|

Miksi tavoitteet on tutuilla keinoilla vaikeaa saavuttaa?

Aika moni meistä osaa listata asioita, joita haluaisi omaan elämään. Lista sisältää omat tavoitteet ja kaukaiselta tuntuvat unelmat.

Lista voi olla pitkä, tai tai se voi olla lyhyt, mutta yhteistä kaikissa listoissa on se, että haluttu lopputulos on jotakin sellaista mitä omasta elämästä puuttuu tällä hetkellä, tai jota haluaa lisää.

Listat ovat erilaisia, mutta niistä löytyy myös paljon yhteistä. Usein tavoitteet liittyvät jollakin tavalla kolmeen aiheeseen: terveyteen, rahaan tai rakkauteen.

Yhteistä näiden kolmen aiheen lisäksi on myös se, että moni listalla olevista asioista on jostakin syystä vaikea toteuttaa.

Monet ovat yrittäneet tehdä omat tavoitteet ja unelmat todeksi vuosien ajan useammin kuin kerran, kuitenkin huonolla menestyksellä. Onnistumista ei ole näkynyt, eikä kuulunut. Tai jos on, niin tulokset eivät ole olleet pysyviä.

Se lannistaa ja saa epäilemään itseään ja omia mahdollisuuksiaan.

Alun into hiipuu ja motivaatio hukkuu arjen pyöritykseen, ja jossakin hetkessä yksinkertaisesti annamme periksi. Luovutamme, omat tavoitteet ja unelmat eivät olekaan enää niin tärkeitä.

Luovuttaessamme joudumme palaamaan takaisin alkuun. Se tarkoittaa, että jossakin hetkessä joudumme aloittamaan alusta, jälleen kerran. Kun aloittamisen hetki on jälleen käsillä, yritämme jatkamme siitä mihin viimeeksi jäimme. Yritämme onnistua samoilla keinoilla, joita käytimme aiemmin.

Teemme kaiken samalla tavalla kuin aiemmin. 

Toivomme, että tällä kertaa homma toimii halutusti, ja saamme haluamamme tulokset. 

Käytännössä onnistumisen yhtälö ei toimi näin, sillä samoilla keinoilla ja toimintamalleilla saamme aivan samoja tuloksia kuin aiemmin. 

Miksi tavoitteet on vaikea saavuttaa?

Mikään ei voi muuttua, jos emme tee jotakin eri tavalla kuin aiemmilla kerroilla. 

Ihan sama tilanne, jos tavoitteet liittyvät kehon kiinteytymiseen ja pelkästään etsit tietoja eri lihaskuntoharjoituksista ja erilaisista treeniohjelmista. Tai luet stressin taltuttamisen työkaluista viemättä oppimiasi asioita omaan arkeesi, ja toivot aamulla herääväsi täysin stressittömään elämään. 

Jos tavoitteet liittyvät kehon kiinteytymiseen tai stressin taltuttamiseen, tulee tehdä jotakin muuta, pelkkä lukeminen ei riitä.

Entä jos haluat onnellisen ja tyytyväisen parisuhteen? 

Silloin pelkkä toive ei riitä, joudut tekemään oman osasi parisuhteen eteen. 

Mutta miksi muutoksen tekeminen tuntuu vaikealta?

Muutos tuntuu hankalalta, sillä me ihmiset olemme pohjimmiltamme aika mukavuudenhaluisia. Kun johonkin tuttuun ja turvalliseen tulee muutos, tuntuu se hankalalta, vaikka kyse olisi varsin pienestä muutoksesta.

Mieti esimerkiksi jos yrität harjata hampaita ”väärällä” kädellä tai yrität kaataa kahvia kuppiin ”väärällä” kädellä, niin onhan se kieltämättä alussa hankalampaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö se sujuisi pienen harjoittelun jälkeen. 

Jos pienen muutoksen tekeminen tuntuu hankalalta, niin se kertoo miksi isot muutokset tuntuvat pelottavilta ja itselle joskus jopa mahdottomilta.

Onnistuminen ei kuitenkaan vaadi rakettitiedettä, eikä se ole sattumaa.

Se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi onnistua. Meillä jokaisella on samanlaiset mahdollisuudet onnistumiseen, vaikka usein asia tuntuu  jopa päinvastaiselta.

Miksi kaveri saavuttaa tavoitteet, kun itse räpiköi lähtötelineissä?

Miksi kaveri porskuttaa menemään, kun oma onnistuminen samassa asiassa tuntuu mahdottomalta?

Onko oikeasti näin? Vai näyttääkö kaverin eteneminen ja onnistuminen ainoastaan ulospäin helpommalta? 

Aika usein nimittäin kuvittelemme, että toisella onnistuminen on helpompaa kuin itsellä. Todellisuudessa toinen saattaa painiskella vieläkin suurempien haasteiden parissa omassa elämässään. 

Usein myös kuvittelemme, että toisen onnistuminen on itseltä pois. Toisen onnistuminen on ainoastaan merkki siitä, että sama on mahdollista myös itselle. 


Meistä jokainen kohtaa elämässään haasteita ja ongelmia. Ne kuuluvat elämään.

Ja meidän jokaisen tulee selvittää nämä haasteet ja ongelmat, jotta opimme jotakin tärkeää ja pääsemme eteenpäin. Joskus oppiminen käy nopeammin ja joskus se vie pidemmän aikaa. Mutta siihen asti törmää kerta toisensa jälkeen samoihin haasteisiin. 

Ajattele vaikka jojo-laihduttajaa. 

Joku asia odottaa oivaltamista, sillä ilman tätä oivallusta, jatkaa jojoilua. Mutta kun oivaltaa ongelman ytimen, pääsee jälleen askeleen eteenpäin. 

Faktaa on, että jokainen pystyy saavuttamaan omat tavoitteet, jos haluaa ja päättää onnistua. Tosin aika moni siirtää tätä päätöstä eteenpäin.

On tärkeää huomioida, että päätöksen siirtäminen on myös päätös. Ja se onkin aikamoinen päätös, sillä se tarkoittaa, että itselle tärkeät asiat, tavoitteet, toiveet ja unelmat siirtyvät kauemmas. Niiden tavoittelemisen sijaan keskitymme itselle toisarvoisiin asioihin. 

Mitkä asiat vaikuttavat onnistumiseen?

Päätökseen asti homma on vielä oikeastaan aika helppo. Varsinainen työ alkaa tuon päätöksen jälkeen.

Päätöksen jälkeen on 3 vaihtoehtoa, joista jokainen tuo erilaisen lopputuloksen.

1. Jatkat samalla tavalla kuin tähän asti tekemättä muutoksia.

2. Aloitat täysillä ja kaikin mahdollisin keinoin.

3. Aloitat pienin askelin ja etenemällä suunnitellusti, ja sitoutuen tekemääsi päätökseen ja haluamaasi lopputulokseen.

Kahdella ensimmäisellä ei ole mahdollisuutta onnistua, mutta kolmas etenee kohti niitä asioita, joita hän haluaa omaan elämäänsä.

Mitkä asiat vaikuttavat onnistumiseen?

Päätöksen jälkeen sinun tulee olla valmis tekemään jotakin onnistumisen mahdollistamiseksi. Se tarkoittaa konkreettisia askeleita, tekoja, valintoja ja päätöksiä omassa arjessa.

Pienet askeleet riittävät, tärkeintä on ottaa niitä joka päivä.

Päätöksen jälkeen tulee olla myös valmis tekemään asioita eri tavalla kuin aiemmin. 

Jos aiemmat toimintamallit ja työkalut eivät ole tuoneet haluttuja muutoksia tähän mennessä, eivät ne tuo niitä tulevaisuudessakaan. Samoilla toimintamalleilla ja keinoilla saa ainoastaan samoja tuloksia myös jatkossa. 

Konkreettinen tekeminen kuulostaa ja tuntuu usein vaikealta, ja useille se valitettavasti on juuri sellaista. Teemme etenemisestä vaikeampaa kuin se todellisuudessa on.

Onnistumiseen ei tarvita kymmensivuista listaa asioista, joita pitää tehdä, tai ei saa tehdä. Onnistumiseen ei tarvita kieltoja, eikä sotilasmaista kuria. Voit onnistua yksinkertaisten ja helppojen työkalujen avulla. 

Toki onnistuminen vaatii kärsivällisyyttä ja itsekuria, mutta hampaat irvessä onnistuminen on vaikeaa, saatika jos yrität omien voimavarojen äärirajoilla. 

Etenemisen ei tarvitse olla pakonomaista yritystä saavuttaa jotakin, jatkuvaa sinnittelyä tai suorittamista. Tärkeää on löytää tekemiseen rentoutta ja muistaa kohdella itseään lempeydellä ja armollisuudella.

Kun löydät toimivat työkalut omaan arkeesi, saavutat pysyviä tuloksia. Se tarkoittaa, ettei sinun tarvitse enää aloittaa alusta. Yksinkertaiset toimintamallit tuovat arkeen helppoutta, jolloin motivaatio tekemiseen kasvaa. 

Kun kuljet eteenpäin innostuneena, tyytyväisenä ja luottavaisesti, lähtevät onnistumisen rattaat pyörimään, ja palaset alkavat loksahdella paikoilleen. Se tarkoittaa sitä, että haluamasi muutos on täyttä totta.

Muutos ei käy kuitenkaan yhdessä yössä, vaikka usein sitä toivomme. Jokainen muutos vie oman aikansa, joskus se käy nopeammin ja joskus se vie enemmän aikaa. Tärkeintä on viedä opittuja asioita omaan arkeen ja luottaa siihen, että haluttu muutos on mahdollista itselle. 

Kyse ei ole siitä, että tekee asioita eri tavalla tietyn aikaa ja palaa sitten takaisin entisiin tapoihin. Kyse on siitä, että käytössä olevat toimintamallit ja työkalut ovat mukana arjessa joka päivä.

Syy siihen, miksi luovutamme ja joudumme palaamaan takaisin lähtötelineisiin on usein siinä, että käyttämämme keinot eivät toimi itsellä. Ne eivät sujahda helposti omaan arkeen, vaan päinvastoin tuovat lisää haasteita jo muutenkin haasteelliseen elämäntilanteeseen. 

Onnistumisessa on kyse siitä, että löytää itselleen sellaiset toimintamallit ja työkalut, joita voi käyttää joka päivä koko elämän ajan. Sellaista ei kannata edes aloittaa, mitä jaksaa tehdä ainoastaan viikon tai vain tietyn ajan. Se on aivan turhaa ajan ja energian haaskaamista. 

Aika on kallisarvoinen resurssi, joten kannattaa miettiä mikä on itselle tärkeää ja keskittää tekeminen toisarvoisten asioiden sijaan niihin.

Jos haluat muutosta ja varmistaa, että lopputulos on se mitä oikeasti haluat, on sinun otettava askeleita eteenpäin. Et kuitenkaan tarvitse suuria loikkia, vaan etenemällä pienin askelin varmistat onnistuneen lopputuloksen.

Mikäli ajattelet laittavasi yhdellä kertaa kuntoon ravitsemuksen, kuntoilun, parisuhteen, työelämän, raha-asiat… niin olet menossa suoraan pöpelikköön.  Kertarykäisyllä harvoin saavutetaan hyviä tuloksia. Liian paljon liian nopeasti on tuhoontuomittu tie. 

Mitä enemmän haluat muuttaa asioita yhdellä kertaa, sitä vaikeampaa se on, ja sitä suuremmaksi epäonnistumisen riski kasvaa.

Pienillä teoilla teet isoja muutoksia. 

Pienin askelin voi kuitenkin tuntua liian hitaalta, varsinkin jos haluttuja tuloksia ei näy heti päällepäin. Muista kuitenkin se, että tekemällä pieniä tekoja oman onnistumisen mahdollistamiseksi, kuljet joka päivä oikeaan suuntaan.

Se tarkoittaa, että pinnan alla tapahtuu koko ajan. Ja on enää ajan kysymys, jolloin näet tuloksia myös silmilläsi. Se kasvattaa uskoa onnistumiseen, ja auttaa pitämään motivaatiota korkealla. 

Mutta siihen asti, joudut luottamaan siihen, että onnistut. Sitoudu haluamaasi lopputulokseen, sillä sitoutuminen varmistaa onnistumisesi.

Tee asioita, jotka kasvattavat luottamusta itseesi, ja jätä vähemmälle asiat, jotka saavat sinut jollakin tavalla epäilemään itseäsi. Luota itseesi ja usko omaan onnistumiseen, niin tulet onnistumaan. 

Mieti mikä on tärkeää ja mitkä tavoitteet haluat tehdä todeksi. 

Voin antaa sinulle tarvitsemasi työkalut ja henkilökohtaisen tukeni. Niiden avulla onnistumisesi on varmempaa ja nopeampaa. En voi kuitenkaan tehdä muutosta puolestasi. Sinä olet ainoa taho, joka pystyy tekemään haluamasi muutoksen. 

Älä odota enää kauempaa, vaan ota ensimmäinen askel ja astu Onnistumisen polulle.

Etenet nopeammin ja varmistat haluamasi lopputuloksen, sillä saat siihen konkreettiset toiminnan askeleet. Kerron ja näytän sinulle kuinka saavutat tavoitteesi ja toteutat unelmasi. Aloita tilaamalla maksuton Onnistumisen uutiskirje tästä.

Rakkaudella
Virpi

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *