Miten omat arvot vaikuttavat onnistumiseen?

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Onko sinulla tavoitteita, jotka haluaisit saavuttaa? Entä unelmia? Jotta onnistut saavuttamaan haluamiasi asioita elämääsi, on tärkeää kirkastaa omat arvot.

Yleensä kun lähdemme tekemään muutoksia omaan elämään, tarvitaan syy muutoksen tekemiseen. Jos syy ei ole itselle tarpeeksi selkeä tai muutoksesta tuleva palkinto ei ole tarpeeksi houkutteleva, tulee hyvin herkästi kapuloita rattaisiin.

Muutos tarkoittaa aina oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että joudumme ponnistelemaan saavuttaaksemme sen mitä haluamme.

Jokainen tietää omasta kokemuksesta, ettei omalta mukavuusalueelta poistuminen edes hetkeksi ole mukavaa. Siksi tätä aluetta kutsutaankin epämukavuusalueeksi.

Jotta jaksamme ponnistella oman tavoitteen ja unelman eteen, täytyy meidän ymmärtää miksi olemme ylipäätään lähteneet liikkeelle. Miksi haluamme saavuttaa juuri tämän kyseisen asian?

Jos haluaa parantaa omaa hyvinvointia, niin pelkkä istumisen vähentäminen, terveellisempi syöminen tai liikunnan lisääminen eivät olet syitä itse muutokseen.

Taustalla on jotakin muuta.

Miksi omien arvojen kirkastaminen on tärkeää?

Kun mietit itsellesi tärkeitä asioita, niin itse toiminta ei ole asia, jota sinun kannattaa pohtia. Kannattaa sukeltaa hieman syvemmälle. 

Kun katsot esimerkiksi somefiidiäsi, et tee sitä somefiidin katselun takia. Katsot somefiidiä saadaksesi informaatiota.

Selaat fiidiä saadaksesi päivitykset ystävien tai seuraamiesi henkilöiden postauksista. Saatat katsoa fiidiä myös siksi, ettei sinulla ole sillä hetkellä mitään parempaa tekemistä.

Entä kuntoilun aloittaminen?

Mikäli jostain syystä olet päättänyt aloittaa vaikkapa uintiharrastuksen, on syy harrastuksen aloittamiseen harvoin itse uinti.

Ehkäpä syy uimisen aloittamiseen on se, ettet jostain syystä ole tyytyväinen omaan ulkonäköön. Saatat myös kokea ahdistusta tilanteissa, joissa et koe olevasi omillaan esimerkiksi painon takia.

Heikko kunto voi olla myös yksi syy ja saatat haluta parantaa sitä uinnin avulla. Syynä voivat olla myös erilaiset nivelvaivat, jolloin uinti voi olla ainoa lempeä tapa kuntoiluun.

Uinti auttaa kaikissa edellä mainituissa.

Lue myös tämä: Miksi kannattaa olla innostunut siitä mitä tekee?

Mitkä asiat ovat sinulle oikeasti tärkeitä?

Vastauksesi kautta pystyt arvioimaan sisältyvätkö sinulle tärkeimmät asiat elämääsi vai oletko hyvinkin etäällä omista arvoistasi tällä hetkellä.

Hyvin usein listaamme esimerkiksi oman perheen arvoasteikolla tärkeimmäksi. Siitä huolimatta kaveripiiri, työ ja erilaiset harrastukset tai ehkäpä sosiaalinen media saattavat viedä suurimman osan ajastamme.

Arvoasteikolla tärkeimmäksi sijoitettu asia eli perhe saakin ajastamme ainoastaan minimaalisen ajan.

Oman hyvinvointisi kannalta on tärkeää kirkastaa omat arvot.

Kun kirkastat itsellesi sinulle kaikkein tärkeimmät asiat, pystyt tekemään haluamiasi muutoksia omaan elämääsi. Etenet samalla kohti arvojesi mukaista elämää.

Mikäli omat arvot ovat kirkkaana mielessäsi ja itsellesi tärkeimmiksi listaamasi asiat ovat mukana päivittäin elämässäsi, olen todella iloinen ja onnellinen puolestasi. Elät arvojesi mukaista elämää!

Mitä arvot oikein ovat?

Arvot ovat sinulle tärkeitä asioita.

Arvot eivät ole konkreettisia asioita, joita voit objektiivisesti mitata. Ne ovat asioita, jotka tuntuvat sinusta oikeilta, vaikka et osaisi edes selittää niitä.

Omien arvojen tunnistaminen ja itsesi kuunteleminen auttavat sinua voimaan paremmin. Juuri tästä syystä niiden viestiä ei kannata jättää huomioimatta.

Omien arvojen tunnistaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa.

Saatamme voida pitkään huonosti, emmekä välttämättä osaa edes yhdistää pahaa oloa omiin arvoihin.  Joskus tarvitaankin aikaa ja pysähtymistä, jotta pääsee omien arvojensa äärelle.

Arvojen äärelle on mahdollista päästä, kun pysähtyy ja kuuntelee omaa sisimpäänsä. Ja kun uskaltaa tunnustaa omat sisimmät tunteesi.

Mikäli omat arvot ja konkreettinen tekeminen ovat ristiriidassa keskenään tai et edes tiedosta omia arvojasi, voi se aiheuttaa haasteita elämääsi.

Voit parantaa omaa hyvinvointiasi ja kirkastaa elämäsi suuntaa arvojen kautta.

Mistä arvot oikein tulevat?

Omaksumme arvoja jo lapsuudessamme omasta kasvatuksesta ja elämän aikana esimerkiksi yhteiskunnalta ja toisilta ihmisiltä.

Moni joutuu pohtimaan esimerkiksi aikuisuuden kynnyksellä, sopivatko kotoa saadut perhearvot itselle vai ovatko omat perhearvot jotakin ihan muuta.

Meistä jokainen valitsee omat arvonsa itse ja ne voivat muuttua elämän aikana.

Kun arvosi muuttuvat, ilmestyy arvomaailmaasi uusia asioita. Samalla aiemmin tärkeänä pitämiäsi asioita voi poistua. Se on täysin luonnollista ja pidemmällä aikavälillä se muuttaa myös omia tapojasi ja tottumuksiasi.

Mikäli esimerkiksi pidät rahaa tärkeänä, saatat oman hyvinvointisi kustannuksella paiskia ympäripyöreitä päiviä. Se vaikuttaa hyvinvointiin negatiivisesti.

Saatat nukkua huonosti ja stressata kiireen keskellä. Ruokavalio voi olla mitä sattuu ja säännöllinen ruokarytmi voi olla vain kaukainen haave.

Arvomuutoksen myötä käytät todennäköisesti tulevaisuudessa enemmän aikaa juuri niihin asioihin, jotka ovat itsellesi tärkeitä. 

Kun haluat tehdä muutoksia omaan elämääsi, tulee ensimmäisenä mieleen niitä asioita, jotka johtuvat huonoista elämäntavoista. Tällaisia ovat esimerkiksi paino, kiire, stressi, sairaudet tai ylipäätään erilaiset haasteet ja ongelmat.

Jotta muutoksesta tulee pysyvä, on kuitenkin tärkeämpää miettiä syitä, jotka ovat aiheuttaneet edellä mainittuja tai muita ongelmia omassa elämässä.

Kun lähdemme tekemään muutoksia, saatamme helposti unohtaa ongelman ytimen. Yritämme parhaamme mukaan hoitaa seurauksia.

Haluaisimme ratkaista kaikki elämässä olevat haasteet ja ongelmat samalla kertaa ja vielä mahdollisimman nopeasti.

Uskalla kuitenkin sukeltaa syvemmälle. Kirkasta omat arvosi ja saat pysyviä muutoksia.

Entä jos olet suorastaan kyllästynyt odottamaan?

Onnistuminen ei ole rakettitiedettä, eikä se ole sattumaa.

Vaikka omilla ajatuksillamme on iso merkitys omaan onnistumiseen ja unelmien toteutumiseen, niin pelkkä ajattelu tai odottaminen ei valitettavasti kuitenkaan riitä.

Tarvitaan jotakin muuta.

Onnistuminen vaatii konkreettisia askeleita oman unelman ja tavoitteen eteen.

Onnistuminen vaatii tiettyjen asioiden tekemistä omassa arjessasi joka päivä.

Se voi kuulostaa työläältä ja tylsältä, mutta sen ei tarvitse olla sitä. Voit onnistua helposti.

Lue myös tämä: Voiko unelmat ja tavoitteet saavuttaa helposti ja vaivattomasti?

Rakkaudella
Virpi

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *