5 syytä, miksi kannattaa edetä pienin askelin.

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Oletko harkinnut kaikkien elämäsi osa-alueiden kuntoon laittamista yhdellä kertaa? Ravitsemuksen, liikunnan, parisuhteen, työn, harrastukset, ystävyyssuhteet, talouden? Tässä on viisi syytä, miksi kannattaa edetä pienin askelin.

1. Pienet askeleet suurilla vaikutuksilla.

Pienet askeleet tarkoittavat juuri sitä: pieniä, päivittäisiä askelia kohti haluamaasi päämäärää. Ne ovat keinoja saavuttaa tavoitteesi vähitellen.

2. Vältä liian suuria muutoksia.

Liian suuret muutokset voivat olla haitallisia ja jopa lamauttavia. Ne voivat johtaa turhautumiseen ja lopulta luovuttamiseen. Yksi asia kerrallaan on varmin tie pysyviin muutoksiin.

3. Pysy tasapainossa.

Yritä välttää ääripäitä ja pidä huolta siitä, että uudet tavat eivät ylikuormita sinua. Muutos voi tapahtua vähitellen ja tasapainoisesti.

4. Luota prosessiin.

Pienet askeleet vievät sinua kohti tavoitettasi vähä vähältä. Vaikka tuloksia ei heti näkyisi, voit luottaa siihen, että jatkuva edistyminen tapahtuu taustalla.

5. Vältät uudelleen aloittamista.

Kun edistyt vähitellen, et joudu aloittamaan alusta joka kerta. Pienin askelin eteneminen auttaa sinua luomaan kestäviä muutoksia ilman jatkuvaa taakse paluuta.

Keskity yhteen tai korkeintaan muutamaan asiaan kerrallaan.

Mitä enemmän yrität muuttaa samanaikaisesti, sitä haastavammaksi se käy ja epäonnistumisen riski kasvaa. Saatat jo omakohtaisesti tietää, millaisia haasteita tämä voi tuoda.

Kun päätät esimerkiksi parantaa terveyttäsi, se saattaa tarkoittaa ruokavalion muuttamista ja liikunnan lisäämistä. Voit innostua liikkumaan enemmän kuin koskaan ennen ja yrittää samalla vähentää kaloreiden määrää ruokavaliossasi.

Kuitenkin elämässäsi voi olla muitakin stressinaiheuttajia.

Perhe-elämässä saattaa olla haasteita tai vanhempasi tarvitsevat enemmän apuasi ja huomiotasi. Uudet työtehtävät voivat imeä kaiken energiasi. Kaikki ylimääräinen stressi vain lisää kuormitustasi.

Lisääntynyt liikunta ja kalorien vähentäminen eivät välttämättä auta tilannettasi. Päinvastoin, ne voivat pahentaa oloasi ja vaikeuttaa arjen pyörittämistä.

Mitä enemmän yrität, sitä väsyneemmäksi tunnet itsesi, ja sitä vaikeampi on jatkaa eteenpäin. Saatat jopa menettää motivaatiosi liikkumiseen. Samalla vanhat ruokailutottumuksesi saattavat hiipiä takaisin elämääsi.

Älä lisää stressiä stressin päälle. Keskity yhteen asiaan kerrallaan ja tee siihen tarvittavat muutokset. Kun se on osa arkeasi luontevasti, voit harkita seuraavaa askelta.

Edisty pienin, mutta varmoin askelin.

Etenemällä maltillisesti voit saavuttaa pysyviä tuloksia.

Alussa olemme täynnä intoa, kuin ilmapallo täynnä ilmaa. Saatamme haluta käydä lenkillä tai kuntosalilla päivätolkulla saadaksemme nopeasti tuloksia. Mutta älä tee niin.

Jos haluat lisätä liikkumista, aloita maltillisesti. Liian nopeasti liikkeelle lähteminen voi johtaa siihen, että kyllästyt yhtä nopeasti kuin aloititkin. Vaikka haluaisitkin nähdä tuloksia nopeasti, älä tee sitä oman hyvinvointisi kustannuksella.

Jos olet aiemmin ollut passiivinen ja liikkuminen on ollut vähäistä (esimerkiksi lähinnä kävelyä autolle ja autolta pois), kannattaa lisätä liikkumista vähitellen. Aloita liikkuminen muutamana päivänä viikossa ja lisää vähitellen liikuntaan käyttämääsi aikaa ja liikkumiskertoja.

Entä jos haluat muuttaa taloudellista tilannettasi?

Sekään ei todennäköisesti muutu yhdessä yössä. Jotta muutos taloudessa olisi edes mahdollinen, sinun täytyy tarkastella omaa rahankäyttöäsi. Sen jälkeen tulee tehdä suunnitelma toimenpiteistä, joita lähdet toteuttamaan tilanteen parantamiseksi.

Ja mitä pienempiin askeliin ja osiin jaat tekemäsi suunnitelman, sitä helpompaa sinun on edetä kohti parempaa taloudellista tilannetta.

Huolehdi siitä, etteivät uudet tavat saa sinua luovuttamaan.

Muutoksen myötä tulee usein tarve päivittää omia tapoja tai ottaa käyttöön uusia tapoja. Jos jatkat samoilla toimintatavoilla kuin aiemmin, et voi odottaa minkään muuttuvan.

Jos yrität muuttaa monta asiaa kerralla, arjestasi saattaa tulla haastavaa. Sinun täytyy pohtia jatkuvasti, mitä saat tehdä ja mitä et. Vaikka uudet tavat saattavat vaikuttaa helpoilta paperilla, niiden käyttöönotto voi olla työlästä ja hankalaa omassa arjessa. Kun normaali arki astuu kuvioon, et todennäköisesti jaksa noudattaa sellaisia ohjeita pitkään, jotka eivät sovi arkeesi tai ovat vaikeita toteuttaa.

Kun haluat muutosta, tee yksi pieni muutos kerrallaan.

Jos haluat syödä terveellisemmin, älä muuta koko ruokavaliotasi kerralla. Aloita lisäämällä jotakin sellaista, mikä puuttuu ruokavaliostasi tällä hetkellä, ja aloita siitä. Jos haluat vähentää makeanhimoa, älä yritä heti poistaa sokeria ruokavaliostasi kokonaan. Mieti pientä muutosta omiin tapoihisi, joka auttaisi pitämään makeanhimon loitolla.

Etsi tapoja, jotka sopivat omaan arkeesi ja tuntuvat luontevilta. Älä yritä ottaa käyttöön sellaisia tapoja, joita et voi noudattaa koko loppuelämääsi.

Pienin askelin tarkoittaa, että taustalla tapahtuu jatkuvasti edistystä.

Kun haluamme nopeita ja helppoja tuloksia, saatamme hakea niitä keinoilla, jotka vaikuttavat negatiivisesti hyvinvointiimme.

Mainoslauseet houkuttelevat meitä lupauksillaan huikeista tuloksista, mutta niissä unohdetaan usein mainita niiden negatiiviset vaikutukset jaksamiseen, mielialaan, fyysiseen terveyteen ja jokapäiväiseen elämään.

Kun edistyt pienin askelin, otat päivittäin askeleita kohti tavoitteitasi. Jokainen askel vie sinut lähemmäksi haluamaasi lopputulosta, ja voit luottaa siihen, että onnistut, vaikka muutosta ei vielä näkyisikään päällepäin.

Luota siihen, että taustalla tapahtuu jatkuvaa kehitystä. On vain ajan kysymys, milloin näet muutoksen myös konkreettisesti.

Jos otat yhden askeleen unelmaasi kohti joka päivä vuoden ajan, kuinka pitkällä olet vuoden kuluttua? Olet edennyt 365 askelta.

Entä jos otatkin kaksi tai kolme askelta joka päivä?

Pienin askelin voi tarkoittaa, ettet koskaan enää joudu aloittamaan alusta.

Joka kerta, kun yrität korjata kaiken yhdellä kertaa tai saavuttaa jotain nopeasti, se on kuin astuisit heikoille jäille. Et voi koskaan tietää, milloin jää pettää alta. Ja kun se pettää, joudut palaamaan alkuun ja aloittamaan uudelleen.

Saattaa olla, että seuraavalla kerralla jää on hieman vahvempaa, ehkä ei. Se voi olla vieläkin ohuempaa.

Kun etenet pienin askelin joka päivä, liikut eteenpäin. Et joudu aloittamaan alusta, vaikka tilanteesi olisi hankala. Tai jos joudut aloittamaan uudelleen, olet kuitenkin jo pidemmällä kuin jos olisit yrittänyt saavuttaa kaiken kerralla.

Ja olet paljon lähempänä unelmaasi kuin olisit, jos et olisi edes aloittanut.

Muutosten tekeminen pienin askelin auttaa uusia tapoja muodostumaan luontevaksi osaksi arkeasi. Niiden noudattaminen ei ole vaikeaa, kun ymmärrät, miksi teet niitä ja mitä merkitystä niillä on menestyksellesi.

Näistä uusista tavoista tulee avain unelmiesi toteutumiseen.

Nyt kun tiedät viisi syytä, miksi on parempi edetä maltillisesti ja pienin askelin, muista, että pienet teot voivat tehdä suuria muutoksia. Älä aliarvioi niiden voimaa.

Rakkaudella
Virpi

pienin-askelin-onnistumiseen

Jos pidit lukemastasi, olisitko ystävällinen ja jakaisit eteenpäin? Kiitos!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *