Voiko väsymys iskeä kuin salama kirkkaalta taivaalta?

Väsymys voi iskeä kuin salama kirkkaalta taivaalta. Tuossa hetkessä kaikki suunnitelmat terveellisistä vaihtoehdoista ja valinnoista karkaavat savuna ilmaan. Väsymys ottaa vallan valintoihisi.

Väsymys, ainakaan jatkuvana tunteena, ei ole kehon normaali olotila. Se on tila, jossa elimistösi yrittää saada sinut huomaamaan, ettei kaikki ole kohdallaan.

Jotakin pitäisi tehdä toisin.

Väsymys on siitä katala olotila, että jatkuessaan pitkään siihen oikeastaan turtuu. Väsymyksestä tulee uusi normaali olotila. Sitä painaa samalla tavalla eteenpäin, vaikka olisi kuinka väsynyt.

Mitä väsyneempi olet, sitä enemmän joudut puskemaan eteenpäin. Tilanne voi jatkuva vaikka kuinka pitkään, ellet tee asialle jotakin.

Kokeile seuraavia vinkkejä:

 1. Ota päiväunet.

Kun väsymys painaa, päiväunet piristävät kummasti. Mikäli mahdollista, niin paikkaa väsymys päiväunilla.

Huomioi kuitenkin, että päiväunet vaikuttavat seuraavan yön uneesi. Moni meistä saattaakin juuri tästä syystä yrittää sinnitellä väsyneenä iltaan saakka.

Aivan turhaan.

Kun pidät päiväunesi lyhyenä, niin seuraavan yön uni ei vaarannu. Jo 20-30 minuutin lepo auttaa. Jos pelkäät nukkuvasi liian kauan, laita vaikka herätys kännykkään.

Entä jos et voi ottaa päivänokosia?

Kokeile vaikkapa vartin nokosia heti työpäivän jälkeen. Nokosten jälkeen olo on pirteä ja jaksat taas.

Muistathan kuitenkin, ettet jää sohvalle tai sänkyyn koko loppuillaksi.

2. mistä väsymys johtuu? Ota unipäiväkirja avuksi.

Ota unipäiväkirja avuksi väsymyksen ja unesi seurantaan.

Jotta pystyt tiedostamaan sen, nukutko riittävästi, voi unipäiväkirjaa auttaa. Pelkkä mutu-tuntuma ei välttämättä riitä.

Mikäli et tiedä mistä mahdolliset ongelmat johtuvat, on vaikeaa puuttua ongelmakohtiin.

Ongelmat voivat liittyä esim. nukkumiseen itseensä, liikkumiseen ja aktiivisuuteesi, ruokailutottumuksiin ja syömiseesi tai vaikkapa huolien murehtimiseen. Liittyy ongelmasi mihin tahansa edellä mainittuun, voi unipäiväkirjastasi löytyä asioita, joita et ole tullut edes ajatelleeksi.

Siis tuumasta toimeen.

Pidä unipäiväkirjaa viikon ajan.

Kirjaa ylös nukkumisen lisäksi myös päivän tapahtumia ja omia tunnetilojasi. Unipäiväkirjan avulla huomaat päivän tapahtumien vaikutuksen yöuneesi.

3. Huolehdi riittävästä yöunesta, jotta väsymys helpottaa.

Käy nukkumaan, vaikka televisiosta tulisi mitä tai somepäivityksesi olisi vielä pahasti kesken. Siis oikeasti, malta mennä nukkumaan.

Luovu älylaitteistasi suosiolla jo hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Muista, että riittävä uni on sinulle huomattavasti tärkeämpää kuin televisio, Netflix tai vaikkapa some.

Mikäli nukkumaanmeno on vaikeaa, voit aikaistaa nukkumaanmenoasi joka ilta esimerkiksi 5 – 15 minuuttia kerrallaan. Näin etenet pienin askelin kohti pidempiä yöunia. 

Väsymys kertoo siitä, että on aika mennä nukkumaan tai ottaa pieni lepohetki. 

4. Valjasta päivän ruokailut laadukkaan yöunen tueksi.

Syö pieni hiilihydraattinen iltapala ennen nukkumaanmenoa.

Iltapala ei ole kuitenkaan ainoa asia ruokailusta, jolla on merkitystä unesi kannalta. Kaikilla päivän aterioillasi on merkitystä myös uneesi. 

Kun syöt säännöllisesti ja terveellisesti päivän aikana, riittää energiaa myös koko yön ajaksi. Nälkä ei pääse herättämään sinua kesken uniesi, eikä unesi häiriinny nälän takia.

Terveellinen ravitsemus auttaa sinua jaksamaan paremmin ja parantaa hyvinvointiasi ja sitä kautta myös untasi.

5. Harrasta kevyttä liikuntaa ennen nukkumaan menoa.

Liian raju liikunta jättää elimistösi ylikierroksille. Ylikierrokset saavat aikaan sen, ettei nukkuminen käy edes mielessä moneen tuntiin. Energiaa löytyy kuin pienestä kylästä ja saatat pyöriä levottomasti sängyssä jopa yön pikkutunneille asti. 

Valitse kevyttä liikuntaa.

Kokeile esimerkiksi rentoa kävelylenkkiä,  pidä pieni venyttelytuokio tai kokeile vaikka joogaa. Jo muutamalla liikkeellä pääset helposti alkuun.

Kokeilemalla löydät itsellesi sopivan tavan liikkumiseen.

6. Pyri noudattamaan säännöllistä unirytmiä.

Pyri nousemaan joka aamu sängystä samaan aikaan, vaikka vapaapäivänä voisit nukkua vaikka puoleen päivään. Vastaavasti pyri menemään nukkumaan samaan aikaan joka ilta.

Älä kuku yömyöhään illasta toiseen, vaan panosta riittävään yöuneen. 

Lomalla ja vapaapäivinä tilanne voi muuttua helposti. Silloin on myös hyvä aika uniakkujen lataamiseen. Älä kuitenkaan sotke omaa unirytmiäsi lomalla, vaan kokeile akkujen lataamista vaikka päiväunilla.

Päivänokosten ottaminen ei sotke unirytmiäsi ja virkistää kivasti. Lomalla ja vapaapäivinä päivänokosten ottaminen on myös mahdollista. 

Väsymys helpottuu, kun nukut paremmin.

väsymys haltuun elinvoimainen ja vahva nainen verkkokurssilla