Mitä tekemistä painonhallinnalla on hyvinvointiin?

Hyvinvointi koostuu monesta osatekijästä. Kun kaikki osatekijät ovat tasapainossa, sujuu arkesi leppoisemmissa merkeissä. Jos painonhallinta takkuaa, on sillä iso merkitys hyvinvointiin. 

Mikäli painonhallinta on itselle kamppailulaji, tietää kaikki ne pettymysten tunteet, jotka kumpuavat toimimattomista kokeiluista. Lukuisat laihdutuskuurit eivät välttämättä ole tuoneet pysyviä muutoksia. Ne ovat saattaneet tuoda yhden uuden tavan arkeen, nimittäin jatkuvan jojoilun. 

Mikään ei ole sen masentavampaa kuin painonnousu silloin, kun tavoittelee painonpudotusta. Eikä mikään ole sen masentavampaa kuin kilojen palaaminen takaisin jopa korkojen kera silloin, kun tavoittelee pysymistä saavutetussa painossa.

Molemmilla on iso merkitys hyvinvointiin.

Entä jos omat tavoitteet tuntuvat menevän aina vaan kauemmaksi? Entä jos kaikista tekemistä toimenpiteistä huolimatta ei pääse eteenpäin?

Hyvinvointi on saattanut kääntyä päälaelleen.

Ota käyttöösi 10 yksinkertaista ja helppoa vinkkiä hyvinvointiin ja painonhallinnan tueksi.

1. Seuranta.

Meillä ihmisillä on usein taipumusta aliarvioida syömisiämme. Toisaalta taas yliarvioimme liikkumisen määrää.

Olin myös itse erinomainen huijaamaan itseäni. Onko sinullakin sama tapa?

Jos ei kirjaa itselleen ylös syömisiä, ei illalla enää muista mitä kaikkea on suuhunsa pistänyt päivän aikana.

Ei ehkä muista tai ei ehkä halua muistaa niitä keksejä, suklaakonvehteja tai leipäpaloja, jotka nappasi pikaisesti suuhun kaikessa kiireessä. 

Painonhallinta ei kaadu yhdestä keksistä tai suklaakonvehtista, mutta jos nappailee niitä huomaamattaan päivittäin viikosta ja kuukaudesta toiseen, onkin jo aivan eri tilanne.

Sillä on jo merkitystä hyvinvointiin.

Ota ruoka- ja liikuntapäiväkirja avuksi.

Ruoka- ja liikuntapäiväkirjan avulla pääset jyvälle omista sudenkuopistasi.

Kun kirjaat itsellesi asioita ylös, pystyt helpommin seuraamaan mistä mahdolliset ongelmat painonhallinnassa johtuvat. Näet myös edistymisesi. Siinä samassa saatat jopa yllättyä asioista, jotka nousevat esille päiväkirjan avulla.

Seurannan aloittamisen jälkeen pääset nopeasti kiinni niihin asioihin, jotka kaipaavat muutosta.

Vaikka meidän ei tarvitse näyttää omia kirjoituksiamme muille, saatamme silti sortua totuuden kaunisteluun. Kaunistelemalla omia syömisiä tai liikkumista tekee kuitenkin ainoastaan hallaa itselleen.

2. Ole kärsivällinen.

Älä tavoittele nopeita tuloksia oman hyvinvointisi kustannuksella.

Mitään ei tapahdu hetkessä tai yhdessä yössä. Malttia – malttia!

Tämän taidon opettelu voi olla vaikeaa. Se on ollut sitä myös itselleni. Mikäli sinäkin haluat tuloksia nyt ja heti, tiedät mitä tarkoitan. 

Mikäli tavoittelet esimerkiksi kevyempää oloa ja painoa on tullut vuosien varrella useita ylimääräisiä kiloja, ei kannata huijata itseään siinä, että ne ovat poissa viikossa tai kahdessa.

Todennäköisesti ne eivät tulleetkaan viikossa tai kahdessa.

Tee pieniä muutoksia. Näin muutoksista tulee todennäköisemmin pysyviä. Mikäli teet monia isoja muutoksia yhtä aikaa ja olet jo valmiiksi stressaantunut, et tule onnistumaan.

Joskus tuntuu siltä, ettei homma etene mitenkään. Tuossa hetkessä ei kuitenkaan kannata masentua tai heittää hanskoja lattialle, sillä kun suunta on oikea niin pinnan alla tapahtuu koko ajan. 

Pinnan alla kuhisee, vaikka se ei vielä näkyisikään ulospäin.

Ei kannata masentua, jos paino on tippunut vaikka vain -100g halutun kilon sijaan. Mieti minkälainen köntti voita on 100g. Mikäli paino tippuu -100g viikossa, tarkoittaa se -5,2 kg vuodessa.   

Lue myös tämä: Miksi kannattaa edetä pienin askelin?

3. Unohda pussikeitoilla laihduttaminen.

Itsetuntemus on painonhallinnassa erittäin tärkeää. Omista repsahduksista ja aiemmin pieleen menneistä kuureista ja dieeteistä kannattaa ottaa opiksi.

Ehkä sinäkin olet kokeillut erilaisia kuureja ja dieettejä. Niillä saat kyllä painoa alas ja rahaa palamaan, mutta tulokset haihtuvat nopeasti savuna ilmaan ja kilot palaavat takaisin. 

Mikäli et vielä ole onnistunut, älä kuitenkaan lyö vielä hanskoja naulaan. Jos aiemmat kuurit eivät ole toimineet, tulee ainoastaan tehdä jotakin eri tavalla kuin aiemmin.

Laihduttaminen on siitä mielenkiintoinen asia, että saatamme toistaa kerta toisensa jälkeen samoja konsteja tai toimintamalleja, jotka eivät ole aikaisemminkaan toimineet.

Uskomme, että tällä kertaa lopputulos olisi toinen. Tuossa uskossamme hakkaamme ainoastaan omaa päätämme seinään.  

Ei kannata toistaa samoja asioita ja odottaa erilaista lopputulosta. Jotain tulee tehdä toisella tavalla, että mitään muutoksia voi edes tapahtua. 

4. Päivitä asenteesi. Mieti miten suhtaudut itseesi.

Onko motivaatiosi hukassa? Oletko kenties jo luovuttanut?

Monella pyörii mielessä ajatus, että pitää laihduttaa. Tuo ajatus kannattaa poistaa kokonaan. Sen sijaan ajattele, ettei sinun tarvitse laihduttaa.

Sinun ei tarvitse tehdä yhtään mitään, mitä et halua. Ajattele sen sijaan, että omilla valinnoilla teet itsellesi hyvää.

Ajattele, että voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi parantamalla sitä.

Kysy itseltäsi valinnan hetkellä yksi kysymys; ”viekö tämä valinta minua tavoitettani kohti vai viekö se siitä poispäin?” Ja kun saat vastauksen, tiedät miten toimia.

Suuntaa ajatuksesi positiivisiin asioihin.

Se mihin keskityt lisääntyy.

5. Unohda laihduttajan ruokavaliot.

Jo pelkkä ajatus laihdutuskuurista tuo mieleen kaikki ne herkut ja ruoka-aineet, joita ei saa syödä.

Laihdutuskuuri rajoittaa. Se tarkoittaa käytännössä asioita, joista joudut luopumaan, mitä et saa tehdä ja mitä pitää tehdä.

Käytännössä jokaista kiellettyä asiaa kohtaan tulee suoranainen himo. Ei siis mikään ihme, että laihdutuskuurin aikana kaikki ajatukset pyörivät syömisen ympärillä. 

Laihdutuskuuri on tietyn pituinen ajanjakso. Se loppuu jossakin hetkessä. Sen tiedon varassa jaksamme viedä kuurin läpi tahdonvoimalla tai sotilasmaisella itsekurilla.

Mitä tapahtuu sen jälkeen? 

Sen jälkeen voi palata takaisin tuttuun ja turvalliseen. Voi palata takaisin entisiin tapoihin ja tottumuksiin. Ja kierre on valmis. Kaikki alkaa alusta.

Onnistunut painonhallinta ei tarvitse laihdutuskuureja. Unohda koko sana. Opettele sen sijaan uusia tapoja ja päivitä vanhoja toimintamalleja. 

6. Ota ensimmäinen askel. Panosta omaan hyvinvointiin.

Päätös oman hyvinvoinnin parantamiseksi voi käydä helposti, mutta sen jälkeen onkin vaikeampaa.

Painonhallinta ei ole rakettitiedettä, vaan lopulta kyse on aika yksinkertaisista asioista. Tosin käytännössä asia ei kuitenkaan välttämättä ole niin yksinkertainen.

Jo pelkän päätöksen vieminen käytännön tasolle voi olla vaikeaa. Saatamme siirtää aloittamista päivästä toiseen ja usein matka jää juuri tähän aloittamisen asteelle.

Jos olet päättänyt aloittaa, ei kannata siirtää aloittamista yhtään kauemmas. Ota ensimmäinen askel nyt tässä. Tee ensimmäinen konkreettinen tekosi oman päätöksesi tueksi.

Ensimmäisen askeleen jälkeen on paljon helpompi ottaa seuraava ja seuraava ja seuraava… Ja pian huomaat, että olet kulkenut jo pitkän matkaa.

7. Mitä useampi ruokalaji, sitä enemmän syö.

Moni meistä syö noutopöydän äärellä itsensä ähkyyn. Ja usein näin voi tapahtua myös kotona. Mitä enemmän vaihtoehtoja on tarjolla, sitä enemmän tekee mieli maistaa kaikkia vaihtoehtoja.

Kuulostaako tutulta?

On tärkeää huolehtia siitä, että saat energiaa tasaisesti ja riittävästi koko päivän ajan aamusta iltaan saakka. Näin vältyt siltä, että syöt nälkäisenä ja väsyneenä enemmän kuin tarvitset.

Mikäli kaapista löytyy herkkuja ja naposteltavia pahan päivän varalle,  himo niihin voi kasvaa liian suureksi.

Saatamme pitää itsemme kaukana näistä herkuista rautaisen itsekurin ansiosta. Mutta jos itsekuri herpaantuu edes hetkeksi, saattaa homma johtaa herkutteluun ja jopa ylensyöntiin.  

Valitse viisaasti ja kokeile testaa toimisiko lautasmalli omassa arjessasi.

8. Suunnittele etukäteen.

Olet varmaan kuullut sanonnan, että ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”? Se pitää täysin paikkaansa.

Ennakointi ja suunnittelu suojelee myös mahdollisilta repsahduksilta paremmin ja säästää aikaa. Ja ennen kaikkea se säästää energiaa. 

Kaikkea ei aina tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä. Tee esimerkiksi ruokalista viikon ajalle ja osta kerralla viikon ruokatarvikkeet. Aikaa säästyy, kun ei tarvitse käydä kaupassa niin usein ja voit valmistaa ruokia etukäteen.

Etene viikko kerrallaan, niin näet toimiiko ruokalista käytännössä omassa arjessasi. Kokeile vaikka maanantaisin kasvispäivää, tiistaina pastapäivää, keskiviikkona kanapäivää, torstaina keittopäivää, perjantaina pizzapäivää, lauantaina uuniruokapäivää ja sunnuntaina kalapäivää.

Suunnittele etukäteen niin kehosi kiittää ja painonhallinta on helpompaa. 

Tee isompia määriä ruokaa kerralla ja hyödynnä pakastinta! Ruokien sulattaminen on huomattavasti nopeampaa, kuin niiden valmistaminen.

9. Syö makeaa vain kylläisenä.

Kun syöt ensin ruoan, on helpompi hillitä esimerkiksi makeanhimoa. Kylläisenä syöt makeaa todennäköisesti huomattavasti vähemmän. Ja sillä on iso merkitys haluttuun lopputulokseen.

Huolehdi säännöllisestä ruokailurytmistä aamusta iltaan asti. Näin varmistat, että saat tasaisesti ja riittävästi energiaa päivän aikana,  etkä sorru niin helposti mielitekoihin.

10. Haaveile lopputuloksesta ja näe itsesi onnistuneena.

Haaveile ja unelmoi siitä lopputuloksesta, jonka haluat saavuttaa. Näe haluamasi lopputulos selkeästi mielessäsi.

Katso itseäsi ja sitä muutosta, miltä näytät tavoitteen saavuttamisen jälkeen. Ja ennen kaikkea usko omaan onnistumiseesi. 

Lue myös tämä: Mikä muuttuu, kun uskot omaan onnistumiseesi?