fbpx

Miksi anteeksianto on tärkeää omalle hyvinvoinnille?

Anteeksianto voi olla asia, joka auttaa sinua saavuttamaan omat tavoitteesi.  Oma eteneminen voi kuitenkin olla takkuista, mikäli ei pysty päästämään irti omista ajatuksista ja uskomuksista.

Silloin kun tuntee itsensä loukatuksi, voivat kielteiset tunteet saada vallan elämästä. Saatamme kantaa mukanamme vihanpuuskassa lausuttuja sanoja, sopimattomia riitoja, katkeruutta ja vihaa jopa vuosikymmenien ajan. 

Anteeksianto voi olla asia, jonka avulla pääsee irti asioista, jotka estävät jollakin tasolla oman onnistumisen ja eteenpäin menemisen. Anteeksiannon avulla voi irrottautua näistä esteistä ja saavuttaa omat tavoitteet.

Viha ja katkeruus ovat asioita, jotka pysyvät mielessä. Sen lisäksi ne pystyvät ja tuntuvat myös kehossa. Ne tuntuvat kehossa erilaisina jännitystiloina, josta todennäköisesti myös sinulla on kokemuksia. Viha, häpeä ja syyllisyys rasittavat meitä mielen lisäksi myös fyysisesti.

Viha on voimakas tunnetila ja se kuluttaa paljon energiaa. Kun vihastumme, lihakset jännittyvät, verenpaine nousee ja adrenaliinia erittyy elimistöön. Mikäli kielteisten tunteiden tunnetila jatkuu pitkään, saatamme jopa uupua totaalisesti. Tiedän mistä kirjoitan, sillä olen kokenut kaiken tämän.

 Anteeksianto johtaa aina muutokseen.

Kun antaa anteeksi, päästää irti ja pääsee eteenpäin. Fyysisesti jännitykset alkavat hellittämään kehossa ja olo kevenee sekä helpottuu.

Usein meillä on suuria suunnitelmia ja tavoitteita omalle elämälle. Kuitenkin joskus saatamme jäädä jostakin syystä jumiin ja siinä tilanteessa saatamme jopa luopua omista unelmistamme. Yksi asia, joka voi pidätellä pääsemästä eteenpäin, on oma menneisyys.

Menneisyys ja kaikki asiat, tapahtumat ja ihmiset, jotka ovat satuttaneet tai loukanneet meitä tietoisesti tai tiedostamattaan, voivat pitää meitä jumissa ja pidätellä meitä saavuttamasta niitä asioita elämäämme joita haluamme.

Emme edes tiedosta kaikkia niitä asioita, joilla on vaikutusta meihin ja tekemiimme valintoihin tässäkin hetkessä. Tuo asia on voinut tapahtua eilen, mutta yhtä hyvin se on voinut tapahtua kaukana menneisyydessä. Mikäli ei pysty päästämään irti näistä esteistämme, voivat nämä asiat ja ihmiset menneisyydessämme estää menemästä eteenpäin kohti sitä, mitä haluamme. Ne voivat estää meitä pahimmillaan koko elämämme ajan.

Haluatko antaa näin suuren vallan jollekin asialle tai tapahtumalle, josta voi olla aikaa jopa kymmeniä vuosia? Entä haluatko antaa tällaisen vallan jollekin ihmiselle, joka ei välttämättä ole enää edes elämässäsi?

Lue tästä: Anteeksianto voi vapauttaa katkeruudesta. Ota käyttöösi tästä 8 työkalua.

Oletko ollut koskaan tilanteessa, jossa kaksi osapuolta pakotetusti halaavat tai paiskaavat kättä sovinnon merkiksi?

Minä olen, valitettavasti. ”Pyytäkää nyt toisiltanne anteeksi ja sitten unohdetaan kaikki. Painetaan asia villaisella, eikä tästä asiasta sitten enää puhuta”.

Kuulostaako tutulta?

Mikäli molemmat osapuolet eivät ole sydämellään mukana tilanteessa, ei tilanteessa ei ole minkäänlaista pohjaa todelliselle anteeksiannolle ja eteenpäin menemiseen aidosti ja yhdessä.

Tällaisessa pakotetussa tilanteessa ei ole mitään sellaista, joka johtaisi molempien osapuolten kasvuun ja kehittymiseen, asioiden tekemiseen eri tavalla tai ainakin asioihin suhtautumiseen eri tavalla.

Se johtaa siihen, että on hyvin pian ollaan samassa tilanteessa ja samojen asioiden ja ongelmien äärellä. Se on raskasta ja kuluttaa energiaa tarpeettoman paljon.

Anteeksiannolla on tarkoitus tuoda tilanteeseen ja tilanteessa mukana oleville ihmisille oikeudenmukaisuutta, ymmärrystä ja yhteistä sovintoa. Valitettavasti kuitenkaan aina ymmärrys ei ole molemminpuolista.

Jotkut ihmiset eivät jostain syystä edes halua ymmärtää toisen kantaa ja pitävät kiinni pelkästään omasta kannastaan. Tällöin on vaikea päästä oikeaan ja aitoon sopuun. Tilanne ei voi muuttua, vaikka kuinka halattaisiin, paiskattaisiin kättä sovinnon merkiksi tai painettaisiin asia villaisella.

Asioiden lakaiseminen maton alle ei poista itse ongelmaa. Ongelma on sillä hetkellä ainoastaan poissa näkyviltä. Se ei ole kuitenkaan poissa mielestä, eikä kehosta.

Voit muuttaa tilanteen omalta kohdaltasi tästä hetkestä alkaen. Menneisyyttäsi et voi muuttaa, siksi on keskityttävä tähän hetkeen ja tulevaisuuteen.

Ensimmäiseksi tulee pysähtyä ja tarkastella rauhallisesti niitä asioita, jotka vaikuttavat tiedostamatta omiin tunteisiin, ajatuksiin ja valintoihin. Ensimmäisenä tulee tarkastella niitä asioita, tilanteita ja ihmisiä, jotka saavat itsessä aikaan kielteisiä tunteita. Tämän tarkastelun kautta pääset vaikuttamaan nykyhetkeen ja tulevaisuuteen.

Anteeksiantaminen on usein helpommin sanottu kuin tehty.

Se ei aina ole helppoa, sillä anteeksiannon polulla joutuu kohtaamaan itsensä. Ei ole mukavaa huomata, ettei olekaan virheetön, vaikka joskus näin saatamme ajatella. Anteeksiannon kautta voi kuitenkin hyväksyä itsensä juuri sellaisena kuin on, kaikkine virheineen.

Mikäli ei pysty antamaan anteeksi, jää helposti jumiin oman syyllisyydentunnon vangiksi, eikä pääse etenemään. Se on harmillista, sillä silloin on huomattavasti vaikeampi saavuttaa omia unelmia ja olla tyytyväinen itseensä ja omaan elämäänsä.

Mikäli sinua loukataan syvästi, vääristellään asioita, valehdellaan päin kasvoja tai kerrotaan selän takana muunneltua totuutta, on helppo vajota vihan ja katkeruuden tunteeseen. Tuossa tilanteessa voi ainoastaan ihmetellä miten joku ihminen voi edes tehdä sinulle tällaista.

Mikäli jää jumiin tapahtuneeseen ja pyörittelee tapahtuneita asioita ja keskusteluja mielessään, saattaa sukeltaa yhä syvemmälle negatiivisten tunteiden verkkoon. Anteeksianto voi tuossa hetkessä siintää vasta jossakin kaukaisuudessa ja sen saavuttamiseen voi mennä aikaa.

Matkalla tuohon hetkeen tulee käsitellä tapahtunut, sillä vain siten on mahdollista päästä eteenpäin. Mikäli ei päästä irti, antaa kaikkien näiden tapahtumien edelleen vaikuttaa nykyhetkeen ja omaan tulevaisuuteen.  

Anteeksianto voi olla vaikeaa, mutta se on kaiken vaivan arvoista. Vaikka tilanne olisi kuinka vaikea, voit anteeksiannolla vaikuttaa omaan hyvinvointiisi todella paljon.

Lue tästä: Miksi epäröit silloin, kun olisi toiminnan aika?

Rakkaudella
~ Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>