5 syytä, miksi kannattaa edetä pienin askelin.

Jos tykkäät kirjoituksestani, voit jakaa sen eteenpäin. Kiitos.

Oletko koskaan miettinyt laittavasi kaikki elämässäsi olevat asiat kuntoon yhdellä kertaa? Ravitsemuksen, kuntoilun, parisuhteen, työelämän, harrastukset, ystävyyssuhteet, raha-asiat? Kerron sinulle 5 syytä, miksi kannattaa edetä pienin askelin.

Pienin askelin – mitä se edes tarkoittaa?

Pienin askelin tarkoittaa nimensä mukaisesti pieniä askeleita. BabySteppejä, jotka vievät joka päivä oikeaan suuntaan kohti niitä asioita, joita haluat.

Pienissä askeleissa piilee kuitenkin iso vaaran paikka, johon useat meistä ovat kompastuneet. Ehkä sinäkin.

Vaaranpaikka on nimittäin siinä, että pienin askelin tuntuu usein liian hitaalta. Harva meistä jaksaa odottaa viikkoja tai kuukausia tulosten näkymistä. Saatamme jättää sen takia jopa leikin kesken.

Mikäli haluat kaiken nyt ja heti, et todennäköisesti jaksa noudattaa uusia tapoja kovinkaan pitkään. Jossakin hetkessä luovutat ja edessä on jälleen aloittaminen uudelleen, uudelleen ja taas uudelleen.

Mikäli haluat onnistua saavuttamaan omat tavoitteesi ja unelmasi, kannattaa edetä pienin askelin. Se on varmin tie pysyviin muutoksiin.

Seuraavaksi kerron sinulle 5 syytä miksi.

1. Muuta yksi tai korkeintaan muutama asia kerrallaan.

Mitä enemmän haluat muuttaa yhdellä kertaa, sitä vaikeampaa se on. Sitä suurempi on myös epäonnistumisen riski. Saatat tietää omasta kokemuksesta, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Kun päätät aloittaa esimerkiksi terveellisemmän elämän, tarkoittaa se usein ruokavalion muuttamista ja kuntoilukuuria. Alat liikkumaan jopa huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Samalla muokkaat ruokavaliota todennäköisesti vähentämällä kaloreiden määrää.

Samaan aikaan voi elämässä olla muutakin kuormittavaa.

Ehkä perhe-elämässä on haasteita tai omat ikääntyvät vanhemmat vaativat apuasi ja aikaasi. Ehkä uusi työtehtävä vie kaikki mehut. Kaikki ylimääräinen kuormittaa.

Lisääntynyt liikkuminen ja kaloreiden vähentäminen eivät auta tilannetta. Ne eivät auta parantamaan hyvinvointia tai jaksamaan arjen kiireessä. Tapahtuu usein juuri päinvastoin.

Mitä enemmän yrität, sitä väsyneempi olet ja sitä huonommin voit. Et jaksa lähteä edes liikkumaan. Samalla normaalit ruokailutottumukset alkavat palautua takaisin arkeen.

Jälleen kerran olet takaisin alkutilanteessa. Tiedän miltä se tuntuu.

Kun haluat muutoksia, ota yksi asia kerrallaan käsittelyyn ja tee siihen tarvittavia muutoksia. Vasta kun se on luonteva osa omaa arkeasi, ota seuraava.

Älä lisää stressiä stressin päälle, vaan etene pienin askelin.

2. Etenemällä maltillisesti saat pysyviä tuloksia.

Olemme alussa intoa täynnä kuin ilmapallo. Haluamme käydä lenkillä tai kuntosalilla tai opiskelet vaikkapa uutta kieltä tuntikausia päivätolkulla saadaksesi nopeasti tuloksia.

Älä kuitenkaan tee niin.

Mikäli haluat lisätä liikkumista, kannattaa aloittaa maltillisesti. Lähtemällä liian vauhdikkaasti liikkeelle, kyllästyt todennäköisesti yhtä nopeasti kuin aloitit. Vaikka haluaisit tuloksia nopeasti, älä tee sitä oman hyvinvointisi kustannuksella.

Mikäli olet aiemmin ollut passiivinen ja liikkuminen on ollut vähäistä (esimerkiksi lähinnä kävelyä autolle ja autolta pois), kannattaa lisätä liikkumista vähän kerrallaan.

Aloita liikkuminen muutamana päivänä viikossa ja lisää vähitellen liikkumiseen käyttämääsi aikaa ja liikkumiskertoja.

Entä jos haluat muuttaa taloudellisen tilanteen?

Sekään ei todennäköisesti muutu yhdessä yössä. Jotta muutos taloudessa on edes mahdollinen, joudut tarkastelemaan omaa rahankäyttöäsi. Sen jälkeen tulee tehdä suunnitelma toimenpiteistä, joita lähdet tekemään tilanteen parantamiseksi.

Ja mitä pienempiin askeleisiin purat tekemäsi suunnitelman, sitä helpompi sinun on edetä kohti parempaa taloudellista tilannetta.

3. Huolehdi siitä, etteivät uudet tavat saa sinua luovuttamaan.

Muutokseen liittyy aina omien tapojen päivittämistä tai uusien tapojen käyttöön ottamista. Mikäli jatkat samoilla toimintatavoilla kuin aiemmin, ei mitään muutosta voi edes syntyä.

Mikäli yrität muuttaa monta asiaa yhdellä kertaa, voi arki muodostua varsin hankalaksi. Joudut nimittäin käyttämään enemmän aikaa siihen, mitä saat tehdä ja toisaalta mitä et saa tehdä.

Vaikka uudet tavat voivat näyttää helpoilta paperilla, voi niiden vienti omaan arkeen olla työlästä ja hankalaa. Kun normaali arki astuu mukaan kuvioon, et todennäköisesti jaksa noudattaa sellaisia ohjeita kovinkaan pitkään, mitkä eivät toimi arjessasi tai ovat jollakin tavalla vaikeita.

Kun haluat muutosta, tee yksi pieni muutos kerrallaan.

Jos haluat syödä terveellisemmin, älä muuta koko ruokavaliota kerralla. Lisää jotakin sellaista mikä ruokavaliostasi puuttuu tällä hetkellä ja aloita siitä.

Jos haluat eroon makeanhimosta, älä jätä sokeria tällä sekunnilla pois ruokavaliostasi. Mieti minkä pienen muutoksen voisit tehdä omiin tapoihin, jotta makeanhimo pysyy loitolla.

Etsi sellaisia tapoja, jotka toimivat omassa arjessasi ja tuntuvat luontevilta. Mikäli et voi noudattaa uutta tapaasi koko loppuikääsi, ei sellaista kannata edes yrittää ottaa käyttöön.

4. Luota siihen, että taustalla tapahtuu koko ajan.

Silloin kun haluamme tuloksia nopeasti ja helposti, saatamme metsästää niitä omaan hyvinvointiin negatiivisesti vaikuttavilla keinoilla.

Sorrumme mainoslauseisiin, jotka lupaavat huikeita tuloksia, mutta unohtavat kertoa mitä negatiivisia vaikutuksia kyseisellä asialla on jaksamiseen, mieleen, kehoon tai jokapäiväiseen arkeen.

Kun etenet pienin askelin, otat joka päivä askeleita oikeaan suuntaan. Jokainen ottamasi askel vie sinua kohti haluamaasi lopputulosta ja voit luottaa siihen, että onnistut, vaikka mitään ei vielä näkyisi päällepäin.

Luota siihen, että taustalla käy varsinainen kuhina. On nimittäin enää vain ajan kysymys, jolloin näet muutoksen myös silmilläsi.

Jos otat yhden askeleen unelmaasi kohti joka päivä vuoden ajan, niin miten pitkällä olet vuoden päästä? Olet edennyt 365 askelta.

Entä jos otat yhden askeleen sijaan 2 askelta joka päivä? Tai kolme?

Missä olet, jos yrität hypätä suoraan unelmaasi? Todennäköisesti tulet bumerangina takaisin lähtökuoppiin. Entä missä olet, jos et lähde edes liikkeelle?

5. Miltä tuntuisi, jos et joutuisi aloittamaan enää kertaakaan alusta?

Joka kerta, kun haluat laittaa kaikki kerralla kuntoon tai saavuttaa jonkun asian nopeasti, olet kuin heikoilla jäillä. Et voi tietää missä hetkessä jää pettää altasi. Ja kun se pettää, joudut palaamaan takaisin alkuun ja aloittamaan jossain hetkessä uudelleen.

Ehkä jää on seuraavalla kerralla paksumpaa, ehkä ei. Ehkä se on vieläkin ohuempaa.

Kun etenet pienin askelin joka päivä, liikut eteenpäin. Et palaa alkuun edes tiukan paikan edessä. Tai jos palaat, olet kuitenkin jo pidemmällä kuin jos olisit yrittänyt saavuttaa kaiken kerralla. Ja olet huomattavasti lähempänä unelmaasi kuin jos et olisi lähtenyt edes liikkeelle.

Kun teet muutoksia pienin askelin, muodostuu uusista tavoista luontevia osia omaan arkeesi. Tapojen ja rutiinien noudattaminen ei ole hankalaa, kun tiedät miksi teet niitä ja mitä merkitystä niillä on omaan onnistumiseesi.

Uusista tavoistasi muodostuu unelmasi toteutumisen mahdollistava apuväline.

Nyt tiedät 5 syytä miksi sinun kannattaa edetä maltillisesti ja pienin askelin.

Älä aliarvioi pienten valintojen ja tekojen voimaa. Pienillä asioilla teet isoja muutoksia.

Lue myös tämä: Miksi kannattaa olla innostunut siitä mitä tekee?

Rakkaudella
Virpi

Jos tykkäät kirjoituksestani, voit jakaa sen eteenpäin. Kiitos.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *