|

6 haastetta edessä, kun yrität päästä eroon sokerista.

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Haluaisitko päästä eroon sokerista tai ainakin vähentää sitä? Valitettavasti kohtaat ainakin seuraavat 6 haastetta, kun pyristelet irti sokerin voimasta.

Jotta oma matkasi olisi hieman helpompi kuin omani, kannattaa sinun valmistautua tuleviin haasteisiin.

Jos kamppailet sokerin käytön kanssa, todennäköisesti taistelet myös makeanhimon kanssa. Jos makean välttäminen olisi helppoa, olisit päässyt eroon sokerista jo aikaa sitten.

Hyvinvointisi kannalta sokerin nauttimista on kuitenkin syytä vähentää. Usein se voi olla vaikeaa, ja joskus se tuntuu jopa mahdottomalta.

Makeanhimo voi saada sinut tuntemaan olevasi täysin riippuvainen sokerista. Todellisuudessa makeansyönti voi kuitenkin olla vain tapa. Saatat olla eri mieltä, mutta oikeasti näin on. Tämä tapa on niin syvällä sisälläsi, että siitä luopuminen voi olla äärimmäisen vaikeaa.

Kun syöt makeaa päivästä toiseen, totutat oman elimistösi ja verensokerisi sellaiseen vuoristorataan, että se voi olla haitallista terveydelle. Verensokeri sahaa ylös ja alas koko päivän.

Tiedän tämän tunteen ja tiedän myös seuraukset. Ehkä sinäkin.

Ymmärrän myös, kuinka vaikeaa on päästä irti sokerista ja kuinka helppoa on palata takaisin omiin vanhoihin tapoihin. Vanhoihin tapoihin on helppo palata, varsinkin kun elämä tuo eteesi erilaisia haasteita.

Elämä tuo myös haasteita silloin, kun päätät jättää sen himoitseman valkoisen herkun pois ruokavaliostasi.

Todennäköisesti kohtaat seuraavat 6 haastetta, kun yrität päästä irti sokerista.

1. Kun yrität päästä eroon sokerista, on päänsärky ikävä, mutta odotettavissa oleva seuralainen.

Päänsärky voi iskeä nopeasti ja voimakkaasti, mutta voit lievittää sitä seuraavin keinoin:

  • Valitsemalla terveellisempiä vaihtoehtoja.
  • Huolehtimalla riittävästä ravinnonsaannista.
  • Syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti.
  • Juomalla runsaasti vettä.

Monesti turvaudumme makeaan lievittääksemme päänsärkyä, mutta pyri välttämään tätä kiusausta. Säännöllinen ja ravitseva ruokavalio antaa elimistöllesi tarvittavan energian ja auttaa sopeutumaan uuteen sokerittomaan elämäntapaan. Ole kärsivällinen, sillä pikkuhiljaa päänsärky helpottaa.

Pidä myös huolta riittävästä nesteytyksestä. Juo lasillinen vettä, kun tunnet päänsäryn lähestyvän, ja huomaa sen vaikutukset.

2. Mieli kiinnittyy herkkuihin.

Voit hyvin kuvitella, miten ajatuksesi saattavat harhailla, kun yrität taistella houkutusta vastaan karkkipussin tai muiden herkkujen äärellä.

Makeanhimo ottaa vallan, ja ajatuksesi keskittyvät siihen, mitä et saa tehdä eli syödä makeaa. Tämä keskittymisen puute tekee vastustamisesta entistä vaikeampaa.

Voit jopa ennakkoon pohtia mahdollista lipsahdusta, ja mitä enemmän asiaa mietit, sitä todennäköisemmin se käy. Haaveilet myös ajasta, jolloin voit jälleen nauttia herkuista täysin siemauksin.

Tämä kaikki voi johtaa lopulta takaisin lähtöpisteeseen. Tästä syystä en kannata täydellistä sokerin välttämistä, sillä se saattaa osoittautua tehottomaksi. Lakot tai kieltäytymiset voivat jopa lisätä haluasi kyseistä asiaa kohtaan.

Keskity siihen, mihin haluat panostaa elämässäsi, sillä se, mihin keskityt, kasvaa.

Vaikka olisikin epämukavaa, muista, että tämä tunne on vain väliaikainen. Olosi kohenee ajan kanssa, kun jaksat odottaa hetken vielä.

3. Väsymys voi olla haasteellista.

Kun vähennät tai jopa lopetat sokerin käytön, elimistösi on enemmän tasapainossa. Tämä tekee olosi virkeämmäksi, iloisemmaksi ja auttaa vähentämään turvotusta, jonka sokeri saattaa aiheuttaa.

Kuitenkin tämän energisen olotilan saavuttaminen voi olla aluksi haastavaa, ja väsymys voi olla yksi niistä esteistä, joita kohtaat.

Vaikka energiatasosi kohoavat ja olosi kohenee pitkällä aikavälillä, alkuvaihe voi olla vaativa. Muista vanha viisaus: ”Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo.” Tämä pätee myös sokerin vähentämiseen tai siitä luopumiseen.

Alussa saatat kokea vaikeuksia, koska sokeri ei enää pumppaa verensokeriasi ylös eikä tuo nopeaa energiahuippua. Mutta jatkamalla valitsemallasi terveellisemmällä tiellä tilanne kohenee ajan myötä.

Kun vähennät sokerinsaantiasi, verensokerisi pysyy tasaisempana, mikä voi auttaa vähentämään väsymystä pitkällä aikavälillä.

4. Kun pyristelet eroon sokerista, voivat mielialan vaihtelut olla haastavia.

Sokerin syöminen antaa aivoille välittömän mielihyvän tunteen. Kun tämä palkkio jää saamatta, seurauksena voi olla ärtymystä. Tämä voi olla epämiellyttävää sekä sinulle että ympärillä oleville.

Vähentynyt sokerin saanti voi nostaa pintaan kiukun ja ärtymyksen tunteita. Tämän tunnistaa myös oma kumppanini täysin.

Samankaltaiset mielialanvaihtelut voivat olla läsnä myös silloin, kun et pidä huolta säännöllisestä ja ravitsevasta ruokavaliosta. Kiukkuisena saattaa tuntea voimakasta halua sortua herkkuihin, jotka nopeasti tyydyttävät mielen. Kuitenkin tämän jälkeinen olotila voi olla kaikkea muuta kuin miellyttävä.

Kun tunnistat nämä mahdolliset mielialanvaihtelut etukäteen, voit ottaa käyttöön keinoja niiden hallitsemiseksi ja välttää kiukunpuuskat ja pikkuhiljaa pääset eroon sokerista.

5. Epäonnistumisen tunne voi vaivata.

Jos olet tottunut palkitsemaan tai lievittämään pahaa oloasi herkuilla, saatat kohdata henkisiä haasteita, kun rajoitat sokerinsaantiasi.

Näiden mieltäsi kuormittavien asioiden ilmaantuessa on helpompaa turvautua makeaan. Ja mitä enemmän sorruit herkkuihin, sitä todennäköisemmin koet epäonnistumisen tunteita. Miksi en taaskaan pystynyt vastustamaan karkkipussia?

Muista, ettet ole yksin tunteidesi kanssa.

Jokainen kohtaa vastoinkäymisiä, ja se, miten reagoit niihin, määrittelee todellisen menestyksesi. Ota mahdollinen lipsahdus oppimiskokemuksena. Se voi auttaa sinua kehittymään.

Tärkeintä on, ettet jää paikallesi takertumaan epäonnistumiseen, vaan löydät voimaa korjata suunnan ja jatkaa eteenpäin. Mitä pikemmin palaat oikealle tielle, sitä helpompi on saavuttaa tavoitteesi.

6. Makeanhimo pitää sinua tiukasti otteessaan.

Joskus tuntuu, että tuo himo on voittamaton. Saatat uskoa, ettei sitä voi vastustaa. Tunnet varmasti myös, mihin se voi johtaa.

Saattaa olla, että lopulta antaudut ja annat makean houkutella itsesi. Makea täyttää vatsasi, mutta muistathan, että sen syöminen on vain tapa?

Vaikka olet ehkä eri mieltä, totuus on, että kyse on tottumuksista ja rutiineista.

Ajattele, kuinka helppoa on luopua jostakin haitallisesta tavasta, jos olet tehnyt sitä vain lyhyen aikaa. Entä jos olet tottunut tiettyyn tapaan vuosikymmeniä, ehkä koko elämäsi ajan?

Tiedän, se ei ole helppoa. Mutta tiedän myös, että se on mahdollista. Voit päästä eroon sokerista.

Syömme makeaa, koska se tuntuu hyvältä. Koska se antaa meille halutun palkkion tai tunnetilan. Mutta mitä tapahtuu, kun tuo palkkio tai tunne otetaan pois?

Tuntuu epämukavalta. Mutta muista, että se on vain tunne, ja se menee ohi.

Yritä korvata makeat herkut jollakin terveellisemmällä vaihtoehdolla. Vaihtoehtoja on runsaasti, joten tehtävä ei ole mahdoton.

Rakkaudella
Virpi

tavoitteena-päästä-eroon-sokerista

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *