fbpx
kaikki-on-mahdollista

Miksi onnistumisen kannalta on tärkeää kirkastaa omat arvot?

Onko sinulla tavoitteita, jotka haluaisit saavuttaa? Entä unelmia? Oletko yrittänyt onnistua, mutta jostain syystä haluamasi muutokset tai asiat antavat odottaa edelleen. Onnistuminen voi olla vaikeaa ja joskus tuntua jopa mahdottomalta. Jotta onnistut saavuttamaan haluamiasi asioita elämääsi, on tärkeää kirkastaa itselleen omat arvot.

Yleensä kun lähdetään tekemään muutoksia omaan elämään, tarvitaan syy muutoksen tekemiseen. Jos syy ei ole tarpeeksi selkeä tai se ei ole tarpeeksi houkutteleva, tulee hyvin herkästi kapuloita rattaisiin.

Muutoksessa joutuu aina menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että joutuu ponnistelemaan saavuttaakseen haluamansa asian.

Jokainen tietää, ettei omalta mukavuusalueelta poistuminen edes hetkeksi ole mukavaa. Siksi sitä kutsutaankin epämukavuusalueeksi.

Jotta jaksaa ponnistella oman tavoitteen ja unelman eteen, täytyy ymmärtää miksi on ylipäätään lähtenyt liikkeelle. 

Jos haluaa parantaa omaa hyvinvointia, niin pelkkä istumisen vähentäminen, terveellisempi syöminen tai liikunnan lisääminen eivät olet syitä itse muutokseen.

Taustalla on jotakin muuta.

Mikäli haluaa parantaa omaa hyvinvointia, niin pelkkä ajattelu tai hyvinvoinnin parantuminen itsestään ei riitä.

Tarvitaan jotakin muuta.

Miksi omien arvojen kirkastaminen on tärkeää?

Itse toiminta ei ole asia, jota kannattaa pohtia. Kannattaa sukeltaa hieman syvemmälle. 

Kun katsot esimerkiksi somefiidiäsi, et tee sitä somefiidin katselun takia.

Katsomme somefiidiä saadaksemme informaatiota. Selaamme fiidiä saadaksemme päivitykset ystävien tai seuraamien henkilöiden postauksista. Saatamme katsoa fiidiä myös siksi, ettei sillä hetkellä ole mitään parempaa tekemistä.

Entä kuntoilun aloittaminen?

Mikäli jostain syystä on päättänyt aloittaa vaikkapa uintiharrastuksen, on syy harrastuksen aloittamiseen harvoin itse uinti. Ehkäpä syy uimisen aloittamiseen on se, ettei jostain syystä ole tyytyväinen omaan ulkonäköön. Saattaa myös kokea ahdistusta tilanteissa, joissa ei koe olevansa omillaan esimerkiksi painon takia.

Heikko kunto voi olla myös yksi syy ja sitä halutaan parantaa uinnin avulla. Syynä voivat olla myös erilaiset nivelvaivat ja uinti voi olla ainoa lempeä tapa kuntoiluun.

Uinti auttaa kaikissa edellä mainituissa.

Lue tästä 5 syytä, miksi kannattaa edetä pienin askelin.

Mikä on sinulle oikeasti tärkeää?

Vastauksesi kautta pystyt arvioimaan, sisältyvätkö sinulle tärkeimmät asiat päivääsi vai oletko hyvinkin etäällä omista arvoistasi tällä hetkellä.

Hyvin usein nimittäin listaamme esimerkiksi oman perheen arvoasteikolla tärkeimmäksi. Siitä huolimatta kaveripiiri, työ ja erilaiset harrastukset tai ehkäpä sosiaalinen media saattavat viedä suurimman osan ajastamme. Arvoasteikolla tärkeimmäksi sijoitettu asia eli perhe saakin ajastamme ainoastaan minimaalisen ajan.

Oman hyvinvointisi kannalta on tärkeää kirkastaa omat arvot.

Kun kirkastat itsellesi sinulle kaikkein tärkeimmät asiat, pystyt tekemään haluamiasi muutoksia omaan elämääsi. Etenet samalla kohti arvojesi mukaista elämää.

Mikäli omat arvot ovat kirkkaana mielessäsi ja itsellesi tärkeimmiksi listaamasi asiat ovat mukana päivittäin elämässäsi, olen todella iloinen ja onnellinen puolestasi. Elät arvojesi mukaista elämää!

Mitä arvot oikein ovat?

Arvot ovat sinulle tärkeitä asioita. Ne tuntuvat sinusta oikeilta, vaikka et osaisi edes selittää niitä. Ne eivät ole konkreettisia asioita, joita voidaan objektiivisesti mitata. 

Arvojen tunnistaminen ja kuunteleminen auttavat sinua voimaan paremmin. Juuri tästä johtuen niiden viestiä ei kannata jättää huomioimatta.

Omien arvojen tunnistaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Saatamme voida pitkään huonosti, emmekä välttämättä osaa edes yhdistää pahaa oloa arvoihin.  Joskus tarvitaankin aikaa ja pysähtymistä, jotta pääsee omien arvojensa äärelle.

Arvojen äärelle on mahdollista päästä, kun pysähtyy ja kuuntelee omaa sisimpäänsä. Ja kun uskaltaa tunnustaa omat sisimmät tunteesi.

Mikäli omat arvot ja toiminta ovat ristiriidassa keskenään tai et edes tiedosta omia arvojasi, voi se aiheuttaa haasteita elämääsi.

Arvojen kautta voit lisätä omaa hyvinvointiasi ja kirkastaa elämäsi suuntaa.

Meistä jokainen valitsee omat arvonsa itse.

Omaksumme arvoja jo lapsuudessa omassa kasvatuksessa ja elämän aikana esimerkiksi yhteiskunnalta ja toisilta ihmisiltä.

Moni joutuukin pohtimaan esimerkiksi aikuisuuden kynnyksellä, sopivatko kotoa saadut perhearvot itselle vai ovatko omat perhearvot jotakin ihan muuta.

Arvot voivat siis muuttua elämän aikana.

Kun arvosi muuttuvat, ilmestyy arvomaailmaasi uusia asioita. Samalla aiemmin tärkeänä pitämiäsi asioita voi poistua. Se on täysin luonnollista ja pidemmällä aikavälillä muuttaa myös omia tapojasi ja tottumuksiasi.

Mikäli esimerkiksi pitää rahaa tärkeänä, saattaa oman hyvinvointinsa kustannuksella paiskia ympäripyöreitä päiviä. Tämä taas vaikuttaa hyvinvointiin negatiivisesti. Saattaa nukkua huonosti ja stressata kiireen keskellä. Ruokavalio voi olla mitä sattuu ja säännöllinen ruokarytmi voi olla vain kaukainen haave.

Arvomuutoksen myötä käyttää tulevaisuudessa enemmän aikaa juuri niihin asioihin, jotka ovat itselle tärkeitä. 

Kun haluaa tehdä muutoksia omaan elämäänsä, tulee ensimmäisenä mieleen niitä asioita, jotka johtuvat huonoista elämäntavoista. Tällaisia ovat esimerkiksi ylipaino, kiire, stressi, sairaudet tai ylipäätään erilaiset haasteet ja ongelmat.

Tärkeämpää on kuitenkin miettiä syitä, jotka ovat aiheuttaneet edellä mainittuja ongelmia.

Kun lähdemme tekemään muutoksia, saatamme helposti unohtaa ongelman ytimen ja yritämme parhaamme mukaan hoitaa seurauksia. Ja usein haluaisimme kaikki kerralla kuntoon mahdollisimman nopeasti.

Uskalla kuitenkin sukeltaa syvemmälle. Kirkasta omat arvosi ja saat pysyviä muutoksia.

Entä jos olet suorastaan jo kyllästynyt omien unelmien odottamiseen?

Onnistuminen ei ole rakettitiedettä, eikä se ole sattumaa.

Vaikka omilla ajatuksillamme on iso merkitys omaan onnistumiseen ja unelmien toteutumiseen, niin pelkkä ajattelu tai odottaminen ei valitettavasti kuitenkaan riitä. Tarvitaan jotakin muuta.

Onnistuminen vaatii konkreettisia askeleita oman unelman ja tavoitteen eteen. Onnistuminen vaatii tiettyjen asioiden tekemistä omassa arjessasi joka päivä.

Se voi kuulostaa työläältä ja tylsältä, mutta sen ei tarvitse olla sitä. Voit onnistua helposti.

Lue tästä: Miksi epäröit silloin, kun olisi toiminnan aika?

Rakkaudella
~ Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>