fbpx

Kahvikissa otti härkää sarvista ja operaatio irrottautuminen kahvista alkoi.

Oletko kahvikoukussa? Haluatko päästä irti kahvista ja sen koukuttavasta voimasta? Tämä kahvikissa otti härkää sarvista ja aloitti operaation, joka sujui yllättävän helposti.

Olin jo pitkään miettinyt omaa kahvinjuontiani tai oikeastaan juomani kahvin määrää jokapäiväisessä elämässä.

Saatoin juoda viimeisen kupillisen vielä esimerkiksi iltakasilta tai ysiltä. Sehän tiesi sitä, ettei uni tulisi silmään vielä aikoihin ja alkuyö menisi valvoessa. Vaikka tiesin tämän, ei se estänyt minua kahvittelemasta.

Tämä kahvikissa päätti tarttua härkää sarvista ja irrottautua kahvista.

En lähtenyt vähentämään kahvin juontia, vaan lähdin liikkeelle ota tai jätä- tyylillä eli lopettamalla kahvinjuonnin kokonaan.

Taustalla ajatuksissani olivat kaikki ne ihanan tuoksuiset teet, joita ystäväni juovat. Toisaalta taustalla oli myös ystävieni iloiset kommentit siitä, että tee oikeasti maistuu hyvältä.

Olin eri mieltä.

Mielestäni kaikki teet tuoksuivat huomattavasti paremmilta, kuin miltä ne maistuivat. Tiedän, että meikäläinen ei tuossa hetkessä vielä ollut maistanut oikeasti hyvänmakuista teetä.

Olin yrittänyt todistaa mieleni aatoksia vääriksi uskaltautumalla ostamaan jotakin teetä aina silloin tällöin.

Meiltä löytyi nimittäin vaikka minkälaisia kokeilukappaleita; tavallista ja vähemmän tavallista pussiteetä, vihreää teetä ja esimerkiksi lakritsiteetä.

Ne kuitenkin vain olivat keittiön kaapissa, eikä kukaan niitä maistamisen jälkeen juonut. Harmi sinänsä.

Olin jo mielessäni syrjäyttänyt kahvin teellä. Jotakin piti kuitenkin tehdä, että saisin teen maistumaan sellaiselta, että kahvin syrjäyttäminen onnistuisi käytännössä.

Onneksi muistin kaapin pohjalla pienen raakasuklaatehtaani käyttöön ostetun hunajapurkin ja yhtenä kauniina aamuna aloitin teekokeiluni – korvasin aamukahvin vihreällä teellä.

valitse-vihrea-tee

Operaatio irti kahvista – liveksi

Jo ensimmäisellä kerralla vihreä tee makeutettuna hunajalla vei kielen mennessään ja sama makuelämys jatkui päivästä toiseen.

En juonut tuon aloitushetken jälkeen kahvia lähes kolmeen viikkoon, mutta teetä sitäkin enemmän ja oikeastaan vain vihreää teetä. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, etten enää joisi kahvia, jos sille päälle satun tai siltä tuntuu.

Kulutin näiden 3 viikon aikana 400g tätä luonnon omaa herkullista makeutusainetta – kullankeltaista nektaria.

Vieroitus kahvista sujui tuossa hetkessä yllättävänkin helposti, eikä vieroitusoireita ollut juurikaan.

En kuitenkaan kokonaan jättänyt kahvia pois elämästäni. Juon kahvia edelleen, mutta määrät ovat entisiä aikoja huomattavasti pienempiä.

Vaikka tässä oli kyse ainoastaan kahvin korvaamisesta, vaati se minua opettelemaan uuden tavan toimia.

Tai on oikeastaan väärin sanoa, että vaati. Paremmin ilmaistuna se voisi olla, että entinen kahvikissa pystyi tekemään muutoksen jatkuvaan kahvinlipitykseen.

Vaikka kyse oli sinänsä pienestä muutoksesta, niin myös tässä muutoksessa on pitänyt muuttaa omia ajatuksia.

Ennen kaikkea olen jälleen kerran todistanut, että uskomukset siitä, ettei vanhoja vuosikausia tekemiään rutiineja voisi muuttaa, on virheellinen. Niitä voi muuttaa ja se on aina yhtä voimaannuttavaa huomata.

luonnon-nektariini-hunaja

Tiesitkö, että hunaja on vähiten luontoa kuormittava makeutusaine?

Toki halusin myös selvittää hunajan terveellisyyttä ja eksyin kuin sattumalta Suomen Mehiläishoitajan Liitto SML ry:n sivuille. Sivuilta löytyikin varsin mielenkiintoista tietoa hunajasta.

Tiesitkö, että hunaja on sataprosenttinen luonnontuote, eikä kotimaista hunajaa käsitellä kemiallisesti lainkaan?

Hunaja sisältää pääosin sokeria. Lapsuudessani söin hunajaa lusikalla suoraan purkista, ilmankos, sillä karkkeja meillä syötiin todella harvoin (otin sen sitten takaisin korkojen kanssa aikuisiällä). Onneksi en kuitenkaan enää sortunut lusikoimaan sitä samaan tahtiin.

Kannattaa muistaa, että hunaja aistitaan n. 1,3 kertaa makeampana, kuin tavallinen sokeri. Hunajassa on kuitenkin n. 20 % vähemmän kaloreja.

Hunajalla onkin oma paikkansa tasapainoisessa ja terveellisessä ruokavaliossa valkoisen sokerin korvaajana.

Olen edelleen teen ystävä ja erityisesti hyvän teen ystävä.

Olen löytänyt sellaisen teemerkin, joka ei kaipaa ei hunajaa, eikä muutakaan mausteita. Sitä löytyy nykyisin meikäläisen kaapista monessa eri maussa.

Nämä teet maistuvat aivan uskomattoman hyviltä ja vaihtoehtoja löytyy joka makuun. Kyse on luomuyrtteihin ja -mausteisiin perustuvasta, ayurvedisiä teesekoituksia sisältävästa YOGi-teestä.

Varsinkin Sweet Chai on salmiakin ystävälle ja Choco suklaannälkään ihanteellisia vaihtoehtoja. Makuja on 40, joten jokainen löytää omat lempparinsa.

Mikäli haluat työkaluja makeanhimoon, niin Makeanhimon taltuttamisen pikakurssi voisi kiinnostaa sinua. 

Hunajaisin terveisin

~ Virpi

Ps. Mikäli et vielä ole Lupausten Portaiden uutiskirjeen tilaaja, niin liittymällä mukaan saat lahjan. Uutiskirje on maksuton ja voit perua sen milloin tahansa. Lue lisää tästä linkistä!

Hei, tykkäsitkö lukemastasi? Iso kiitos postaukseni jakamisesta.

1 ajatus aiheesta “Kahvikissa otti härkää sarvista ja operaatio irrottautuminen kahvista alkoi.”

  1. Anne Pitkäpaasi

    Teemuki. Pussiteelajitelma. Kohta huomaat kaipaavasi haudutettua teetä.

Kommentoi