fbpx

Estääkö pelko sinua saavuttamasta niitä asioita elämääsi, joita haluat?

Oletko miettinyt missä roolissa pelko on omassa elämässäsi? Tai mitä tekemistä peloilla on oman onnistumisesi kanssa?Saatat nyt ajatella, ettei peloilla ole mitään tekemistä omassa elämässäsi, ei ainakaan onnistumisesi kanssa. Mutta mikäli omat unelmasi ja tavoitteesi odottavat vielä toteutumistaan, niin estääkö pelko sinua onnistumasta ja saavuttamasta haluamiasi asioita omaan elämääsi?

Pelko voi olla syy siihen, miksi olemme usein jumissa tai miksi emme saavuta haluamiamme asioita omaan elämäämme.

Ajatuksissamme pyörii kysymyksiä; Mitä jos epäonnistuu? Mitä jos kaikki kovalla vaivalla tehty työ menee hukkaan? Mitä jos…?

Mitä tuo pelko on?

Pohjimmiltaan kyse on hylätyksi tulemisen tunteesta, joka juontaa juurensa ajasta, jolloin olit vasta pieni vauva. Pelko äidin menettämisestä, hylätyksi tulemisesta, on juurtunut alitajuntaamme ja vaikuttaa siellä tänäkin päivänä.

Pelko voi toimia esteenä monessa asiassa. Esimerkiksi ihmissuhteissa ei uskalla ottaa vastaan rakkautta, koska saattaa pelätä seurauksia. Miten uskaltaa antautua tuohon ihanaan tunteeseen, jos kuitenkin lopputuloksena on särkynyt sydän.

Entä jos homma ei toimikaan ja huomaa olevansa yksin? Entä jos … ?

Syvällä sisällä saatamme pelätä hylätyksi tulemista, vaikka kaikki olisi hyvin.

Moni meistä saattaa kantaa ”kiltin tytön viittaa” harteillaan koko ikänsä. Saatamme kärsiä kiltin tytön syndroomasta vielä aikuisenakin, koska emme uskalla tehdä valintoja, jotka olisivat oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä itselle. Kun käsky käy, on heti valmiina menossa, vaikka omat hommat olisivat pahasti kesken, eikä oikein aikaakaan olisi tai edes energiaa.

Entä miten suhde omiin vanhempiin tai muihin elämässä oleviin ihmisiin vaikuttaa omaan onnistumiseen?

Jos jostain syystä kieltäytyy auttamasta, niin omatunto ei suostu jättämään millään rauhaan. ”Olisi sittenkin pitänyt.” ”Miksi olin niin itsekäs …”Olisinhan minä ehtinyt.” ”Eihän siinä olisi mennyt, kuin hetki.” ”Mitähän ne minusta nyt oikein ajattelevat?

Tuossa tilanteessa on oravanpyörässä, jossa antaa ulkopuolelta tulevien asioiden ja ihmisten vaikuttaa itseensä. Saatamme tulla jopa riippuvaiseksi muista ihmisistä ja heidän mielipiteistään, eikä enää tiedä mitä itse haluaa. Tai tietää…

Mutta koska on tottunut tottelemaan kiltisti, ei uskalla edes yrittää irrottautua tilanteesta. Omilla mielipiteillä ei ole väliä, vaan tekee valintoja ja päätöksiä toisten hyväksi itsensä kustannuksella.

Jokainen meistä haluaa olla hyväksytty ja rakastettu.

Usein saatamme tehdä asioita, jotta tuntisimme olevamme hyväksytympiä ja kuuluisimme joukkoon ja kokisimme olevamme rakastettuja.

Kun on tottunut tottelemaan kiltisti, pienikin pyristys vastakkaiseen suuntaan tuo ainoastaan itselle lisää huolia jo olemassa olevien huolien päälle. On helpompi jatkaa kilttinä tyttönä, kuin yrittää tehdä muutoksia. Vaikkakin sen tekisi oman hyvinvointinsa kustannuksella.

Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos jatkaa samalla tavalla?

Mikäli tilanne jatkuu ennallaan, niin mieli ja keho alkavat antamaan hälytysmerkkejä. Oma hyvinvointi alkaa takkuamaan, eivätkä seuraukset välttämättä ole niin positiivisia. Tuossa tilanteessa saattaa jopa uupua, mutta siltikin saattaa jatkaa kiltin tytön roolissa. Eihän sitä voi olla tekemättä sitä, mitä sinulta pyydetään.

Vai voiko? Mitä tuossa tilanteessa pelkää?

Pelkääkö tuossa tilanteessa menettävänsä äidin, isän tai vaikka kumppanin rakkauden, jos tekee siten, mikä on oman hyvinvointinsa kannalta itselle parasta?

Mitä tapahtuu, jos ei heti juoksekaan, kun käsky käy? Mitä tapahtuu, jos ei enää juokse pää kolmantena jalkana hoitamassa muiden hommia? Mitä tapahtuu, jos keskittyy omaan hyvinvointiin ja asettaisi sen etusijalle omassa elämässään?

Vai miettiikö sitä tuossa hetkessä ainoastaan sitä, mitä muut ajattelevat sinusta?

Sillä, mitä muut ajattelevat sinusta, ei ole mitään merkitystä. Ainoa asia, joka merkitsee on se, mitä sinä ajattelet itsestäsi.

Älä anna pelon estää sinua saavuttamasta niitä asioita elämääsi, joita haluat.

Lue tästä: Voiko tavoitteet ja unelmat saavuttaa helposti ja vaivattomasti?

Rakkaudella
~ Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>