fbpx

Mikä on tavoitteesi? Oletko menossa oikeaan suuntaan?

Moni meistä tekee usein vuodenvaihteessa lupauksia, joiden tarkoituksena on tehdä asioita eri tavalla kuin aiemmin. Voi olla, että lupaukset katoavat yhtä nopeasti kuin taivaalle ammutut raketit ja toisaalta voi olla, ettei edes tee itselleen mitään lupauksia juurikin tästä syystä. Todennäköisesti kuitenkin sinulla on tavoitteita. Mikä on tavoitteesi? Mistä asioista unelmoit?

Jos et varsinaisesti luvannut itsellesi mitään, laitoitko kuitenkin mennyttä pakettiin jossain muodossa? Suunnittelitko tekeväsi joitakin asioita eri tavalla? Kävikö jossakin mielesi sopukassa ajatus, että kiinnittäisit joihinkin tiettyihin asioihin elämässäsi enemmän huomiota?

Miltä näyttää, oletko käyttänyt kallisarvoisen aikasi viisaasti? Oletko menossa oikeaan suuntaan?

Se mikä on tavoitteesi kertoo, oletko menossa oikeaan suuntaan.

Entäpä jos ei ole minkäänlaisia tavoitteita? Silloin etenee vähän kuin tuulen armoilla. Tekee asioita oikeastaan edes tarkemmin miettimättä minne elämä heittelee. Joskus tuuli puhaltaa vauhdilla eteenpäin ja toisena hetkenä pusket vastatuuleen oikein kunnolla. 

Voi toki myös olla, ettei edes halua vaivata päätään omilla tavoitteilla tai unelmilla. Voi olla helpompi olla miettimättä ja ottaa vastaan sen mitä tulee.  Saattaa olla, että omien tavoitteiden ja unelmien saavuttaminen tuntuu jostain syystä hankalalta ja jopa pelottavalta.

Lue tästä: Miksi epäröit silloin, kun olisi toiminnan aika?

Mikä on tavoitteesi, se päämäärä minne haluat mennä tai mitä haluat saavuttaa?

Ilman tavoitteita ei ole päämäärää minne haluaa mennä. Ilman unelmia elämä vaan on niin paljon tylsempää. Toisin sanoen ilman tavoitteita tai unelmia on aivan sama mihin suuntaan elämä kulkee. Matka on huomattavasti miellyttävämpi kulkea, kun on jokin tavoite tai unelma, jonka haluaa saavuttaa ja jota odottaa innolla.  

Kaikilla meillä tulisi olla tavoitteita ja unelmia. Koska meistä jokainen on erilainen, on meillä myös erilaisia tavoitteita. Toki samojakin tavoitteita on. Saatamme tavoitella enemmän iloa ja naurua elämään. Ehkäpä tavoitteena on saada lisää energiaa tai ylipäätään paremman ja kevyemmän olon. Joku meistä haluaa poistaa kiireen ja stressin tai menneisyyden painolasteja.

Ehkäpä tavoitteena on parempi kunto, mielenrauha tai rentous elämään. Joku meistä haluaa löytää unelmiensa työpaikan, toinen unelmiensa kumppanin. Joku taas haluaisi tehdä harrastuksesta työn, parantaa taloudellista tilannetta tai opiskella jotakin uutta. 

Sillä ei ole väliä mikä on tavoitteesi. Tavoitteesi voi olla jokin edellä tai se voi olla jotakin ihan muuta. Pääasia on, että oma tavoitteesi on tärkeä juuri sinulle.

Tärkeintä on se, että sinä tiedät mitä sinä haluat.  Ja se, että teet juuri sellaisia valintoja ja päätöksiä, jotka ohjaavat sinua haluamiasi asioita kohti.

Kaikilla tekemilläsi asioilla ja valinnoilla on merkitystä tavoitteen saavuttamisen kannalta. Onnistuminen ei välttämättä käy hetkessä, mutta jokainen tekemäsi valinta vie sinua joko lähemmäs tavoitettasi tai kauemmas siitä. 

Ennen tavoitteen saavuttamista täytyy astua oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Se ei välttämättä ole mukavaa, mutta muutos vaatii aina astumista omalle epämukavuusalueelle. Meistä jokainen joutuu kulkemaan niin  ylä- kuin alamäkiäkin ja usein ylämäessä turhaudumme ja heitämme hanskat naulaan.

Mikäli ei anna näiden esteiden olla oman onnistumisen tiellä, nousee ylös ja jatkaa matkaa oikeaan suuntaan.

Mitä tavoitteen saavuttaminen sinulle merkitsee?

Oletko miettinyt, mitä onnistuminen oikeasti merkitsee? Silloin kun tavoite tai se palkinto, joka odottaa matkan päässä ei ole tarpeeksi innostava ja tärkeä itselle, on helpompi luovuttaa kesken matkan. Mikäli huomaat luovuttavasi usein, niin tarkastele onko matkan päässä oleva palkinto oikeasti tavoittelemisen arvoinen.

Entä tiedätkö mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii? Tai muistatko miltä tavoitteen saavuttaminen tuntuu?

Valitettavan moni meistä jättää valitettavasti leikin kesken jo ensimmäisiin vastoinkäymisiin. Ja yllättävän moni jättää leikin kesken juuri siinä vaiheessa, kun on jo tehnyt sen vaikeimman osuuden. Juuri siinä tilanteessa, kun olisi juuri siirtymässä voiton puolelle. Se on todellinen harmi.

Vaikka edessä oleva haaste voi olla pelottava ja estää etenemistä, auttaa se lopulta menemään eteenpäin. Sinun tulee ainoastaan ratkaista tuo edessäsi oleva haaste, niin liikut vauhdilla eteenpäin. Haasteet auttavat parhaiten kohdentamaan ajatukset ja teot oikeisiin asioihin. Kun jää kiinni negatiiviseen ajatukseen, ei pääse eteenpäin.

Haasteet ovat juuri niitä tärkeitä oppimisen paikkoja, joita tarvitsemme matkalla onnistumiseen. Ne auttavat tarvittaessa korjaamaan suunnan.

Lue tästä: Miksi ei kannata jäädä jumiin negatiiviseen ajatukseen?

Mikä on tavoitteesi?

Tavoite on jokin konkreettinen sinulle tärkeä asia, jota kohti kuljet. Tavoitteesi voi olla mikä tahansa asia, jonka haluat itsellesi tai omaan elämääsi.

Jos haluat saavuttaa oman tavoitteesi, tulee sen olla realistinen eli saavutettavissa oleva. Jos esimerkiksi haluaa laihduttaa -20 kg päästäkseen bikinikuntoon kahdessa kuukaudessa, onko se mielestäsi realistinen tavoite? Olet oikeassa, ei ole. Ei ainakaan, mikäli ei ole valmis uhraamaan omaa hyvinvointiaan saavuttaakseen tämän tavoitteen.

Ylipäätään bikinikuntoa ei mielestäni tarvitse edes tavoitella. Kuka määrittää mitä bikinikunto tarkoittaa tai miltä bikinikunto näyttää? Kenellä on oikeus määrittää miltä minun pitäisi näyttää, jotta olen bikinikunnossa? Mielestäni ei kenelläkään. Meistä jokainen on bikinikunnossa ympäri vuoden. Siihen ei tarvita kuin bikinit, joten ei kannata turhaan murehtia asiasta.

Mikäli kuitenkin laihtuminen on tavoitteena, kannattaa tavoitetta miettiä hieman eri kautta.

Laihduttaminen on tylsää ja se rajoittaa. Se aiheuttaa sen, että mieli haluaa kaikkea sitä mitä ei saisi haluta. Ajatukset tuppaavat pyörimään käynnissä olevassa laihdutuskuurissa ja ruoan ympärillä.

Laihdutuskuuri aiheuttaa epäonnistumisen tunteita varsinkin, mikäli paino jonain päivänä näyttää enemmän kuin edellisenä päivänä. Entä miltä tuntuu, jos ja kun paino palaa laihdutuskuurin jälkeen alkuperäiseen lukemaansa?

Mitä sitten kannattaisi tehdä eri tavalla?

Tavoitetta kannattaa miettiä positiivisen kautta.

Älä mieti painoa tai ulkonäköä kaverien, tuttavien, lehtien lööppien tai esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Älä myöskään mieti nuoruuden painoa tai 20 vuotta sitten pitämiesi farkkujen tuumakokoa. Äläkä mieti painoa ainakaan jonkun ihmisen kommentin kautta.

Jätä nuoruuden mielikuvat, realistisesti liian pienet farkut tai jonkun ihmisen lausuma epäasiallinen kommentti painosta tai ulkonäöstä omaan arvoonsa.

Mikä on tavoitteesi oman hyvinvointisi kannalta?

Kun mietit omaa hyvinvointiasi, niin mieti terveytesi kannalta omaan hyvinvointiisi vaikuttavia asioita. Se ei ole nykyinen paino, vaan ne asiat, jotka ovat johtaneet nykyiseen painoon.

Miltä sinusta tuntuisi, jos voisit paremmin? Miltä kehossasi tuntuisi? Miltä sinä näyttäisit? Olisiko elämäsi erilaista?

Olisiko tavoitteen saavuttamisen kannalta parempi tavoitella energisempää ja kevyempää oloa, kuin tietyn kilomäärän laihduttamista?

Kun tavoittelee pirteämpää ja energisempää oloa, ottaa kantaa ruokavalioon, liikkumiseen ja muihin elämässä oleviin asioihin. Tekee päätöksiä positiivinen tavoite takaraivossa ja tekee valintoja, jotka ohjaavat kohti pirteämpää, energisempää ja kevyempää oloa. Ja näillä kaikilla valinnoilla on vaikutusta myös painoon.

Muistathan olla realistinen myös tässä. Mikäli kiloja on kertynyt viimeisten vuosien tai vuosikymmenien aikana reilusti, ei niiden pois lähtemistä kannata yrittää viikossa, kuukaudessa tai edes kahdessa. Maltti on valttia.

Tee tarvittavia muutoksia ja valintoja pienin askelin. Näin kehosi ja ennen kaikkea mielesi ehtii mukaan tähän muutokseesi. Tee sellaisia muutoksia, joita voit noudattaa koko loppuelämäsi. Näin et enää palaa uudelleen ja uudelleen takaisin lähtötilanteeseen, vaan pysyt oikealla polulla. Vaikka eksyisit matkasi varrella väärälle polulle, ei se haittaa. Voit aina korjata suuntasi.

Lue tästä: Voiko unelmat ja tavoitteet saavuttaa helposti?

Rakkaudella
~ Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>