fbpx
anna-anteeksi

Miksi anteeksianto on tärkeää omalle hyvinvoinnille?

Anteeksianto voi olla asia, joka auttaa sinua saavuttamaan omat tavoitteesi.  Oma eteneminen voi kuitenkin olla takkuista, mikäli et päästä irti omista ajatuksistasi ja uskomuksistasi.

Kun tunnet itsesi loukatuksi, kielteiset tunteet voivat saada vallan elämästäsi. Saatat kantaa mukanasi vihanpuuskassa lausuttuja sanoja, sopimattomia riitoja, katkeruutta ja vihaa, jopa vuosikymmeniä.

Anteeksianto voi olla asia, jonka avulla pääset irti asioista, jotka estävät jollakin tasolla oman onnistumisesi. Anteeksiannon kautta voit irrottautua näistä esteistä ja saavuttaa omat tavoitteesi.

Viha ja katkeruus pysyvät mielessä, mutta ne pysyvät myös kehossa.

Viha ja katkeruus tuntuvat kehossasi erilaisina jännitystiloina, sillä viha, häpeä ja syyllisyys rasittavat meitä myös fyysisesti.

Viha on voimakas tunnetila, joka kuluttaa paljon energiaa. Lihakset jännittyvät, verenpaine nousee ja adrenaliinia erittyy elimistöön. Mikäli kielteisten tunteiden tunnetila jatkuu pitkään, saatat jopa uupua totaalisesti.

Tiedän mistä kirjoitan, sillä olen kokenut kaiken tämän.

Olin ruokkinut itsessäni tätä olotilaa ymmärtämättä mistä kaikki johtuu. Olin pysynyt tässä olotilassa vuosia. Jos minä pystyin vapautumaan menneisyyden vaikutuksista itseeni, niin pystyt sinäkin.

mikä-merkitys-on-anteeksiannolla

Anteeksianto johtaa aina muutokseen.

Kun annat anteeksi, päästät irti ja pääset eteenpäin. Fyysisesti jännitykset alkavat hellittämään kehossasi ja olosi helpottuu.

Sinullakin voi olla tällä hetkellä suuria suunnitelmia ja tavoitteita elämällesi. Oletko jostain syystä jäänyt jumiin? Olet saattanut jopa luopua unelmistasi.

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään tarkemmin syitä?

Yksi asia, joka voi pidätellä sinua pääsemästä eteenpäin, on oma menneisyytesi.

Menneisyytesi, kaikki ne asiat, tapahtumat ja ihmiset, jotka ovat satuttaneet tai loukanneet sinua tietoisesti tai tiedostamattaan, voivat pidätellä sinua saavuttamasta sitä mitä haluat.

Saatat olla tälläkin hetkellä täysin tietämätön kaikista niistä asioista, joilla on vaikutusta sinuun ja tekemiisi valintoihin.

Mikäli et pysty päästämään irti, nämä asiat ja ihmiset voivat estää sinua menemästä eteenpäin kohti sitä mitä haluat, pahimmillaan koko elämäsi ajan.

Haluatko antaa näin suuren vallan jollekin asialle tai tapahtumalle, josta voi olla aikaa jopa kymmeniä vuosia?

Haluatko antaa tällaisen vallan ihmiselle, joka ei välttämättä ole enää edes elämässäsi?

kattely-sovinnon-merkkinä

Oletko ollut koskaan tilanteessa, jossa kaksi osapuolta pakotetusti halaavat tai paiskaavat kättä sovinnon merkiksi?

Pyytäkää nyt toisiltanne anteeksi ja sitten unohdetaan kaikki, painetaan asia villaisella, eikä tästä asiasta sitten enää puhuta.

Minä olen, valitettavasti.

Mikäli molemmat osapuolet eivät ole sydämellään mukana tilanteessa, ei tilanteessa ei ole minkäänlaista pohjaa todelliselle anteeksiannolle ja eteenpäin menemiseen, aidosti ja yhdessä.

Tällaisessa pakotetussa tilanteessa ei ole minkäänlaista pohjaa anteeksiannolle, joka johtaa molempien osapuolten kasvuun ja kehittymiseen, asioiden tekemiseen eri tavalla tai ainakin asioihin suhtautumiseen eri tavalla.

Omalla kohdallani olimme työyhteisössä samassa tilanteessa, samojen asioiden ja ongelmien äärellä useaan otteeseen. Se oli jotain, mikä kulutti energiaa tarpeettoman paljon.

Anteeksiannolla on tarkoitus tuoda tilanteeseen ja siinä tilanteessa mukana oleville ihmisille oikeudenmukaisuutta, ymmärrystä ja yhteistä sovintoa.

Valitettavasti joskus ymmärrys ei ole molemminpuolista. Jotkut ihmiset eivät jostain syystä edes halua ymmärtää.

Tällöin on vaikea päästä oikeaan ja aitoon sopuun. Tilanne ei voi muuttua, vaikka kuinka kättä paiskattaisiin sovinnon merkiksi tai painettaisiin asia villaisella, kuten usein on tapana.

Asioiden lakaiseminen maton alle ei poista itse ongelmaa, ne ovat ainoastaan poissa näkyviltä.

Ne eivät ole poissa mielestäsi, eivätkä kehostasi.

On kuitenkin jotain mitä voit itse tehdä. Voit muuttaa tilanteen omalta kohdaltasi tästä hetkestä alkaen.

Menneisyyttäsi et voi muuttaa, siksi on keskityttävä tähän hetkeen ja tulevaisuuteesi.

Jotta pääset kiinni niihin asioihin, jotka vaikuttavat tiedostamattasi omiin tunteisiisi, ajatuksiisi ja valintoihisi, joudut pysähtymään. Joudut tarkastelemaan asioita, tilanteita ja ihmisiä, jotka saavat sinussa aikaan kielteisiä tunteita.

Tämän tarkastelun kautta pääset vaikuttamaan nykyhetkeen ja tulevaisuuteesi.

anna-anteeksi

Anteeksiantamisesta sanotaan, että se on helpommin sanottu kuin tehty.

Allekirjoitan edellä mainitun täysin. Se ei aina ole helppoa.

Kokemuksesta voin kertoa, että mitä läheisempi ihminen on kyseessä, sitä vaikeampaa anteeksiantaminen on. 

Joudut kohtaamaan itsesi ja toteamaan, ettet olekaan virheetön.

Anteeksiannon kautta voit kuitenkin hyväksyä itsesi juuri sellaisena kuin olet, kaikkine virheinesi. Sillä jos et pysty antamaan anteeksi, jäät helposti jumiin oman syyllisyydentuntosi vangiksi, etkä pääse etenemään.

Kun sinua loukataan syvästi, vääristellään asioita, valehdellaan päin kasvoja tai kerrotaan selän takana muunneltua totuutta, on helppo vajota vihan ja katkeruuden tunteeseen. Mietit miten joku ihminen voi edes tehdä sinulle tällaista? Mikä tämän ihmisen toiminnan tavoitteena on?

Kun pyörittelet tapahtuneita asioita ja keskusteluja mielessäsi, vaivut yhä syvemmälle negatiivisen tunteen verkkoon. Anteeksianto voi siinä hetkessä siintää vasta jossakin kaukaisuudessa. Sen saavuttamiseen voi mennä aikaa.

Matkalla tuohon hetkeen sinun tulee käsitellä tapahtunut, sillä vain siten sinulla on mahdollisuus päästä eteenpäin.

Jos et päästä irti, annat näiden kaikkien tapahtumien edelleen vaikuttaa nykyhetkeesi ja tulevaisuuteesi tiedostamattasi.

Anteeksianto voi olla vaikeaa, mutta se on kaiken vaivan arvoista.

Vaikka tilanne olisi kuinka vaikea, niin anteeksiannolla myös sinä voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi todella paljon.

Kun haluat päästä eteenpäin anteeksiannon polullasi, niin lue lisää tästä. Saat 8 työkalua heti käyttöösi.

Rakkaudella

~ Virpi

PS. Jos et vielä saa vinkkejä sähköpostiisi, niin lue lisää tästä linkistä.

Hei, tykkäsitkö lukemastasi? Iso kiitos postaukseni jakamisesta.

Kommentoi