Opettele muutama perusasia. yksinkertaiset ja helpot asiat ovat avain onnistumiseen.

Minkälainen olosi on tällä hetkellä? Energinen ja positiivinen? Vai väsynyt ja innoton? Jo yhden pienen muutoksen tekeminen auttaa parantamaan olotilaa. Opettele muutama perusasia, sillä yksinkertaiset ja helpot vinkit ovat avain onnistumiseen.

Joskus voi tuntua siltä kuin kantaisi kaikkia maailman murheita omilla hartioilla. Ja se voi johtaa siihen, että yritämme laittaa kaikki asiat kuntoon yhdellä kertaa; parisuhteen, työn, rahatilanteen…

Se on tuhoontuomittu tie.

Kaikkia muutoksia ei kannata tehdä kerralla. Se ei valitettavasti toimi. Se tarkoittaa ainoastaan sitä, että elämässä on liian paljon liian nopeasti.

Kun teet muutoksia pienin askelin, tulee muutoksista myös todennäköisemmin pysyviä. Ja parasta siinä on se, ettet joudu aloittamaan enää uudelleen alusta.

Opettele muutama perusasia ja huolehdi siitä, että huomioit näitä asioita omassa arjessasi. Näin voit parantaa omaa hyvinvointiasi.

Ota käsittelyyn yksi vinkki kerrallaan ja kuulostele miltä se tuntuu. Kuulostele mitä vaikutuksia sillä on omaan päivääsi, arkeesi, energisyyteesi ja esimerkiksi jaksamiseesi. Ota seuraava vinkki vasta sen jälkeen.

Lue myös tämä: Miksi kannattaa edetä pienin askelin?

1. Opettele rentoutumista.

Kehon ja mielen rauhoittaminen laskee tutkitusti verenpainetta, lievittää stressiä ja parantaa mielialaa. Esimerkiksi jooga, pitkät kävelylenkit, meditaatio ja erilaiset hengitysharjoitukset auttavat laskemaan kierroksia lempeästi, mutta tehokkaasti.

Kun rentoudut, niin samalla myös unen laatu paranee ja aineenvaihdunta rauhoittuu.

Rentoutumisella on positiivinen vaikutus terveyteesi. Rentoutumisen avulla voit hoitaa itseäsi monella tapaa.

Kun hiljennyt ja rauhoitut edes hetkeksi, pystyt kuulemaan omia tunteitasi ja ajatuksiasi paremmin.

Rentoutumalla voit lievittää vaikeita tunteita, kuten levottomuutta, ahdistusta tai pelkoa. Negatiiviset tunnetilat aiheuttavat jännitystiloja kehossa. Voit vähentää näiden negatiivisten tunnetilojen tuomia jännitystiloja omassa kehossa juurikin rentoutumalla.

2. syö sokeria maltilla.

Sokeri on maukas ja herkullinen, mutta se ei sisällä lainkaan ravintoaineita. Sokeri on täynnä tyhjiä kaloreita.

Liiallinen sokerin syönti on haitallista terveydelle. Sokeri vaurioittaa hampaita, tuo helposti ylimääräisiä kiloja, rasvoittaa maksaa ja lisää riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen sekä erilaisiin sydänsairauksiin.

Edellä muutamia syitä siihen, miksi sokeria kannattaa syödä maltilla.

Syömme helposti sokeria liikaa ja joskus jopa huomaamattamme. Esimerkiksi 0,5 litran limpparipullossa on 20 palaa sokeria ja makuviilissä 10 palaa. Entäpä kuinka paljon sokeria on 300g karkkipussissa?

Siinä sokeria onkin jo aikamoinen määrä, peräti 70 palaa!!! Ja usein varsinkin makeanhimoisella iso karkkipussi voi tyhjentyä yhdessä pienessä hetkessä.

Runsas sokerin käyttö voi olla yksi painonhallinnan kompastuskivi. Opettele huomioimaan sokeripalojen määrä omissa herkuissa. Sen avulla voi jokunen herkku jäädä vaikka syömättä.

Lue myös tämä: Taltuta makeanhimo 4 vinkin avulla.

3. Harjoittele kiitollisuutta.

Kumpi mielestäsi vie paremmin eteenpäin elämässä, kiitollisuus vai kateus ja katkeruus?

Kiitollisuudella on vahva yhteys hyvinvointiin ja onnellisuuteen, kun taas katkeroituminen ja kateus vaikuttavat päinvastaisesti. Kiitollisuus on katkeruuden ja kateuden vastavoima.

Todennäköisesti myös sinä olet kokenut molempien tunnetilojen vaikutuksia myös omassa elämässäsi.

Kun tunnet kiitollisuutta ja olet onnellinen, elämä sujuu helposti ja kaikki vaan soljuu ihanasti eteenpäin. Maailma näyttää valoisammalta paikalta ja ihmiset ympärillä ovat iloisia.

Entä miltä näyttää kolikon toisella puolella?

Kaikki tuntuu menevän pieleen. Muilla asiat näyttää olevan paljon paremmin kuin itsellä. Mitä paremmin muilla asiat ovat, sitä huonommin itsellä menee.

Keskity kiitollisuuteen ja sen vaikutuksiin omassa hyvinvoinnissasi. Harjoittelemalla kiitollisuutta joka päivä lisäät onnellisuutta ja parannat omaa hyvinvointiasi. 

Silloin kun mielessä pyörii pelkkiä haasteita ja ongelmia, voi olla vaikeaa olla kiitollinen. Joskus voi tuntua siltä, ettei edes osaa olla kiitollinen. 

Mieti kaikkia niitä asioita elämässäsi, jotka ovat hyvin tällä hetkellä. Mieti niitä kaikkein pienimpiäkin ja arkisia asioita. 

Meillä on usein tapana pitää asioita itsestään selvyyksinä.

Alamme kiinnittämään asioihin enemmän huomiota vasta siinä vaiheessa, kun pilvettömälle taivaalle alkaa ilmestymään myrskypilviä. Silloin kun jokin ongelma kohtaa tai on menettämässä itselleen rakkaan asian.

Saatamme arvostaa terveyttä vasta sairastumisen jälkeen. Arvostamme rasittavaa työpaikkaa vasta menettäessämme sen tai kumppania ja onnellista perhe-elämää vasta ryppyjen ilmaantuessa rakkauteen.

Kun alat miettimään sinulle itsestään selviä asioita, huomaat kuinka paljon sinulla on asioita elämässäsi, jotka ovat todella hyvin ja joista voit olla kiitollinen juuri nyt.

Ajattele mielessäsi joka ilta nukkumaan käydessäsi viisi hyvää asiaa kuluneesta päivästä. Kiitä näistä asioista itseäsi ja tunne kiitollisuutta. Tee tästä itsellesi rutiini, jota toistat joka ilta.

4. Käy happihyppelyllä.

Kävelylenkki raikkaassa ulkoilmassa vilkastuttaa verenkiertoa ja samalla aivot virkistyvät. Kävelylenkki auttaa myös rentoutumaan arjen kiireiden keskellä, sillä se lievittää stressiä ja parantaa unen laatua.

Rauhallinen lenkki ulkoilmassa auttaa nukahtamaan paremmin ja nukkumaan levollisemmin.

Peppu kannattaa nostaa ylös penkistä aina kun mahdollista. Suuntaa istumisen sijaan kävelylle, sillä se vauhdittaa energiankulutustasi jopa kolmanneksella istumiseen verrattuna.

Usein ajattelemme, että pitää mennä kovatehoiselle jumpalle tai juoksulenkille, jotta pystyisi parantamaan omaa kuntoa tai hyvinvointia. Kuntoa voi kasvattaa jo pelkän kävelyn avulla. Samalla välttyy kovista treeneistä johtuvista vammoista tai jopa ylikunnosta. 

Kävely on aivan loistava laji ja mikä parasta, sitä voi tehdä missä ja milloin haluaa täysin ilmaiseksi. Lajin pariin pääsee helposti ja jo pienikin kävelylenkki on parempi kuin ei mitään.

5. Huolehdi riittävästä unesta.

Panosta riittävään uneen ja sen laatuun. 

Univaje tekee olon vetämättömäksi ja vaikuttaa ruokahalua sääteleviin hormoneihin. Toisin sanoen väsyneenä syöt todennäköisesti enemmän kuin tarvitset. Ja se aiheuttaa ongelmia painonhallintaan.

Univaje voi kerryttää myös ylimääräisiä kiloja, joten riittävään uneen kannattaa panostaa.

Univaje voi heikentää myös vastustuskykyä.

Uni onkin erinomainen terveysmittari. Mikäli uni häiriintyy, voi elämässä olla psyykkisesti tai fyysisesti unta häiritseviä tekijöitä.

Huonosti nukutun yön jälkeen väsymys voimistuu ja keskittymiskyky herpaantuu. Tarkkaavaisuus  ja huomiokyky heikentyvät ja reaktioaika kasvaa. Seurauksena voi olla virheitä ja jopa tapaturmia.

6. Opettele olemaan läsnä.

Katso ihmisiä silmiin.

Aika usein nimittäin kohtaamisen hetkessä mietimme omia ajatuksia, huolia tai murheita. Tuossa hetkessä ei malteta keskittyä kuuntelemaan mitä toinen sanoo.

Aito yhteenkuuluvuuden tunne, toisen ihmisen kohtaaminen ja läsnäolo vahvistavat hyvinvointia ja parantaa mielialaa.

Tietoinen läsnäolo auttaa myös masennuksen ja stressin hoidossa. 

Tietoisen läsnäolon avulla voit myös vapautua kiireestä ja stressistä. Se ei kuitenkaan käy hetkessä, vaan vaatii harjoittelua. Harjoittelun kautta voit opettaa omaa mieltä vastaavasti, kuin treenaisit vaikka pakaralihaksia kuntosalilla.

Maltti on valttia, molemmissa.

Sinun ei tarvitse lähteä erikseen mihinkään, jotta voisit harjoitella tietoista läsnäoloa. Voit harjoitella tietoista läsnäoloa koko ajan. Voit tehdä sekä sisäisiä, että ulkoisia havaintoja.  

Voit havainnoida omia tunteitasi, ajatuksiasi, hengitystäsi ja kehosi eri tuntemuksia. Voit tarkastella miltä tuntuu vatsassa, entä selässä tai rinnan alueella. Voit tehdä ulkoisia havaintoja kaikkien aistiesi avulla; mitä näet, mitä kuulet, miltä tuoksuu, miltä maistuu…

Voit tehdä tietoisesti läsnä ollen kaiken mitä teet, tälläkin hetkellä, kun luet tätä kirjoitusta.

Miltä sinusta tuntuu juuri nyt? Mitä ajatuksia lukemasi herättää sinussa?

Kun harjoitat tietoista läsnäoloa, opit suhtautumaan itseesi ja elämääsi armollisemmin. 

7. Tee asioita, joista tulet hyvälle tuulelle.

Elämä ei ole niin vakavaa, vaikka se välillä voi siltä tuntua.

Tee enemmän sellaisia asioita, joista nautit ja joista tulee hyvä mieli. Tee asioita, jotka tuovat sinulle positiivisia tunteita. Ja jätä vähemmälle asiat, jotka nostavat mieleesi ja kehoosi päinvastaisia tuntemuksia.

Iloinen ilme ja reipas ryhti vaikuttavat aivoihin.

Hymyillessä kehoon vapautuu endorfiineja, jotka ovat elimistön luontaista morfiinia. Nämä endorfiinit lievittävät kipuja ja vähentävät stressihormonien määrää kehossa.

Voit saada tunteesta kiinni huomioimalla oman kehosi asennon.

Jos esimerkiksi kävelet hitaasti, selkä kumarassa ja kasvot suunnattuna alaspäin, heijastuu mieleesi masentunut olotila. Tällä tavoin kävellessä et koe iloa tai intoa. Mutta kun vedät kasvosi hymyyn, aivosi päättelevät, että jossain on hymyilemisen arvoinen asia ja auttavat sinua hymyilemään vieläkin lisää. 

Jo tällä yhdellä pienellä muutoksella voit muuttaa olotilaasi. Kokeillaanpa, joten…

Suorista selkä, laita rinta rottingille ja hymyile!

Näin pienellä muutoksella voi muuttaa omaa tunnetilaa missä hetkessä tahansa.

Epäiletkö?

Jos et vielä testannut, niin miksi et testaisi vaikka heti!

8. Opettele rakastamaan itseäsi. 

Arvosta itseäsi ja omaa kehoasi, on se minkä kokoinen, ikäinen tai näköinen hyvänsä. Oma kehosi on ihmeellinen biologinen kokonaisuus. Se on ainutlaatuinen maailmassa ja se tekee sinusta juuri sinut.

Mieti miten kaikki kehossasi toimii.

Olet ihme ja arvokas! Ja mitä syvemmin tiedostat tämän, sitä helpompi sinun on kohdella itseäsi kunnioittavasti ja arvostaen. Ja sitä helpompi sinun on odottaa samaa kunnioitusta ja arvostusta myös muilta.

Joskus voi olla vaikea olla tyytyväinen itseensä. Milloin vatsa pömpöttää, peppu roikkuu, vaatteet kiristävät ja milloin mitäkin…

Saatamme jopa rajoittaa omaa elämäämme jättämällä tekemättä asioita, joista oikeasti nauttisi. Ja se tapahtuu ainoastaan omaan kehoon ja ulkonäköön liittyvien omien ajatusten ja uskomusten takia.

Uintipäivä rannalla tai käynti uimahallissa jää toteutumatta, koska uimapuvussa esiintyminen ahdistaa. Kuntosalille meno jää pelkäksi haaveeksi, koska pelkää ihmisten katseita tai sanoja. Entä jos tekee jotain väärin tai näyttää naurettavalta?

Saatamme myös miettiä kuinka saisimme kulutettua sipsipussin tai suklaalevyn, ettei vain paino nousisi. Ajatusten siivittämänä säntäämme juoksulenkille, vaikka omat voimat ovat muutenkin jo lopussa. 

Miltä sinun pitäisi omasta mielestäsi näyttää? Vertaatko itseäsi muihin? Se ei kannata.

Vertailemalla löydät itsestäsi ainoastaan ne huonoimmat puolet ja vastapuolesta taas kaikki parhaimmat puolet.

Jos haluat vertailla itseäsi, niin vertaa itseäsi itseesi. Pyri olemaan joka päivä 1 %:n parempi versio itsestäsi kuin edellisenä päivänä. Mieti miten upeasti menet eteenpäin vuodessa.

Vertaileminen on täysin turhaa ajan ja energian haaskausta.

Usein kuitenkin vertaamme itseämme, osaamistamme tai ulkonäköämme toisiin. Vertailemiseen käytetty aika ja energia kannattaa suunnata toisin. Se aika ja energia kannattaa käyttää mieluummin itsestään huolehtimiseen.

Vertaileminen saattaa juontaa juurensa aina lapsuudesta saakka. Mieleen on juurtunut uskomus, että on hyväksyttävä ja rakastettava ainoastaan silloin, kun täyttää tietyt ehdot.

Kaikenlainen vertaileminen kannattaa viimeistään nyt unohtaa. Jos kuitenkin vertailuajatus nousee mieleen, hyödynnä se hetki harjoitukseen. Keskity tuossa hetkessä omiin hyviin puoliisi.

Huomioi miten puhut itsellesi.

Mikäli näet itsessäsi pelkkiä vikoja, vahvistat näitä negatiivisia ajatuksia omassa mielessäsi. Käännä oma sisäinen puheesi positiiviseksi ja itseäsi kannustavaksi. Puhu itsellesi samalla tavalla kuin puhut parhaalle ystävällesi.

Ja sehän sinä juuri olet.

Kehosi on paras ystäväsi ja ainoa, joka kulkee rinnallasi 24/7 koko elämäsi ajan. 

Lue myös tämä: Uskallatko olla oma itsesi? Ota tästä käyttöösi vinkit eläinmaailman viisaudesta.

9. Unohda laihduttaminen.

Unohda viimeistään nyt koko laihduttaminen.

Erilaisten ruokavaliovillitysten ja laihdutuskuurien viidakossa kannattaa pitää pää kylmänä ja järki kädessä. Laihdutuskuuri rajoittaa ja saa usein elimistön ainoastaan sekaisin. Laihdutuskuuri voi viedä jopa vuosikausien kierteeseen, josta irrottautuminen voi olla työn ja tuskan takana.

Parasta mitä voit tehdä oman hyvinvointisi eteen, on kuunnella herkällä korvalla oman kehosi viestejä. Anna kehollesi sitä, mitä se tarvitsee. Jos se haluaa salamivoileivän, syö salamivoileipä.  

Muotidieettejä tulee ja menee, mutta kehosi pysyy. Se kulkee mukanasi koko elämäsi ajan. Joten kuuntele ja kunnioita itseäsi ja omaa kehoasi.

Unohda jojoilut erilaisten dieettien ja kuurien välillä. Olet kaikkia näitä kuureja arvokkaampi. Tee sen sijaan viisaita valintoja ja etene pienin askelin kohti parempaa hyvinvointia ja haluamiasi tuloksia. 

10. Nosta peppu pois penkistä.

Nosta peppu penkistä aina kun mahdollista.

Vaikka treenaisit viitenä päivänä viikossa, ei se kumoa istumisen terveydelle aiheuttamia haittoja. Ainakaan jos istut runsaasti työssä ja vapaa-ajalla.

Mikäli työpaikalla voit käyttää sähköistä työpöytää, suosittelen sitä lämpimästi. Jos et,  niin pyri tauottamaan istumista ja nouse jaloittelemaan useita kertoja työpäivän aikana.

Venyttelemällä tunnet, kuinka veri virtaa taas suonissa paremmin.

Pitkä yhtäjaksoinen istuminen lisää selkävaivojen ja esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen ja veritulppien riskiä. Istuminen kerryttää myös ylimääräisiä kiloja, joten taukojen ottamista kannattaa jopa opetella.

Kun istuessa tuntuu siltä, että joudut korjaamaan asentoasi, vaikka edes vähän, on se kehosi antama merkki sinulle nousta jaloittelemaan. Kehossa jokin kohta ilmoittaa tuossa hetkessä sinulle, ettei kaikki ole hyvin ja olisi aika tehdä asialle jotakin. Kuuntele kehosi antamia merkkejä ja nouse jaloittelemaan.

Yksi helppo keino on nousta seisomaan ja kävellä aina, kun puhuu puhelimessa. Testaa toimiiko tämä vinkki sinulla.

Kun toistat samaa säännöllisesti, muodostuu siitä sinulle uusi terveellinen tapa. Pääasia kuitenkin on, että muistat nostaa pepun penkistä mahdollisimman usein päivän aikana!

11. juo riittävästi vettä.

Huolehdi kehon nestetasapainosta.

Vesi on eittämättä paras janojuoma, toisin kuin virvoitusjuomat tai mehut, sillä vesi ei sisällä lainkaan energiaa, eikä hampaille haitallisia happoja.

Kun päätä särkee, kannattaa ennen särkylääkkeen ottamista juoda ensimmäiseksi lasillinen vettä. Vesilasillinen auttaa, mikäli päänsärky johtuu nestevajauksesta, eikä särkylääkettä tarvita.

Nestehukka on yleinen väsymyksen oire. Nestehukassa keskittymiskyky ja koordinaatio heikkenevät ja reaktioaika pitenee. 

Veden juonti auttaa myös ehkäisemään flunssaa. Mikäli et juo riittävästi, suun limakalvot kuivuvat ja tulevat alttiimmaksi kaikenlaisille tartunnoille.

Voit pitää näläntunnetta loitolla juomalla vettä.  Veden juominen edistää myös ruoansulatusta.

Ei siis turhaan sanota, että vesi on viisasten juoma. Vesi on myös kauneudenhoitovinkki numero yksi. Ihon ja hiusten kunnolle sisäisesti nautittu vesi on jopa tärkeämpää, kuin ulkoisesti käytettävät ihonhoitotuotteet.

On siis aivan turhaa tuhlata rahaa kalliisiin hoitovoiteisiin tai seerumeihin ja yrittää ulkoisesti parantaa ihon kuntoa. 

12. Liiku ja vietä aikaasi luonnossa.

Luonnossa liikkuminen rentouttaa ja rauhoittaa. Luonnossa liikkuminen lievittää tutkitusti myös stressiä, laskee sykettä sekä verenpainetta. Luonnolla on oma voimansa myös masennuksen oireiden lievittämisessä.

Siirrä omat treenisi ja liikkumisesi luonnon helmaan aina kun mahdollista.

Nauti luonnosta kaikin aistein.

Kuulostele mitä ääniä kuulet. Haistele luonnon tarjoamat tuoksut, tunne auringon lämpö, tuulen lempeä kosketus tai sateen raikkaus ihollasi. 

Luonnon läheisyys lisää onnellisuutta ja vähentää sairastavuutta. Jo noin 15 – 20 minuutin oleskelu luonnossa auttaa laskemaan verenpainetta.

Jos ei pääse metsän keskelle, niin ei hätää.  Saman vaikutuksen saat esimerkiksi istumalla rauhallisessa puistoympäristössä.