fbpx

Miksi musiikki on todellinen ihmelääke?

Musiikin voima on mahtava, sillä musiikki vaikuttaa meihin monin eri tavoin. Musiikki on todellinen ihmelääke, sillä musiikin tiedetään esimerkiksi hoitavan muistia, lievittävän stressiä, piristävän tai rauhoittavan ja auttavan keskittymään.

Kun musiikki soi, aivot aktivoituvat ja mielihyvä valtaa kehon. Musiikki on värähtelyä, joka kulkee korvien kautta aivoihin. Musiikin voima on myös siinä mielessä ihmeellinen, että musiikin avulla voidaan luoda yhteys esimerkiksi ihmiseen, johon ei ole saatu yhteyttä sanallisesti enää vuosiin.

Minkälaista musiikkia sinä kuuntelet mieluiten? Lempimusiikki nimittäin heijastelee persoonallisuutta, elämänhistoriaa ja kulttuuria. Ennen kaikkea lempimusiikki heijastelee omia muistoja.

Muistot vievät aikaan ja paikkoihin, joihin ei välttämättä ilman tätä musiikin tuomaa muistoa edes pääsisi. Sillä minkälaista lempimusiikki on, ei ole kuitenkaan väliä. On ihan sama, onko lempimusiikki klassista, tangoa, iskelmää, poppia tai vaikka rockia. Oma lempimusiikki rentouttaa ja auttaa voimaan paremmin.

Lempimusiikki lievittää myös kipua ja masennusta sekä laskee verenpainetta. Ja meillä jokaisella on mahdollisuus saada kaikki hyödyt musiikin avulla.

Tunnistatko ärsyttävän musiikin voiman?

Silloin kun musiikki jollakin tavalla ärsyttää, on se todennäköisesti oman musiikkimaun ulkopuolella tai itselleen vierasta. Mikäli ärsyyntyy musiikista, jäävät musiikin tuomat hyvät vaikutukset saavuttamatta. Siinä tapauksessa kannattaa vaihtaa kanavaa, ainakin jos haluaa musiikin tuomat hyödyt itselleen.

Musiikki auttaa myös säätelemään omaa vireystasoa. Musiikki vaikuttaa sydämen sykkeeseen, joten kappaleita vaihtamalla voit säädellä omaa vireystasoasi. Rauhallinen musiikki nukuttaa ja taas nopeatempoinen päinvastoin kiihdyttää.

Esimerkiksi siivotessa tai urheillessa voi taustalla tai kuulokkeista kuulua nopeatempoisemmat kappaleet. Tällöin imurointi ja pölyjen pyyhkiminen tai treeni käy käden käänteessä ja kävelyaskeleesi on normaalia vauhdikkaampi.

Mikäli haluaa purkaa tuntoja tai itkeä vaikkapa surua pois, niin balladit toimivat silloin erinomaisesti. Joskus voi tosin käydä niin, että näkökyky sumentuu kyynelten täyttäessä katsekentän, eikä siivoamisesta meinaa tulla mitään. No, eipähän villakoirat näy niin selvästi.

Voit myös laulaa mukana täydestä sydämestä. Näin pystyy purkamaan pahaa oloa tai surua tai nostamaan omaa vireystasoa vieläkin paremmin.

Oletko koskaan joutunut korvamadon uhriksi?

Korvamato on usein se ärsyttävä rallatus tai kappaleen kertosäe, joka jää pyörimään korvaasi. Se on siitä ärsyttävä, ettei se suostu lähtemään millään pois.

Hyvin usein korviin jää soimaan se viimeisin kappale, jota on esimerkiksi autossa kuunnellut tai joka jää kesken. Saattaa mennä jonkin aikaa, ennen kuin se häviää. Yleensä sen saa pois lauleskelemalla jotain muuta kappaletta, jos muistaa siinä hetkessä sanoja tai melodiaa.

Asiaa auttaa myös se, kun etsii kanavan, josta tulee juuri sitä omaa lempimusiikkia.

Stressaantuneena kannattaa valita soittolistalle klassista musiikkia.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan klassinen musiikki vähentää myös koiran stressiä. Olenkin testannut tätä omiin koiriimme ja kyllä myös oma tutkimukseni antaa samanlaisia tuloksia. Koirat ovat rauhallisempia silloin, kun taustalla soi klassinen musiikki.

Luonto auttaa kehoa ja mieltä rauhoittumaan. Ei siis mikään ihme, että rentoutusmusiikissa käytetään usein luonnon ääniä johtuen juuri luonnon rauhoittavasta vaikutuksesta. Rentoutusmusiikki saattaa sisältää esimerkiksi linnunlaulua, tuulen huminaa tai veden solinaa.

Musiikin rauhoittavaa voimaa voi verrata myös meditointiin. Kokeile seuraavaa helppoa harjoitusta: 

Tee harjoitus silmät suljettuina tai voit myös kiinnittää katseesi luontoon.

Mieti hetki kaunista kesäpäivää ja pilvetöntä taivasta.
Kuule korvissasi linnun laulu ja tunne kasvoillasi hento lämmin kesätuuli.
Tunne kasvoillasi lämmin auringonpaiste ja kuule korvissasi, kuinka tuuli humisee ja vesi liplattaa rantakivikossa.
Hengittele syvään rauhallisesti omaan tahtiisi ja pysy tuossa tunteessa niin kauan kuin haluat.

Saitko tunteesta kiinni ilman musiikkia? Rentouduitko? Entä rauhoituitko? Miltä tuntuisi sama harjoitus, jos taustalla kuuluisi ihana rentoutusmusiikki?

Musiikin voima auttaa olemaan läsnä ja keskittymään.

Jos mielesi haikailee menneisyyteen tai tulevaisuuteen, voi musiikki auttaa keskittymään ja olemaan läsnä. Läsnä oleminen ja keskittyminen korostuvat esimerkiksi livekeikoilla ja konserteissa. Oletko oikeasti läsnä näissä hetkissä?

Livekonsertti tai keikka on aivan erilainen kokemus paikan päällä, kuin katsottuna myöhemmin tallenteena. Musiikki onkin ainakin omasta mielestäni parasta livekeikoilla – tanssilavoilla, konserteissa, teattereissa, musikaaleissa – paikan päällä ja hyvin miksattuna. Ainoa negatiivinen asia livekeikoilla on yleensä läsnä olemisen taito.

Yllättävän usealla meistä menee nimittäin aikaa videoiden ja valokuvien nappaamiseen sekä tapahtuman taltioimiseen. Se kaikki on pois siitä ainutlaatuisesta kokemuksesta, joka olisi juuri sillä hetkellä tarjolla. Tapahtuma ei myöhemmin kuunneltuna kuulosta yhtään samalta.

Vai onko ystäväsi hihkunut samasta innosta kuunnellessaan ja katsellessaan nauhoittamaasi tallennetta jälkikäteen? Luulen, että ei ole, ehkä et sinäkään. Se ei ensinnäkään kuulosta samalta, eikä se edes näytä samalta.

Joten – anna musiikin viedä, tanssi, keinu, heilu, pompi, laula, rentoudu, soita itse, juokse tai itke. Tai tee kaikkea näitä, jos siltä tuntuu. Älä yritä hillitä itseäsi, vaan anna mennä ja anna musiikin voiman vaikuttaa. Anna musiikin nostaa hymy huulillesi ja ilon elämääsi.

Lue tästä: Miksi epäröit silloin, kun olisi toiminnan aika?

Ihania hetkiä musiikin parissa
~ Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>