fbpx
aika-mita-merkitysta-ajanhallinnalla-on-hyvinvointiisi

Miksi aika ei pysähdy, vaikka kuinka haluaisit?

Aika on kallisarvoinen asia. Se kuluu vaikka istuisit hiljaa paikallasi tai seisoisit päälläsi. Aika on asia, jota ei saa takaisin vaikka haluaisi tai tekisi mitä. Mihin oikein käytät tätä kallisarvoista aikaasi?

Ajanhallinta aiheuttaa monille päänvaivaa. Saatamme juosta pää kolmantena jalkana kellon perässä ollen aina myöhässä. Kalenteri saattaa olla täynnä palavereja ja menoja, eikä aika tunnu riittävän yhtään mihinkään.

Se ei ainakaan riitä niihin asioihin, joihin haluaisi tai joita pitäisi omasta mielestään tehdä.

Kun puhutaan ajasta, kannattaa miettiä somen merkitystä omaan ajankäyttöön.

Ruutuaikarajoitus myös meille aikuisille saattaisi olla joskus paikallaan, jotta pystyisimme parantamaan omaa hyvinvointiamme ja keskittymään olemaan läsnä.

Suurin syy liikkumattomuudelle on nimittäin ajan puute. Tai näin ainakin suurin osa meistä väittää.

Olen itsekin sortunut siihen, että maalailen tekosyitä ilmaan ajan puutteeseen vedoten.

Tekisin kyllä, mutta en ehdi, nyt on niin kiire, ettei onnistu millään. Pitää ehtiä käydä kaupassa. Pitää ehtiä sitä ja tätä. Lisäksi ulkona sataa, tuiskuttaa tai tuulee ja eikä oikein edes huvita. Eikä minulla ole edes rahaa.

Jos odottaisimme sitä ihanteellisinta säätä ulkoiluun, rauhallisinta hetkeä tai inspiraatiota aloittamiseen, jäisivät ulkoiluhetket tai muut suunnitellut tekemiset aika minimiin. 

Meillä on se hyvä puoli, että perheeseemme kuuluu oma karvakuonolauma. Meidän on vähän niin kuin pakko ulkoilla joka päivä. Ulos pitää mennä olkoon ilma tai oma olotila minkälainen tahansa.

Entä jos sinulla ei ole koiraa, jota ulkoiluttaa päivittäin – onko tällöin helpompi jäädä sohvan nurkkaan loikoilemaan?

Mikäli ulkona on huono keli, väsyttää rankan työpäivän jälkeen tai mieli on maassa, eikä millään huvita, on todennäköisesti ainakin kynnys tehdä jotakin muuta varsin matalalla.

Ehkä mieluummin ilahduttaa itseään televisiota katselemalla ja ehkäpä herkkuja napostelemalla.

Saatamme helposti myös uppoutua sosiaalisen median syövereihin ja huomata vasta tunteja myöhemmin, että koko ilta siinä sitten menikin.

Aika suorastaan humahti silmien ohi.

Miten paljon aikaa käytät puhelimessa vapaa-ajallasi?

Kahvilat ja ravintolat ovat aika mielenkiintoisia paikkoja. Pariskunnat ja kaveriporukat lähes kaikki räpläävät omia kännyköitänsä. Näyttää kuin he keskustelisivat toistensa kanssa puhelimien välityksellä.

Ja ehkäpä keskustelevatkin.

Ystäväni lähetti minulle myös tekstiviestin, vaikka hän istui vastapäätä. Olimme livekeikalla ja todennäköisesti musiikki olisi tauonnut juuri silloin, kun olisimme huutaneet salaisuuksia toisillemme kurkku suorana.

Somen aikakaudella näyttää kuitenkin siltä, ettei ilman kännykkää pysty edes elämään.

Puhelin on liimautunut kiinni käteen, eikä siitä voi irrottaa otettaan edes pieneksi hetkeksi. Sama käyttäytymismalli jatkuu todennäköisesti myös kotona ja valitettavan usein myös työpaikalla, ulkoilulenkillä ja vaikka harrastuksissa.

Oletko seurannut omaa käyttäytymistäsi kotona, työpaikalla, ystävien seurassa tai esimerkiksi kahvilassa tai ravintolassa?

Onko puhelimesi liimautunut käteesi, etkä voi irrottaa otettasi siitä hetkeksikään?

Entä istutko television tai tabletin ääressä illasta toiseen?

Seuraa omaa käyttäytymistäsi eri tilanteissa muutaman päivän tai mielellään viikon ajan. Kirjaa ylös paljonko käytät aikaa päivittäin television katseluun, tietokoneen katseluun ja kännykän ruudun tuijotteluun. Analysoi sen jälkeen omaa käyttäytymistäsi.

  • Oletko läsnä lähimmillesi ja rakkaimmillesi ihmisille?
  • Oletko läsnä työpaikalla? Oletko läsnä harrastuksissa? 
  • Vai olisiko kenties aika tehdä jonkinlainen ruutuaikarajoitus?

Silloin kun ajanhallinta on kaaoksessa, aika ei riitä tai kalenteri pursuaa menoja, voi olla helpompi istahtaa television ääreen katsomaan vaikka Emmerdalea.

Lue tästä: Miten voi saada lisää aikaa vuorokauteen?

 Rakkaudella
~  Virpi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

>