kohtuudella-makeanhimo

Onko makeanhimo ilkeä seuralainen vai hallittavissa oleva ystäväsi?

Terveellisesti syöminen voi olla hallussa, mutta silloin kun makeanhimo iskee, voi terveellisesti syöminen tuntua mahdottomalta. 

Kun makeanhimo valtaa mielen, todennäköisesti lopputuloksena on herkkujen valtaama vatsa, ähky sekä turvonnut ja epäonnistunut olo. Todennäköisesti tiedät kokemuksesta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun tahdonvoimasi loppuu ja laitat ensimmäisen karamellin tai muun herkun suuhusi, tarkoituksella tai vahingossa.

Voit hillitä makeanhimoa seuraavien vinkkien avulla: 

1. huolehdi säännöllisestä ruokailurytmistä.

Ruokailurytmin muutoksessa voi olla opettelemista, varsinkin jos ruokailurytmisi on hukassa. Saatamme syödä vähän mitä sattuu ja varsinkin milloin sattuu.  

Syötkö aamupalan?

Söin aiemminkin aamupalalla puuroa, mutta lisätessäni puuron joukkoon raejuustoa ja marjoja tai hedelmiä, pysyy nälkä loitolla pidempään ja olen huomattavasti energisempi. Kannattaa kokeilla!

Entä syötkö lounaan, mikäli jossakin välissä ehdit? Itsekään en oikeastaan ehtinyt. Tai jos ehdin, niin se saattoi olla pikaisesti syöty salaatti. Salaattilounaassa on se huono puoli, ettei se pidä nälkää loitolla. Se ei myöskään pidä vireystasoa ylhäällä, vaan väsymys iskee viimeistään iltapäivällä.

Kuulostaako tutulta?

Minkälainen tilanne on töistä kotiin tullessa? Ensinnäkin väsynyt ja nälkäinen. Niin nälkäinen, että voisi syödä vaikka hevosen. Ja niinhän sitä melkein syökin, määrällisesti huomattavasti enemmän kuin olisi tarpeen. Se kaikki kostautuu. Suusta voi mennä alas kaikkea muuta, paitsi järkevää syömistä. Mutta nälkä suinkaan hellitä, vaan kohta elimistö suorastaan huutaa lisää.

Olo on ainoastaan sokeripöhnäinen, vetämätön ja itsekriittinen.

Mikäli oma ruokailurytmisi tarvitsee päivitystä, niin aloita maltilla. 

Mikäli päätämme laittaa kaikki kuntoon yhdellä kertaa, olemme tuhoon tuomitulla tiellä. Todennäköisesti emme jaksa kovinkaan kauan. 

Tee muutoksia pienin askelin, jotta kehosi ja mielesi ehtivät mukaan muutokseen. Näin muutoksesta tulee myös todennäköisemmin pysyvä.

Aloita siitä muutoksesta, jota tällä hetkellä on helpoin noudattaa.

Jos et esimerkiksi syö aamupalaa, niin aloita siitä. Valitse aamupalalle niitä ruoka-aineita, joita haluat syödä. Pyri tekemään sellaisia muutoksia, joita voit noudattaa koko loppuikäsi.

Lue myös tämä: 5 syytä miksi kannattaa edetä pienin askelin.

2. Makeanhimo talttuu lisäämällä vedenjuontia.

Lisätessä veden juontia, huomaa nopeasti positiivisia muutoksia kehossa ja jaksamisessa. Ihon kunto paranee ja pienet päänsäryt, sekä jomotukset häviävät. Ainakin mikäli päänsärky johtuu nestevajauksesta. Ja usein johtuu, sillä kaikessa kiireessä saatamme juoda vain muutaman lasin vettä päivässä.

Veden juonti tuo muitakin positiivisia muutoksia.

Pöhötys kasvoissa, sekä vatsan turvotus häviävät ja energisyys lisääntyy.

Lisätessä veden määrää myös yleinen jaksaminen ja energisyys paranevat. Ruoka maistuu paljon paremmalta kun makeansyönti vähenee ja on kurissa.

Jos sinulla on vaikea muistaa juoda riittävästi, niin aloita lisäämällä veden juontia ruokailujen yhteyteen. Juo esimerkiksi lasillinen vettä ennen jokaista ruokailua. Näin lisäät veden juomistasi lähes huomaamatta.

Täytä aamulla vesikannu valmiiksi pöydällesi. Muista myös juoda tuo vesi, ettei se ole kannussa koskemattomana päivän päättyessä (kuten itselleni usein kävi).

3. Kuuntele mitä makeanhimo sinulle opettaa.

Makeanhimo on aikamoinen opettaja. Lähinnä opiskelu tulee kantapään kautta. Kun opimme kuuntelemaan omaa kehoa, opimme myös ennakoimaan tilanteita, joissa makeanhimo valtaa mielen.

Ateriarytmin muutoksessa voi aluksi tuntua siltä, että on koko ajan syömässä. Ja tottahan se on, mikäli on syönyt vain muutaman kerran päivässä. Itselläni meni muutama viikko siihen, että tunsin oikeaa nälkää. Se oli erilainen tunne ja kieltämättä aika huikea tunne. Tajusin, etten ollut tuntenut oikeaa nälkää aikoihin.

Mikäli ei osaa kuunnella omaa kehoaan, ei välttämättä tiedä onko tunne nälkää, janoa, itsensä lääkitsemistä, tunnesyömistä, itsensä palkitsemista vai jotakin muuta.

Keho kertoo mitä tulisi tehdä. Meidän on vain kuunneltava kehon viestejä. Jos se tuntuu vaikealta, niin pysähdy rauhassa hetkeksi. Hengitä syvään ja kysy itseltäsi, mitä tarvitset juuri nyt.

Ja tuon kysymyksen jälkeen malta kuunnella myös vastauksesi.

4. Makeanhimo talttuu, kun emme kieltäydy mistään herkuista.

 Mielestäni kaikki kuurit ja lakot ovat turhia. Ne aiheuttavat ainoastaan turhaa mielipahaa.

On todistettu, että kielletty asia nousee mielessä entistä vetovoimaisemmaksi ja tässä on juuri se ongelman ydin. Mutta samalla tässä on myös ratkaisu ongelmaan. 

Kiellot synnyttävät enemmän himoa kiellettyjä ruoka-aineita kohtaan.

Yleensä jaksamme noudattaa kuuria tai dieettiä sen takia, että tiedostamme jossain syvällä sisimmässämme, että kuurin jälkeen helpottaa. Kuuri, dieetti tai lakko tarkoittaa käytännössä sitä, että se on voimassa vain tietyn aikaa. Se ei kestä loputtomiin, vaan se päättyy jossakin hetkessä. Sen jälkeen voi jälleen palata tuttuun ja turvalliseen arkeen, siis valitettavan usein entisiin tapoihin.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että mahdolliset tulokset ja muutokset häviävät nopeasti.

Mikäli emme muuta pysyvästi omia toimintatapoja, ajatuksia ja tottumuksia, palaamme aina takaisin sinne mistä lähdimme liikkeelle. Saattaa käydä myös niin, että on jopa kauempana tavoitteesta, kun aloittaessa kuurin.

Kun mikään ruoka tai ruoka-aine ei ole kielletty ja niitä nauttii kohtuudella, ei niihin muodostu himoa. Näin ruoka, eikä herkut näyttele pääosaa päivässä, eikä syömäsi ruoka vie voimavaroja ja energiaa, vaan päinvastoin, saat niitä lisää.

Unohda kaikki kuurit, lakot ja dieetit.

Älä ajattele, että pitää laihduttaa, vaan päätä tehdä valintoja, jotka auttavat sinua voimaan paremmin ja joilla on positiivinen vaikutus myös painoosi. Tee valintoja itsesi ja oman hyvinvointisi hyväksi.

Kun nautit herkkuja kohtuudella, ei sinun tarvitse kieltäytyä mistään.

Kuten huomasit, ei mitään rakettitiedettä…

Vaan aika yksinkertaisia asioita, eikö vain?

 

Näinhän se on, ei mitään rakettitiedettä, vaan kyse on aika yksinkertaisista perusasioista. Todennäköisesti juuri siitä syystä ne saattavat olla joskus niin vaikeita käytännössä.

Jokainen meistä kokee asioita eri tavalla. Se mikä on helppoa yhdelle, ei välttämättä ole sitä toiselle.

Huolehtimalla jo pelkästään em. asioista, voi hillitä makeanhimoa ja pystyy pitämään sen helpommin kurissa. Makeaa ei tee mieli, kun päivän aikana energiasaanti on tasaista. Ainakaan makeat herkut eivät näyttele pääosaa päivässä. Ne jäävät suosiolla sivurooliin. 

Toki tulee edelleen eteen hetkiä, jolloin makea saattaa viedä mennessään. Maailma ei kuitenkaan pysähdy tai kaadu siihen. Tehtyä ei kannata murehtia, eikä ainakaan siitä kannata syyllistää itseään.

Olen myös itse kamppaillut makeanhimon kanssa. Oikeastaan olen tehnyt sitä lähes koko aikuisikäni. Voit vain kuvitella kuinka paljon rahaa, energiaa ja aikaani olen käyttänyt erilaisiin kuureihin, lakkoihin, dieetteihin tai tuotteisiin, joiden avulla yritin saada sitä aisoihin. Tein sitä kuitenkin huonolla menestyksellä, kunnes…

Mikään muu ei ole kuitenkaan taltuttanut makeanhimoani paremmin kuin työkalut, jotka olen paketoinut yhteen.

Jos haluat käyttöösi sokerihiiren salaisen systeemin, niin klikkaa tästä ja lue lisää.