tarpeen, varsinkin jos on uinut pelkästään omien tuntemusten mukaisesti. Mahdolliset tekniikkavirheet ovat seuranneet mukana joka kerta jopa vuosien ja vuosikymmenien ajan.

Tässä voi olla myös yksi selitys siihen, miksi uinti ei yksinkertaisesti maistu.

Vedessä tulee viettää aikaa.

Vanhan kansan sanonta, ”hitaasti hyvä tulee”, pätee erinomaisesti myös uinnin opetteluun.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään uimisesta, vaan siitä, että oppii olemaan vedessä luontevasti. Vedessä tulee viettää aikaa. Vedessä tulee sukellella ja kelluskella.

Eikä aikaakaan, kun liikkuu vedessä jo merenneidon lailla, kevyesti ja sulavasti.

Miltä kuulostaa?

Tiedätkö mikä on uimataidon kriteeri?

Pohjoismaisen uimataidon määritelmässä hypätään uintisyvyiseen veteen ja pinnalle pääsyn jälkeen uidaan 200m yhtäjaksoisesti. Tästä matkasta 50m on selkäuintia.

Miltä matka mielestäsi tuntuu?

Mikä on oma uimataitosi tällä hetkellä tämän määritelmän mukaan?

Tuhansien järvien maassa uimataidon merkitys korostuu. Saatamme joutua itse veden varaan tai joudumme pelastamaan jonkun toisen vedestä. Se, että osaa uida edes jollakin tavalla, voi pelastaa oman tai jonkun toisen hengen.

Panosta oikeaan tekniikkaan.

Oikean tekniikan avulla välttyy monilta ongelmilta. Oikean uintitekniikan avulla uintiasento pysyy hyvänä, jolloin välttää rasittamasta niska- ja hartiaseutua. Ja kun tekniikka on hallussa, myös uinti on mielekästä.

Jotta ei rasita niskaa, tulee uskaltaa laittaa pää veden alle. Joillekin pään laittaminen veden alle on suorastaan kauhistus, ehkä sinullekin. Sekin on kuitenkin opeteltavissa. Ja kun sen oppii, sujuu uinti huomattavasti helpommin, kivuttomammin ja nautinnollisemmin.

Usein näkee niska jäkitettynä matkaansa taittavia uimareita. Meno on aika jäykän näköistä, mutta taatusti se myös tuntuu siltä. Uinnin jälkeen niska- ja hartiaseudulla voi olla jumitusta, joka saa myös epäröimään uinnin hyötyjä.

Ei ihme, jos uinti ei kiinnosta.

Kun rohkaiset mielesi ja opit laittamaan pään veden alle, tulee siitä vähitellen automaattista. Näin uinti sujuu paljon helpommin.

Yksi hyvä keino on käyttää uimalaseja.

Uimalasit suojaavat silmiä ja vedessä näkee paremmin. Tuntuuhan se myös turvallisemmalta, kun näkee eteensä.

Näillä keinoilla uimisesta tulee huomattavasti mukavampaa.

Uinti voi olla upea harrastus ja tehokas kuntoilumuoto.

Uinti on tehokas ja erinomainen kuntoilumuoto. Uinti harjoittaa eniten keskivartaloa, käsivarsia, lantiota ja pakaroita.

Uinti on erinomainen kuntoilumuoto myös erilaisista nivelvaivoista kärsiville. Vesi kelluttaa, jolloin nivelille ei tule painoa.

Uinti on erinomainen laji myös ylipainoiselle.

Uimisesta ei ole mitään haittaa kehollesi, joten voit uida niin paljon kuin haluat tai ehdit. Kannattaa kuitenkin huomioida tekniikkapuoli kuntoon, jotta uiminen on mielekästä.

Uinti on erinomainen kuntoilumuoto kaikenikäisille ja kaikenkokoisille. Se kuormittaa tasapuolisesti koko kehoa ja on erittäin tehokas, olkoon tyyli sitten rintauintia, selkäuintia tai vaikka vapaauintia.

Ja jos et halua uida, on vesijuoksu myös erinomainen ja tehokas vaihtoehto. Kunto kasvaa ja molemmilla on myös positiivisia vaikutuksia hapenottokykyyn.

Tekemällä oppii, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa!

Lue myös tämä: Miksi kannattaa olla innostunut siitä mitä tekee?

Rakkaudella
Virpi

Jos tykkäät niin jaathan eteenpäin, kiitos:)

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *