fbpx
unipaivakirja-apuna-vasymykseen

Oletko menossa oikeaan suuntaan? Mikä on tavoitteesi? Mitä haluat?

Mikä on tavoitteesi? Oletko käyttänyt kallisarvoisen aikasi viisaasti? Miten on, oletko menossa oikeaan suuntaan?

Palataan hetkeksi takaisin vuodenvaihteeseen. Todennäköisesti teit tälle vuodelle lupauksia? Lupasitko itsellesi tehdä asioita eri tavalla?

Asetitko itsellesi tavoitteita, joita kohti haluat mennä? Mikä on tavoitteesi?

Jos et varsinaisesti luvannut itsellesi mitään, niin laitoitko kuitenkin mennyttä vuotta pakettiin jossain muodossa?

Suunnittelitko tekeväsi joitakin asioita eri tavalla tänä vuonna?

Kävikö jossakin mielesi sopukassa ajatus, että kiinnittäisit joihinkin tiettyihin asioihin elämässäsi enemmän huomiota?

No, miltä näyttää – oletko menossa kohti tavoitteitasi?

Oletko menossa oikeaan suuntaan?

Entä jos et asettanut itsellesi mitään tavoitteita tälle vuodelle?

Mikäli et asettanut itsellesi minkäänlaisia tavoitteita tälle vuodelle, olet hieman kuin tuuliajolla. Teet asioita oikeastaan miettimättä minne elämä sinua heittelee.

Voi olla, ettet edes halua vaivata päätäsi näillä asioilla. Otat vastaan sen mitä tulee miettimättä, että voisit itse vaikuttaa asioihin.

painonhallinta-ei-ole-rakettitiedetta

Mikä on tavoitteesi, päämäärä minne haluat mennä?

Ilman tavoitteita sinulla ei ole päämäärää minne haluat mennä. Ilman unelmia elämä vaan on niin paljon tylsempää.

Toisin sanoen ilman tavoitteita tai unelmia on aivan sama mihin suuntaan kulkee, eikö vain?

Ei kiitos.

Matka on huomattavasti miellyttävämpi kulkea, kun on jokin tavoite, jonka haluaa saavuttaa. Tuo hetki, kun sinulla on jokin asia, olotila, elämäntilanne tai vaikka lemmikki, jota olet aina toivonut.

Kaikilla meillä tulisi olla tavoitteita ja unelmia.

Koska jokainen meistä on erilainen, on meillä myös erilaisia tavoitteita. Toki samojakin tavoitteita on, mutta se tavoite ja unelma mikä minulla on esimerkiksi tällä hetkellä, ei välttämättä ole sinun tavoitteesi.

Ehkäpä sinä tavoittelet enemmän iloa ja naurua elämääsi. Ehkäpä tavoittelet lisää energiaa tai ylipäätään parempaa oloa.

Ehkäpä tavoittelet mielenrauhaa ja rentoutta elämääsi. Ehkäpä haluat poistaa kiireen ja stressin. Ehkäpä haluat poistaa menneisyyden painolasteja mielestäsi. Ehkäpä tavoitteenasi on parempi kunto tai kevyempi olotila.

Ehkäpä haluat parantaa taloudellista tilannettasi. Ehkä haluat opiskella jotakin uutta, haluaisit löytää unelmiesi työpaikan tai kumppanin. Tai jopa tehdä harrastuksestasi työsi.

Sillä ei ole väliä mikä on tavoitteesi. Tavoitteesi voi olla jokin näistä tai jotakin ihan muuta. Pääasia on, että oma tavoitteesi on tärkeä juuri sinulle.

Tärkeintä on, että sinä tiedät mitä haluat.  Ja se, että teet valintoja ja päätöksiä, jotka ohjaavat sinua haluamiasi asioita kohti.

Sinun ei tarvitse asettaa tavoitteellesi mitään tarkkaa aikarajaa. Jos asetat liian tiukan aikarajan itsellesi, voit rajoittaa tavoitteen mahdollisuutta onnistua.

Mikäli et jostain syystä, esimerkiksi sinusta riippumattomista syistä johtuen ole saavuttanut tavoitettasi asettamasi aikarajan sisällä, niin helposti nousee tunne epäonnistumisesta.

En onnistunut. En saavuttanut tavoitettani. Ponnisteluistani ei ollut mitään hyötyä. Sitähän et halua, ethän?

Kuitenkin epäonnistumisista on sinulle hyötyä, vaikka joskus tuntuisi toiselta.

Kaikilla tekemilläsi asioilla on merkitystä tavoitteen saavuttamisen kannalta. Se ei välttämättä käy hetkessä, mutta jokainen valintasi vie sinua joko lähemmäs tavoitettasi tai kauemmas tavoitteestasi.

Ennen tavoitteen saavuttamista sinun on täytynyt astua oman mukavuusalueesi ulkopuolelle. Olet joutunut kulkemaan niin ylä- kuin alamäkiäkin. Olet jossakin hetkessä turhautunut ja jopa heittänyt hanskat naulaan.

Mutta mikäli et ole antanut näiden esteiden olla onnistumisen tielläsi, olet noussut ja jatkanut matkaasi oikeaan suuntaan.

Tiedätkö, mitä tavoitteen saavuttaminen sinulle merkitsee? Tiedätkö, mitä se vaatii? Tiedätkö miltä tavoitteen saavuttaminen tuntuisi?

Valitettavan moni meistä valitettavasti jättää leikin kesken jo ensimmäisiin vastoinkäymisiin. Ja yllättävän moni meistä jättää leikin kesken juuri siinä vaiheessa, kun on tehnyt sen vaikeimman osuuden.

Siinä tilanteessa, kun olet juuri siirtymässä voiton puolelle. Se on todellinen harmi.

Nämä vastoinkäymiset auttavat sinua etenemään parhaiten. Ne auttavat sinua kohdentamaan ajatuksesi ja tekosi oikeisiin asioihin.

Ne ovat juuri niitä tärkeitä oppimisen paikkoja, joita tarvitset matkallasi. Ne auttavat sinua tarvittaessa korjaamaan suuntaasi.

Mikä ylipäätään on tavoitteesi?

Tavoite on jokin konkreettinen asia, sinulle tärkeä asia, jota kohti kuljet. Tavoitteesi voi olla mikä tahansa.

Jos haluat saavuttaa tavoitteesi, niin sen tulee olla realistinen.

Jos esimerkiksi haluat laihduttaa -20 kg päästäksesi bikinikuntoon kahdessa kuukaudessa, niin onko se mielestäsi realistinen eli saavutettavissa oleva tavoite?

Olet oikeassa, ei ole. Ei ainakaan, mikäli et ole valmis uhraamaan omaa hyvinvointiasi saavuttaaksesi tämän tavoitteen.

Ylipäätään bikinikunto on mielestäni sellainen, mitä kenenkään meistä ei pitäisi joutua edes tavoittelemaan.

Kuka määrittää, mitä bikinikunto tarkoittaa? Kuka määrittää sen, miltä bikinikunto näyttää?

Kenellä on oikeus määrittää miltä minun pitäisi näyttää, jotta olen bikinikunnossa?

Mielestäni ei kenelläkään. Meistä jokainen on bikinikunnossa ympäri vuoden.

Mikäli kuitenkin esimerkiksi laihtuminen on tavoitteesi, niin mieti tavoitettasi hieman eri kautta.

Laihduttaminen on tylsää. Niin monet laihdutuskuurit läpikäyneenä tiedän kokemuksesta, että laihdutuskuuri estää nauttimasta elämästä ja tietyistä asioista.

Laihdutuskuuri rajoittaa. Se aiheuttaa sen, että mielesi haluaa kaikkea sitä mitä ei saisi haluta. Ajatukset tuppaavat pyörimään käynnissä olevan laihdutuskuurin ja ruoan ympärillä.

Laihdutuskuuri aiheuttaa epäonnistumisen tunteita varsinkin, mikäli paino jonain päivänä näyttää enemmän kuin edellisenä päivänä.

Entä mikä tunne on vallalla, jos paino palaa kuurin jälkeen alkuperäiseen lukemaansa?

Mitä sitten kannattaisi tehdä eri tavalla?

Mieti tavoitteesi positiivisen kautta.

Älä mieti painoasi tai ulkonäköäsi kaverien, tuttavien, lehtien lööppien tai esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Älä myöskään mieti nuoruuden painoasi tai 20 vuotta sitten pitämiesi farkkujen tuumakoon kautta.

Nuo ihanat housut, jotka jostain kumman syystä edelleen lojuvat vielä kaapin pohjalla.

Äläkä ainakaan mieti painoasi jonkun ihmisen kommentin kautta.

Jätä nuoruuden mielikuvat, realistisesti liian pienet farkut tai jonkun ihmisen lausuma epäasiallinen kommentti painostasi tai ulkonäöstäsi omaan arvoonsa.

Loukkaukseksi tarkoitetun kommentin oli tarkoituskin syöstää sinut pois raiteiltasi. Kommentin lausujan tarkoituksena on saada sinut epävarmaksi itsestäsi.

Sen tarkoitus on saada sinut tuntemaan itsesi huonommaksi ja hänet itsensä paremmaksi kuin muut.

Mikä on tavoitteesi oman hyvinvointisi kannalta? Mieti terveytesi kannalta omaan hyvinvointiisi vaikuttavia asioita.

Se ei ole nykyinen painosi, vaan ne asiat, jotka ovat johtaneet nykyiseen painoosi, eikö vain?

Miltä  sinusta tuntuisi, mikäli voisit paremmin?

Miltä kehossasi tuntuisi?

Miltä sinä näyttäisit?

Olisiko elämäsi erilaista?

Toivottavasti mielikuvassasi et näytä väsyneeltä, innottomalta, kalpealta ja posket lommolla olevalta ihmishahmolta, joka on kärsinyt aivan liian tiukan ruokavalion vähäisestä energiamäärästä. Vaikka paino on pudonnut, lopputuloksena voit entistä huonommin.

Ja vaikka kasvosi ovat kaventuneet, saatat näyttää ikäistäsi huomattavasti vanhemmalta.

Onko tämä se tavoite, jota haluat tavoitella hyvinvointisi kustannuksella? Toivottavasti ei.

Toivottavasti mielikuvassasi näytät pirteältä. Syöt terveellisesti ja nukut hyvin. Heräät aamuisin energisenä uuteen päivään. Rappusten nousu onnistuu puuskuttamatta ja kengännauhojen sitominenkin sujuu helposti.

Olet iloisempi ja kaikin puolin tyytyväisempi itseesi ja elämääsi.

Mikä tässä sitten on se pointtini?

Pointtini on, että olisiko tavoitteen saavuttamisen kannalta parempi tavoitella energisempää ja kevyempää oloa, kuin tietyn kilomäärän laihduttamista?

Kun tavoittelet pirteämpää ja energisempää oloa, otat kantaa ruokavalioosi, liikkumiseesi ja muihin elämääsi vaikuttaviin asioihin. Teet päätöksiä positiivinen tavoite takaraivossasi. Teet valintoja, jotka ohjaavat sinua kohti pirteämpää, energisempää ja kevyempää oloa.

Ja näillä kaikilla tekemilläsi valinnoilla on vaikutusta myös painoosi.

Muistathan olla realistinen myös tässä.

Mikäli kiloja on kertynyt viimeisten vuosien tai vuosikymmenien aikana reilusti, ei niiden pois lähtemistä kannata yrittää viikossa, kuukaudessa tai edes kahdessa. Maltti on valttia.

Tee tarvittavia muutoksia ja valintoja pienin askelin.

Näin kehosi ja ennen kaikkea mielesi ehtii mukaan tähän muutokseesi. Tee pieniä muutoksia, joita voit noudattaa koko loppuelämäsi.

Näin et enää palaa uudelleen ja uudelleen takaisin lähtötilanteeseen, vaan pysyt oikealla polulla.

Vaikka eksyisit matkasi varrella väärälle polulle, voit aina korjata suuntasi.

Meille ihmisille on annettu vapaa tahto ja se tarkoittaa sitä, että voit vapaasti valita miten haluat elämääsi elää.  

Olet varmaan huomannut, että jostakin syystä mielesi huomioi paljon helpommin negatiivisia asioita, kuin positiivisia asioita.

Negatiiviset asiat jäävät helpommin vaivaamaan, kun taas positiiviset asiat unohtuvat valitettavan nopeasti. Ihan kuin niitä ei koskaan olisi ollutkaan.

Koska mielellä, omilla ajatuksillasi, kokemuksillasi ja tunteillasi on erittäin suuri rooli myös tavoitteiden ja unelmien saavuttamisessa, tulee sinun osata käsitellä näitä asioita itsessäsi.

Olen itse joutunut opettelemaan näitä asioita kantapään kautta. Toivon, että sinun matkasi olisi kevyempi. Voit tutustua Lupausten Portaiden koulutuksiin ja kursseihin tästä linkistä!

lahjaksi-vinkit-painonhallintaan

Haluatko lahjan?

Tilaamalla Lupausten Portaiden uutiskirjeen, saat lahjaksi vinkkejä ja työkaluja omaan hyvinvointiisi.

Uutiskirje on maksuton ja voit peruuttaa sen milloin tahansa. Lue lisää tästä linkistä!

Rakkaudella
~ Virpi

Hei, tykkäsitkö lukemastasi? Iso kiitos postaukseni jakamisesta.

Kommentoi