Muista venytellä, vaikka et treenaa säännöllisesti.
Muista venytellä joka päivä – vaikka et treenaisi säännöllisesti.
Venyttelemme usein vain silloin, kun treenaamme säännöllisesti. Mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka tärkeää venyttely on, vaikka et olisi aktiivinen urheilija?
Venyttely on olennainen osa lihasten hyvinvointia. Jokainen liikunta, joka kuormittaa kehoa, aktivoi lihakset. Siksi venyttely ja lihashuolto ovat avainasemassa, olipa liikunnallinen elämäntapasi aktiivinen tai passiivinen.
Me kaikki tarvitsemme liikunnan vastapainoksi palautumista ja kehonhuoltoa.
Yllättävää kyllä, moni luulee, että treenaaminen parantaa suorituskykyä. Todellisuudessa päinvastainen on totta. Treeni kuluttaa.
Treeni väsyttää lihaksia ja hermostoa. Se hajottaa kudoksia. Kaiken tämän seurauksena suorituskyky voi jopa laskea. Ja jos emme panosta riittävään palautumiseen ja kehonhuoltoon, voimme pian tarvita ulkopuolista apua, kuten särkylääkkeitä.
Mutta entä jos et edes treenaa säännöllisesti? Venyttely on silloin yhtä tärkeää.
Kannattaako sitten venytellä joka päivä, jos se tuntuu vain pakkopullalta?
Valitettavasti venyttely unohtuu helposti, sillä se koetaan usein velvollisuutena. Se on jotain, mitä täytyy tehdä, vaikka ei huvittaisi tai aika ei riittäisi.
Hyvinvointisi ja palautumisesi kannalta on kuitenkin tärkeää, että muutat asenteesi venyttelyyn. Venyttele ainakin ne lihakset joka päivä, jotka tuntuvat kireiltä.
Kokonaisvaltaisen palautumisen kannalta on myös tärkeää huolehtia treenin aikana menetetyn nestetasapainon korjaamisesta, välittömästä välipalasta harjoituksen jälkeen sekä loppuverryttelystä ja venyttelystä.
Usein kuitenkin juuri nämä tärkeät huoltotoimenpiteet unohtuvat.
Entä jos kaikki muu on kunnossa, mutta treenin jälkeen unohdat loppuverryttelyn ja venyttelyn?
Monet kuntosalikävijät lähtevät suoraan salilta viimeisen sarjan jälkeen ilman loppuverryttelyä tai venyttelyä. Toivottavasti he ainakin kävelevät tai pyöräilevät kotiin ja venyttelevät siellä.
Pahinta on, jos ajetaan autolla kuntosalille ja takaisin, eikä tehdä mitään kehonhuoltoa. Mutta mitä tapahtuu, jos et jaksa tai ehdi venytellä?
Pikkuhiljaa lihakset alkavat muistuttaa itsestään epämiellyttävällä tavalla.
Itse huomasin muutoksen kävellessä. Askel tuntui raskaalta ja ylämäessä eteneminen oli hankalaa. Myös uiminen alkoi tuntua hankalalta.
Yritin parantaa tilannetta lisäämällä venyttelyä ja kokeilemalla putkirullaa, mutta tulokset eivät olleet toivotut. Lopulta oli myönnettävä, että tarvitsen ammattilaisen apua.
Miksi sitten yritämme sinnitellä kipujen kanssa?
Vastaus on yksinkertainen. Useimmat meistä haluavat selviytyä omillaan.
Mikäli venyttelyt, putkirullaukset tai muut toimenpiteet tuntuvat vain pahentavan tilannetta ja särkylääke on ainoa apu, paras ratkaisu on pyytää apua.
Rakkaudella
Virpi