Haluaisitko lopettaa sokerin käytön tai ainakin vähentää sitä?

Jotta oma matkasi olisi edes hieman helpompi kuin omani, kannattaa sinun valmistella itseäsi tuleviin haasteisiin sokerin käytön vähentämisessä.

Mikäli kamppailet sokerin käytön kanssa, niin todennäköisesti kamppailet myös makeanhimon otteessa. Jos makeasta luopuminen olisi helppoa,  olisit tehnyt sen jo kauan aikaa sitten.

Hyvinvointisi kannalta sokerin nauttimista kannattaa kuitenkin vähentää. Usein se voi olla vaikeaa ja makeanhimoisen mielestä jopa täysin mahdoton ajatus. Makeanhimoisena voi tuntua siltä, että on täysin riippuvainen sokerista.

Todennäköisesti makeansyönti on kuitenkin ainoastaan tapa. Saatat olla eri mieltä, mutta oikeasti näin on. Se on tapa, joka on niin syvällä sisälläsi, että siitä luopuminen voi olla yhtä tuskaa.

Jos syö makeaa pitkin päivää, on totuttanut oman elimistön ja verensokerin sellaiseen vuoristorataan, että oksat pois. Tiedän tunteen ja tiedän myös seuraukset. Tiedän kuinka helppoa on palata takaisin vanhoihin tapoihin eli makean pariin, varsinkin silloin kun makeanhimo iskee.

Se on helppoa myös silloin, kun eteen tulee erilaisia haasteita. Ja niitä haasteita elimistösi laittaa myös tiellesi, kun päätät jättää antamatta sille sen himoitsemaa herkkua eli sokeria.

Kun vähennät sokerinkäyttöä, alat kohtaamaan erilaisia haasteita. Älä säikähdä näitä haasteita, vaan ota ne vastaan ilolla.

Haasteet kertovat siitä, että elimistösi toimii juuri siten, kuten sen kuuluukin toimia. Elimistösi alkaa vieroittua tuosta himoitsemastasi herkusta. Elimistösi yksinkertaisesti pistää hanttiin, kun vähennät sokeria tai lopetat kokonaan sokerin käytön. 

1: Ilkeä, mutta ei yllättävä seuralainen, päänsärky.

Ilkeä seuralainen saattaa iskeä nopeasti ja kovaa.

Voit hillitä päänsärkyä valitsemalla terveellisempiä vaihtoehtoja, syömällä riittävästi, säännöllisesti ja monipuolisesti sekä juomalla tarpeeksi vettä.

Saatat tehdä yhden virheen, nimittäin saatat sortua makeaan saadaksesi päänsärkysi loppumaan. Älä kuitenkaan sorru enää siihen.

Syömällä riittävästi ja säännöllisesti annat elimistöllesi sen tarvitseman energian. Samalla elimistösi tottuu tähän uuteen sokerittomampaan ruokavalioosi. 

Maltti on valttia ja vähitellen päänsärkysi hellittää.

Voit auttaa itseäsi kiinnittämällä huomiota juomasi veden määrään. Juo lasillinen vettä ensi hätään ja kuulostele mitä vaikutuksia sillä on. 

2: Ajatukset keskittyvät herkkuihin.

Saatat kokemuksesta tietää mitä ajatuksia päässä liikkuu, kun yrität estää itseäsi sortumasta kaapissa lojuvaan karkkipussiin tai muihin herkkuihisi.

Keskittymisesi herpaantuu, sillä makeanhimo hallitsee ajatuksiasi. Ajatukset pyörivät sen ympärillä mitä ei saa syödä.

Saatat miettiä jo etukäteen repsahdustasi ja mitä enemmän asiaa ajattelet,  sitä suuremman roolin se saa. Saatat myös haaveilla ajasta, jolloin saat syödä makeaa oikein luvan kanssa.

Mihin se johtaa? Todennäköisesti takaisin alkuun. 

Juuri tästä syystä en liputa kokonaan sokerista luopumista, koska se ei välttämättä toimi. Ei ainakaan itselläni. Kaikenlaiset lakot tai kieltäytymiset saavat ajatukset pyörimään entistä kovemmin asian ympärillä. Mitä enemmän kieltäydyt jostakin, sitä suuremmaksi sen vetovoima kasvaa.

Vaikka olotila todennäköisesti on epämukava, niin muista, että se on vain väliaikainen olotila. Olosi paranee kyllä, kun maltat vielä hetken.

Lue myös tämä: 4 vinkkiä makeanhimon taltuttamiseksi.

3: Väsymys voi iskeä varsin kovaa.

Sokerin käytön vähentäminen tai siitä kokonaan luopuminen tuo elimistöösi lisää energiaa. Olo on energisempi, iloisempi ja kaikenlainen sokerista tullut pöhötys on tiessään. 

Mutta tuohon olotilaan pääsemisessä väsymys voi olla yksi kompastuskivi. Saatat tehdä yhden virheen, nimittäin saatat sortua makeaan jaksaaksesi paremmin. 

Älä kuitenkaan sorru enää siihen.

Vireystilasi ja olosi paranevat pitkällä aikavälillä takuuvarmasti, mutta alku voi olla vaikeaa. Tässäkin kannattaa muistaa vanha sanonta; ”Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo”.

Alussa on vaikeaa, koska sokeri ei ole enää nostamassa verensokeriasi ja tuomassa sokeripiikkiä elimistöösi. Mutta olosi paranee, kun jaksat jatkaa valitsemallasi terveellisemmällä tiellä.

Kun vähennät sokerinsaantiasi, verensokerin taso vakiintuu. Vireystilasi säilyy tasaisempana, etkä ole enää sokerin armoilla.

Lue myös tämä: 6 vinkkiä väsymyksen selättämiseen.

4: Mielialat vaihtelevat.

Vähentynyt sokerin määrä elimistössä tuo todennäköisesti esiin kiukun ja ärtyisän puolen. Ainakin oma puolisoni voi allekirjoittaa tämän itselläni. Sama tilanne on, jos ei huolehdi säännöllisestä ja riittävästä syömisestä. 

Molemmat tuovat aivoihin ihanan palkitsemisen tunteen ja jos tuota palkintoa ei kuulu, ärtymys kasvaa. Eikä se ole kivaa itselle, eikä ympärilläsi oleville ihmisille.

5: Epäonnistumisen tunne valtaa.

Jos sinulla on tapana palkita itseäsi tai lääkitä itseäsi ja pahaa oloasi herkuilla, saattavat mieltäsi painavat asiat nousta pintaan rajoittaessasi sokerinsaantia. Mitä enemmän näitä asioita nousee mieleen, sitä helpommin saatat lääkitä itseäsi herkuilla. 

Mitä enemmän sortuu herkkuihin, sitä enemmän epäonnistumisen tunteet nousevat pintaan. Ei taaskaan pystynyt pitämään sormiaan poissa karkkipussista.

Sinun ei tarvitse kokea epäonnistumisen tunteita.

Repsahtaminen on asia, joka auttaa sinua eteenpäin. Mieti asioita repsahtamisen takana, niin voit oppia vastaisuuden varalle jotakin. Kaikki meistä repsahtavat, joten se ei ole niin vaarallista, vaikka se sillä hetkellä siltä tuntuukin. Tärkeämpää on se, mitä teet repsahtamisen jälkeen.

Keskitä ajatuksesi positiivisiin asioihin. Tee niitä asioita, joista oikeasti nautit. 

Haaste 6: Makeanhimo pitää otteessaan. 

Tuo ote voi olla jossakin hetkessä ylivoimainen, etkä voi sitä vastustaa. Saatat myös tietää mihin se johtaa. 

Muistatko, kun kirjoitin alussa, että makean syöminen on ainoastaan tapa? Saatat olla eri mieltä, mutta oikeasti kyse on lopulta omista tavoista ja tottumuksista.

Mieti miten helppoa sinun on luopua jostain sinulle haitallisesta tavasta, jos olet tehnyt sitä ainoastaan viikon? Entä jos olet tehnyt asioita tietyllä tavalla kymmeniä vuosia, ehkä koko elämäsi ajan?

Tiedän, niistä luopuminen ei välttämättä ole helppoa. Mutta tiedän myös sen, että se on mahdollista.

Todennäköisesti syömme makeaa, koska makea maistuu hyvälle ja koska saamme makeasta juuri sillä hetkellä tarvitsemamme palkkion tai haluamamme tunnetilan. 

Mitä tapahtuu, kun tuo palkkio tai haluamasi tunne otetaan pois? 

Tunne ei ole mukava. Mutta se on ainoastaan tunne. Tunne on väliaikainen ja menee pois.

Pyri korvaamaan makeat herkut jollakin muulla. Vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein, joten tehtävä ei suinkaan ole mahdoton. Halutessasi voit saada niskaotteen makeanhimostasi.

Kaikki lähtee sinusta ja omista ajatuksistasi.

Haluatko irti sokerin haittavaikutuksista?

Haluatko itsellesi hyödyt joita saat, kun vähennät sokerin käytön?

Hyvin usein laihduttamisessa suositaan monimutkaisia kuureja, vaikka useimmat meistä hyötyisivät eniten makean ja sokerin määrän rajoittamisesta.

Valkoinen sokeri sisältää ainoastaan tyhjiä kaloreita.

Makeasta saatu energia ei pidä sinua kylläisenä ja sen takia sitä on aivan liian helppo ahmia liikaa. Tiedän sen myös itse ja olen tuntenut haittavaikutukset myös omassa kehossani.

Unohda laihdutuskuurit ja kiinnitä huomiota sokerinsaantiisi. Se auttaa sinua parantamaan hyvinvointiasi.

Se voi auttaa sinua myös pudottamaan painoa. 

Jos haluat saada käyttöösi sokerihiiren salaisen systeemin, niin tutustu Eroon makeanhimosta -verkkokurssiin tästä.