fbpx

10 vinkkiä painonhallintaan

Mitä tekemistä painonhallinnalla on omaan hyvinvointiin? Ota käyttöösi 10 vinkkiä.

Hyvinvointi koostuu monesta osatekijästä. Kun kaikki nämä osatekijät ovat tasapainossa, sujuu arkesi leppoisemmissa merkeissä. Hyvinvointi voi olla tosin  kaukainen haave silloin, kun painonhallinta takkuaa. 

Mikäli on kamppailut painonhallinnan kanssa, tietää kaikki ne pettymysten tunteet, jotka kumpuavat toimimattomista kokeiluista.

Lukuisat laihdutuskokeilut eivät välttämättä ole tuoneet pysyviä muutoksia. Ne ovat saattaneet tuoda yhden uuden tavan arkeen, nimittäin jatkuvan jojoilun. 

Mikään ei ole sen masentavampaa kuin painonnousu silloin, kun tavoittelee painonpudotusta.

Eikä mikään ole sen masentavampaa kuin kilojen palaaminen takaisin jopa korkojen kera silloin, kun tavoittelee pysymistä saavutetussa painossa.

Entä jos omat tavoitteet tuntuvat menevän aina vaan kauemmaksi?  Entä jos kaikista tekemistä toimenpiteistä huolimatta ei pääse eteenpäin?

Hyvinvointi on saattanut kääntyä päälaelleen. 

Olen ollut tuossa tilanteessa useammin kun uskotkaan.
 

Huomasin kuitenkin nopeasti muutoksia omassa hyvinvoinnissani, kun otin nämä 10 vinkkiä käyttööni omaan arkeeni. 

Näillä vinkeillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja jättää jatkuvat pettymysten tunteet historiaan.

Nämä oivallukset voivat tuntua kovin arkisilta ja yksinkertaisilta, mutta sitähän painonhallinta loppujen lopuksi on. Varsin arkista ja yksinkertaista, mutta joskus niin vaikeaa ja jopa mahdotonta.

Joku asia voi olla itselle helppo, mutta toiselle se voi olla jopa mahdoton. Pohjimmiltaan on kyse kuitenkin kokonaisuudesta ja arkisista valinnoista, joilla on todella iso merkitys omaan elämään ja omaan hyvinvointiin. 

- Virpi

virpi silonsaari vsidea

1. Hyvinvointi ja sen seuranta


Meillä ihmisillä on usein taipumusta aliarvioida syömisiämme. Toisaalta taas yliarvioimme liikkumisen määrää.

Olin myös itse erinomainen huijaamaan itseäni. Onko sinullakin sama tapa?

Jos ei kirjaa itselleen ylös syömisiä, ei illalla enää muista mitä kaikkea on suuhunsa pistänyt päivän aikana. Ei ehkä muista tai ei ehkä halua muistaa niitä keksejä, suklaakonvehteja tai leipäpaloja, jotka nappasi pikaisesti suuhun kaikessa kiireessä. 

Yhdellä keksillä tai suklaakonvehtilla ei ole niin suurta merkitystä painonhallinnassa, mutta jos nappailee niitä huomaamattaan päivittäin viikosta ja kuukaudesta toiseen, onkin jo aivan eri tilanne.

Ota ruoka- ja liikuntapäiväkirja avuksi.

Ruoka- ja liikuntapäiväkirjan avulla pääsee jyvälle omista sudenkuopista. Kun kirjaa itselleen asioita ylös, pystyy helpommin seuraamaan mistä mahdolliset ongelmat painonhallinnassa johtuvat.

Kun kirjaa asioita ylös, näkee myös miten etenee. Siinä samassa saattaa jopa yllättyä asioista, jotka nousevat esille päiväkirjan avulla.

Seurannan aloittamisen jälkeen pääsee nopeasti kiinni niihin asioihin, jotka kaipaavat muutosta.

Vaikka meidän ei tarvitse näyttää omia kirjoituksiamme muille, saatamme silti sortua totuuden kaunisteluun. Kaunistelemalla omia syömisiä tai liikkumista tekee hallaa ainoastaan itselleen.


2. Ole kärsivällinen, älä tavoittele nopeita tuloksia oman hyvinvointisi kustannuksella

Malttia – malttia! Mitään ei tapahdu hetkessä.

Tämän taidon opettelu voi olla vaikeaa. Se on ollut sitä myös itselleni (ja on osittain edelleen). Mikäli sinäkin haluat tuloksia nyt ja heti, tiedät mitä tarkoitan. 

Mikäli tavoittelee esimerkiksi kevyempää oloa ja painoa on tullut vuosien varrella useita ylimääräisiä kiloja, ei kannata huijata itseään siinä, että ne ovat poissa viikossa tai kahdessa. Todennäköisesti ne eivät tulleetkaan viikossa tai kahdessa.

Tee kerrallaan pieniä muutoksia. Näin muutoksista tulee todennäköisemmin pysyviä.

Mikäli tekee monia isoja muutoksia yhtä aikaa ja on jo valmiiksi stressaantunut, ei tule onnistumaan.

Joskus tuntuu siltä, ettei homma etene mitenkään. Tuossa hetkessä ei kuitenkaan kannata masentua tai heittää hanskoja lattialle, sillä kun suunta on oikea  niin pinnan alla tapahtuu koko ajan. Pinnan alla kuhisee, vaikka se ei vielä näkyisikään ulospäin.

Ei kannata masentua, jos paino on tippunut vaikka vain -100g halutun kilon sijaan. Mieti minkälainen köntti voita on 100g. Mikäli paino tippuu -100g viikossa, tarkoittaa se -5,2 kg vuodessa.   

Lue blogista miksi kannattaa edetä pienin askelin.


3. Unohda pussikeitoilla laihduttaminen

Itsetuntemus on painonhallinnassa erittäin tärkeää. Omista repsahduksista ja aiemmin pieleen menneistä kuureista ja dieeteistä voi oppia ja ottaa opiksi.

Ehkä sinäkin olet kokeillut erilaisia kuureja ja dieettejä. Niillä saa kyllä painoa alas ja rahaa palamaan, mutta tulokset haihtuvat nopeasti savuna ilmaan ja kilot palaavat takaisin. 

Mikäli et vielä ole onnistunut, älä  lyö hanskoja naulaan. Jos aiemmat kuurit eivät ole toimineet, tulee jotakin tehdä ainoastaan eri tavalla kuin aiemmin.

Laihduttaminen on siitä mielenkiintoinen asia, että saatamme toistaa kerta toisensa jälkeen samoja konsteja tai toimintamalleja, jotka eivät ole aikaisemminkaan toimineet. Uskomme, että tällä kertaa lopputulos olisi toinen.

Tuossa uskossamme hakkaamme ainoastaan omaa päätämme seinään.  Ei kannata toistaa samoja asioita ja odottaa erilaista lopputulosta. Jotain tulee tehdä toisella tavalla, että mitään muutoksia voi edes tapahtua. 


4. Päivitä asenteesi, mieti miten suhtaudut itseesi

Onko motivaatio hukassa? Oletko kenties jo luovuttanut?

Usealla meistä pyörii mielessä ajatus, että pitää laihduttaa. Tuo ajatus kannattaa poistaa kokonaan. Ajattele sen sijaan, ettei tarvitse laihduttaa. Sinun ei tarvitse tehdä yhtään mitään, mitä et halua.

Ajattele sen sijaan, että omilla valinnoilla teet itsellesi hyvää ja parannat omaa hyvinvointiasi.

Kysy itseltäsi valinnan ja päätöksen hetkellä yksi kysymys; ”viekö tämä valinta minua tavoitettani kohti vai viekö se siitä poispäin?” Ja kun saat vastauksen, tiedät miten toimia.

Suuntaa ajatuksesi positiivisiin asioihin. Se mihin keskityt lisääntyy.


5. Hyvinvointi ja ruoka – unohda laihduttajan ruokavaliot

Jo pelkkä ajatus laihdutuskuurista tuo mieleen kaikki ne herkut ja ruoka-aineet, joita ei saisi syödä.

Laihdutuskuuri rajoittaa, se tarkoittaa käytännössä asioita, joista joutuu luopumaan, mitä ei saa tehdä ja mitä pitää tehdä.

Käytännössä jokaista kiellettyä asiaa kohtaan tulee himo. Ei siis mikään ihme, että laihdutuskuurin aikana kaikki ajatukset näiden asioiden ympärillä. 

Laihdutuskuuri on aina jonkin pituinen ajanjakso, joka loppuu jossakin hetkessä. Jotkut meistä jaksavat viedä kuurin läpi tahdonvoimalla tai sotilasmaisella itsekurilla, kun tiedämme, että kohta se loppuu.

Mitä tapahtuu sen jälkeen? 

Sen jälkeen voi palata takaisin tuttuun ja turvalliseen. Voi palata takaisin entisiin tapoihin ja tottumuksiin. Ja kierre on valmis. Kaikki alkaa alusta.

Unohda laihdutuskuurit, unohda koko sana. Opettele sen sijaan uusia tapoja ja päivitä vanhoja toimintamalleja. 

6. Ota ensimmäinen askel kohti parempaa hyvinvointia

Päätös oman hyvinvoinnin parantamiseksi voi käydä helposti, mutta sen jälkeen tulee vaikeampi hetki. Päätöksen vieminen käytännön tasolle voi olla vaikeaa. Saatamme siirtää aloittamista päivästä toiseen. Valitettavan usein se jää juuri tähän aloittamisen asteelle.

Jos on päättänyt aloittaa, ei kannata siirtää aloittamista yhtään kauemmas. Ota ensimmäinen askel nyt tässä. Tee ensimmäinen konkreettinen tekosi oman päätöksesi tueksi.

Ensimmäisen askeleen jälkeen on paljon helpompi ottaa seuraava ja seuraava ja seuraava…

Ja pian huomaat, että olet kulkenut jo pitkän matkaa.


7. Mitä useampi ruokalaji, sitä enemmän syö

Moni meistä syö noutopöydän äärellä itsensä ähkyyn. Ja usein näin voi tapahtua myös kotona.

Mitä enemmän vaihtoehtoja on tarjolla, sitä enemmän tekee mieli maistaa kaikkia vaihtoehtoja. Kuulostaako tutulta?

On tärkeää huolehtia siitä, että saa energiaa tasaisesti ja riittävästi koko päivän ajan aamusta iltaan saakka. Näin välttyy siltä, että syö nälkäisenä ja väsyneenä enemmän kuin tarvitsee.

Mikäli kaapista löytyy herkkuja ja naposteltavia pahan päivän varalle,  himo niihin voi kasvaa liian suureksi. Saatamme pitää itsemme kaukana näistä herkuista rautaisen itsekurin ansiosta, mutta jos itsekuri herpaantuu edes hetkeksi, saattaa homma johtaa herkutteluun ja jopa ylensyöntiin.  

Valitse viisaasti ja kokeile lautasmallia.


8. Suunnittele etukäteen 

Olet varmaan kuullut sanonnan, että ”hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty”? Se pitää täysin paikkaansa.

Ennakointi ja suunnittelu suojelee myös mahdollisilta repsahduksilta paremmin ja säästää aikaa ja ennen kaikkea energiaa. 

Kaikkea ei aina tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä. Voi tehdä esimerkiksi ruokalistan viikon ajalle ja ostaa kerralla viikon ruokatarvikkeet. Säästää aikaa, kun ei tarvitse käydä kaupassa niin usein ja voi valmistaa ruokia etukäteen.

Etene viikko kerrallaan, niin näet toimiiko ruokalista käytännössä omassa arjessasi.

Itse aloitin tekemällä eri viikonpäiville erilaiset teemat. Maanantaisin kasvispäivä, tiistaina pastapäivä, keskiviikkona kanapäivä, torstaina keittopäivä, perjantaina pizzapäivä, lauantaina uuniruokapäivä ja sunnuntaina kalapäivä. 

Tee isompia määriä ruokaa kerralla ja hyödynnä pakastinta! Ruokien sulattaminen on huomattavasti nopeampaa, kuin niiden valmistaminen.


9. Syö makeaa vain kylläisenä

Kun syö ensin ruoan, on helpompi hillitä esimerkiksi makeanhimoa. Kylläisenä syö makeaa todennäköisesti huomattavasti vähemmän.

Huolehdi säännöllisestä ruokailurytmistä aamusta iltaan asti. Näin varmistat, että saat tasaisesti ja riittävästi energiaa päivän aikana,  etkä sorru niin helposti mielitekoihin.

Jos kamppailet makeanhimon kanssa niin lue blogistani miten helposti makeanhimo voi lähteä lapasesta. 


10. Haaveile lopputuloksesta ja näe itsesi onnistuneena

Haaveile ja unelmoi siitä lopputuloksesta, jonka haluat saavuttaa.

Näe haluamasi lopputulos selkeästi mielessäsi. Katso itseäsi ja sitä muutosta, miltä näytät tavoitteen saavuttamisen jälkeen. Ja ennen kaikkea usko omaan onnistumiseesi. 

Lue tästä mikä muuttuu, kun uskot omaan onnistumiseesi.

© 2023  Lupausten Portaat / VS IDEA

>