fbpx

Miten päästä eroon kahvinjuonnista? Mitä voi juoda kahvin sijaan?

Kahvilla on koukuttava voima, se nappaa verkkoonsa nopeasti ja pitää siellä. Mikäli yrittää lopettaa kahvinjuonnin, kohtaa monia vieroitusoireita, jotka saavat nappaamaan kupin kahvia ja on jälleen koukussa. Miten päästä eroon kahvinjuonnista ja mitä juoda kahvin sijaan?

Kun haluaa lopettaa kahvinjuonnin tai ainakin vähentää sitä, kannattaa ottaa härkää sarvista ja lähteä liikkeelle. Kannattaa jo ennakkoon varautua eteen tuleviin vieroitusoireisiin, niin pääsee huomattavasti helpommalla.

Olin jo pitkään miettinyt omaa kahvinjuontiani tai oikeastaan juomani kahvin määrää jokapäiväisessä elämässä. Saatoin juoda viimeisen kupillisen vielä esimerkiksi iltakasilta tai ysiltä. Se tarkoitti käytännössä sitä, ettei uni tulisi silmään vielä aikoihin ja alkuyö menisi valvoessa. Vaikka tiesin tämän, ei se estänyt minua kahvittelemasta.

Kun päätin lähteä tekemään muutoksia omaan kahvinjuontiini, en lähtenyt vähentämään kahvin juontia vaan lähdin liikkeelle ota tai jätä- tyylillä. Päätin lopettaa kahvinjuonnin kokonaan, joten edessä oli myös mahdollisia vieroitusoireita.

Päätökseni taustalla olivat kaikki ne ihanan tuoksuiset teet, joita ystäväni juovat. Toisaalta taustalla oli myös ystävieni iloiset kommentit siitä, että tee oikeasti maistuu hyvältä. Olin eri mieltä. Mielestäni kaikki teet tuoksuivat huomattavasti paremmilta, kuin miltä ne maistuivat. Tosiasiassa en ollut vielä maistanut oikeasti hyvänmakuista teetä.

Mitä juoda kahvin sijaan? Mitä teetä kannattaisi juoda?

Olin yrittänyt todistaa mieleni aatoksia vääriksi ostamalla teetä aina silloin tällöin. Meiltä löytyi vaikka minkälaisia kokeilukappaleita; tavallista ja vähemmän tavallista pussiteetä, vihreää teetä ja esimerkiksi lakritsiteetä. Ne olivat unohtuneet keittiön kaappiin, eikä kukaan juonut niitä maistamisen jälkeen.

Olin jo mielessäni syrjäyttänyt kahvin teellä. Jotakin piti kuitenkin tehdä, että saisin teen maistumaan sellaiselta, jotta kahvin syrjäyttäminen onnistuisi käytännössä. Onneksi muistin raakasuklaan valmistukseen ostetun hunajapurkin ja yhtenä kauniina aamuna aloitin teekokeiluni ja korvasin aamukahvin vihreällä teellä.

Jo ensimmäisellä kerralla vihreä tee makeutettuna hunajalla vei kielen mennessään ja sama makuelämys jatkui päivästä toiseen. En juonut aloitushetken jälkeen kahvia lähes kolmeen viikkoon, mutta teetä sitäkin enemmän. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, etten enää joisi kahvia, jos sille päälle satun tai siltä tuntuu.

Vieroitus kahvista sujui tuossa hetkessä yllättävänkin helposti, sillä vieroitusoireita ei ollut juuri lainkaan. En kuitenkaan ole jättänyt kahvia pois elämästäni. Juon kahvia edelleen, mutta määrät ovat entisiä aikoja huomattavasti pienempiä.

Muutos vaatii aina uuden tavan toimia.

Vaikka kyse oli ainoastaan kahvin korvaamisesta, vaati se opettelemaan uuden tavan toimia. On oikeastaan väärin sanoa, että se vaati. Paremmin voisi sanoa, että entinen kahvikissa pystyi tekemään päivityksen parempaan vähentämällä jatkuvaa kahvin lipitystä.

Vaikka kyse oli sinänsä pienestä muutoksesta niin myös tässä muutoksessa on pitänyt muuttaa omia ajatuksia. Ennen kaikkea tuli todistetuksi, että uskomukset siitä, ettei vanhoja vuosikausia tekemiään rutiineja voisi muuttaa, osoittautui virheelliseksi. Vanhoja rutiineja voi muuttaa ja se on aina yhtä voimaannuttavaa huomata.

Lue tästä: Oletko tapojesi orja?

Kun tutustuin tarkemmin hunajaan ja sen terveellisyyteen eksyin kuin sattumalta Suomen Mehiläishoitajan Liitto SML ry:n sivuille. Sivuilta löytyikin varsin mielenkiintoista tietoa hunajasta. Hunaja on vähiten luontoa kuormittava makeutusaine. Se on sataprosenttinen luonnontuote, eikä kotimaista hunajaa käsitellä kemiallisesti lainkaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa se, että hunaja sisältää pääosin sokeria. Lapsuudessa söimme hunajaa lusikalla suoraan purkista, eikä mikään ihme, sillä karkkeja syötiin todella harvoin (se otettiin sitten takaisin korkojen kanssa aikuisiällä). Onneksi en kuitenkaan sortunut lusikoimaan hunajaa samaan tahtiin.

Kannattaa myös muistaa, että hunaja aistitaan n. 1,3 kertaa makeampana kuin tavallinen sokeri. Hunajassa on kuitenkin n. 20 % vähemmän kaloreja kuin sokerissa. Hunajalla onkin oma paikkansa tasapainoisessa ja terveellisessä ruokavaliossa korvaamaan valkoista sokeria.

Olen edelleen teen ystävä ja erityisesti hyvän teen ystävä.

Olen löytänyt teemerkin, joka ei kaipaa hunajaa, eikä muutakaan mausteita. Kyse on YOGI-teestä. Tee on luomuyrtteihin ja -mausteisiin perustuva, ayurvedisiä teesekoituksia sisältävää teetä. Varsinkin Sweet Chai on salmiakin ystävälle ja Choco suklaannälkään ihanteellisia vaihtoehtoja. Makuja on muistaakseni 40, joten jokainen löytää omat lempparinsa.

Lue tästä: Miksi epäröit silloin, kun olisi toiminnan aika?

Hunajaisin terveisin
~ Virpi

1 ajatus aiheesta “Miten päästä eroon kahvinjuonnista? Mitä voi juoda kahvin sijaan?”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>