|

Aika on rajallinen, mutta voiko sitä saada lisää?

Kun aika ei tahdo riittää kaikkeen siihen, mitä haluaisi saavuttaa tai tehdä, herää kysymys siitä, voiko vuorokauteen jotenkin löytää lisää tunteja. Onko sellainen edes mahdollista?

Usein innostuessamme jostakin tavoitteesta tai unelmasta lähdemme liikkeelle täynnä intoa ja energistä päättäväisyyttä. Kuitenkin alkuvauhdin jälkeen saattaa huomata tahdin hidastuvan ja jopa omien tavoitteiden unohtuvan.

Ajan puute tuntuu asettuvan esteeksi oman unelman ja todellisuuden väliin.

Tässä hetkessä saattaa tulla mieleen monia kysymyksiä: Onko kiire tai ajan puute todellista vai vain helposti käytettävä tekosyy vältellä tärkeitä asioita? Entä onko oma tavoitteeni tai unelmani edes realistinen?

Saattaa myös herätä epäilys siitä, onko oma unelma sellainen, jota todella haluaa tavoitella. Jos aika tuntuu olevan kortilla, omat tavoitteet saattavat helposti jäädä taka-alalle.

Monesti saatamme ajatella palaavamme tavoitteiden pariin ”sitten, kun…” -tilanteissa, kuten sitten kun on enemmän aikaa, lapset ovat kasvaneet, työt helpottavat, on enemmän rahaa, tai ollaan eläkkeellä.

Mutta onko tulevaisuudessa oikeasti enemmän aikaa kuin nyt? Se on edelleen yhtä rajallinen resurssi kuin aina ennenkin. Se ei lisäänny eikä vähenny, vaikka elämäntilanteemme muuttuisivatkin.

Missä siis on salaisuus lisääntyvään aikaan, kun vuorokauden tuntimäärä pysyy samana?

Lapset kyllä kasvavat, mutta sen jälkeen elämässä voi olla uusia velvollisuuksia tai haasteita, jotka vievät aikaa ja huomiota. Työelämässä vauhti voi pikemminkin kiihtyä kuin hidastua, ja mitä vanhemmaksi tulemme, sitä väsyneempiä saatamme olla.

Entä raha? Jos unelmamme ei tunnu arvokkaalta jo nyt, on epätodennäköistä, että se muuttuisi arvokkaammaksi tulevaisuudessa.

Ja eläkepäivät? Monet eläkkeelle jääneetkin tuntuvat olevan yhtä kiireisiä kuin aina ennenkin, eikä aika tunnu riittävän mihinkään.

Joten missä sitten on ratkaisu? Onko mahdollista saada enemmän aikaa, vaikka tuntimäärä pysyy samana?

Ovatko omat tavoitteesi ja unelmasi todella niitä asioita, joita haluat elämääsi?

Tavoitteiden tai unelmien saavuttaminen ei tapahdu hetkessä. Se vaatii aikaa ja jatkuva eteneminen.

Milloin saavutat haluamasi asiat, jos aloitat oman tavoitteesi ja unelmasi toteuttamisen vasta sitten, kun…

Aika on varsin mielenkiintoinen asia. Se on asia, jota emme voi saada takaisin, vaikka haluaisimme. Meillä jokaisella on joka päivä sama 24 tuntia käytössämme, vaikka olisimme valmiita maksamaan ylimääräisistä tunneista.

Mihin aikasi kuluu?

Käytätkö aikaasi asioihin, jotka vievät sinua kohti omia unelmiasi ja tavoitteitasi, vai käytätkö sitä asioihin, jotka pitävät sinut paikallasi tai jopa vievät sinua pois haluamaltasi suunnalta?

Miksi innostus voi hiipua alun jälkeen?

Oletko joskus hankkinut jonkin kurssin tai kirjan, johon sukelsit innokkaasti, mutta jonka jätit pian huomiotta? Mitä tapahtui? Todennäköisesti muut asiat veivät huomiosi, etkä enää keskittynyt siihen.

Muuttuuko elämäsi muutamassa viikossa pysyvästi, jos luovut nopeasti alkuvaiheen jälkeen? Muuttuuko se, jos palaat entisiin tapoihin?

Kiire voi olla syy jättää asioita tekemättä.

Moni kamppailee ajanpuutteen kanssa. Joskus elämä on niin kiireistä, että omasta hyvinvoinnista huolehtiminen tuntuu mahdottomalta.

Jos kiire on todellinen, on tärkeää selvittää sen syyt ja vaikuttaa niihin. Jos kiire on vain omassa mielessäsi, voit muuttaa tilannetta nopeasti.

Tärkeintä on huomioida, mihin aikasi kuluu. Pienillä muutoksilla voit parantaa tilannettasi ilman suuria muutoksia.

Seuraavat askeleet.

  1. Tee lista kaikesta siitä, mihin käytät päivittäin aikaasi.
  2. Käy listaasi läpi ja aloita karsimalla ensin ne asiat, jotka eivät ole tärkeitä oman tavoitteesi, unelmasi tai hyvinvointisi kannalta.
  3. Muista, että kiire on usein vain tunne, ja voit muuttaa sitä pienilläkin muutoksilla.
  4. Tarkastele omaa ajankäyttöäsi ja mieti, mitkä asiat ovat sinulle todella tärkeitä.
  5. Pohdi, mihin asioihin haluat käyttää aikaasi, ja arvioi, vievätkö nykyiset toimintasi sinua kohti tavoitteitasi vai poispäin niistä.
  6. Suuntaa ajankäyttöäsi sellaisiin asioihin, jotka vievät sinua lähemmäksi tavoitteitasi ja unelmiasi.
  7. Kun mietit tarkemmin omaa ajankäyttöäsi, löydät ne asiat, joihin haluat keskittyä tulevaisuudessa, ja löydät myös tarvittavan ajan niiden toteuttamiseen.

Rakkaudella
Virpi

ota-aika-haltuun

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *