Estääkö pelko sinua saavuttamasta niitä asioita elämääsi, joita haluat?

Jos tykkäät niin jaathan eteenpäin, kiitos:)

Oletko miettinyt missä roolissa pelko on omassa elämässäsi? Estääkö pelko sinua onnistumasta? Tai saavuttamasta haluamiasi asioita omaan elämääsi?

Saatat nyt ajatella, ettei peloilla ole mitään tekemistä omassa elämässäsi, ei ainakaan onnistumisesi kanssa. Mutta mikäli omat unelmasi ja tavoitteesi odottavat vielä toteutumistaan, niin pelko voi olla onnistumisesi esteenä.

Pelko on usein syy siihen, miksi olemme jumissa.

Mielessä pyörii erilaisia ajatuksia, jotka estävät meitä. Omat ajatuksemme estävät ottamasta tarvittavia askeleita, jotta saavuttaisimme haluamiamme asioita omaan elämään.

  • Mitä jos epäonnistun?
  • Mitä jos kaikki kovalla vaivalla tehty työ menee hukkaan?
  • Mitä jos näytän naurettavalta?
  • Mitä muut ajattelevat minusta?
  • Mitä jos…?

Mitä tuo pelko on?

Pohjimmiltaan kyse on hylätyksi tulemisen tunteesta, joka juontaa juurensa ajasta, jolloin olit vasta pieni vauva. Pelko äidin menettämisestä, hylätyksi tulemisesta, on juurtunut alitajuntaan ja vaikuttaa siellä vielä aikuisiällä.

Pelko voi toimia esteenä monessa asiassa.

Esimerkiksi ihmissuhteissa ei uskalla ottaa vastaan rakkautta, koska saattaa pelätä seurauksia.

  • Miten uskaltaa antautua rakkauden tunteeseen, jos kuitenkin lopputuloksena on särkynyt sydän?
  • Mitä jos homma ei toimikaan ja huomaa jäävänsä yksin?
  • Mitä jos … ?

Saatat pelätä hylätyksi tulemista, vaikka kaikki olisi hyvin elämässäsi.

Moni kantaa harteillaan ”kiltin tytön viittaa”. Jotkut ovat kantaneet sitä koko ikänsä ja se on jättänyt arvet mieleen ja kehoon.

Saatamme kärsiä kiltin tytön syndroomasta vielä aikuisenakin, emmekä uskalla tehdä valintoja, jotka olisivat oman jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä itselle.

Kun käsky käy, on heti valmiina menossa, vaikka omat hommat olisivat pahasti kesken, eikä oikein aikaakaan olisi, eikä edes energiaa.

Jatkuva miellyttämisen ja hyväksytyksi tuntemisen tarve vie voimavaroja. Jos jostain syystä kieltäytyy auttamasta, ei omatunto suostu jättämään millään rauhaan.

  • ”Olisi sittenkin pitänyt.”
  • ”Miksi olin niin itsekäs?”
  • Olisinhan minä ehtinyt.
  • ”Eihän siinä olisi mennyt kuin hetki.”
  • ”Mitähän ne minusta nyt oikein ajattelevat?”

Tuossa tilanteessa antaa ulkopuolelta tulevien asioiden ja ihmisten vaikuttaa itseensä. Saatamme tulla riippuvaiseksi muista ihmisistä ja heidän mielipiteistään, eikä jossakin hetkessä enää itse tiedä mitä haluaa.

Tai oikeastaan tietää…

Mutta koska on tottunut tottelemaan kiltisti, ei uskalla edes yrittää irrottautua tilanteesta.

Omilla mielipiteillä ei ole väliä, vaan tekee valintoja ja päätöksiä toisten hyväksi itsensä, oman hyvinvointinsa ja jaksamisensa kustannuksella.

Jokainen meistä haluaa tuntea itsensä hyväksytyksi ja rakastetuksi.

Usein saatamme kuitenkin tehdä asioita, joita emme välttämättä edes haluaisi tehdä. Teemme niitä, jotta tuntisimme olevamme hyväksytympiä ja kuuluisimme joukkoon.

Teemme niitä, jotta kokisimme olevamme rakastettuja. Jostain syystä emme riitä omana itsenämme.

Kun on tottunut tottelemaan kiltisti, pienikin pyristys vastakkaiseen suuntaan tuo ainoastaan itselle lisää huolia jo olemassa olevien huolien päälle. Ja ehkä syytöksiä sieltä suunnalta, josta yrität irrottautua.

On helpompi jatkaa kilttinä tyttönä, kuin yrittää tehdä muutoksia. Vaikkakin sen tekisi oman hyvinvointinsa kustannuksella.

Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos jatkat samalla tavalla?

Mikäli tilanne jatkuu ennallaan, niin mieli ja keho alkavat antamaan erilaisia hälytysmerkkejä. Oma hyvinvointi alkaa takkuamaan, eivätkä seuraukset välttämättä ole niin positiivisia.

Saatat jopa uupua, mutta siltikin saatat jatkaa kiltin tytön roolissa. Eihän sitä voi olla tekemättä sitä, mitä sinulta pyydetään tai odotetaan.

Vai voiko?

Mitä tuossa tilanteessa pelkää?

Pelkäätkö menettäväsi äidin, isän tai vaikka kumppanin rakkauden, jos teet mikä on oman hyvinvointisi kannalta itsellesi parasta?

Mitä tapahtuu, jos et heti juoksekaan, kun käsky käy? Mitä tapahtuu, jos et enää juokse pää kolmantena jalkana hoitamassa muiden hommia?

Mitä tapahtuu, jos keskityt omaan hyvinvointiin ja asetat sen etusijalle omassa elämässäsi?

Vai mietitkö tuossa hetkessä ainoastaan sitä, mitä muut ajattelevat sinusta?

Sillä, mitä muut ajattelevat sinusta, ei ole mitään merkitystä. Ainoa asia, joka merkitsee, on se mitä sinä ajattelet itsestäsi.

Estääkö pelko sinua vai hyödynnätkö sen osana onnistumistarinaasi?

Lue myös tämä: Voiko tavoitteet ja unelmat saavuttaa helposti ja vaivattomasti?

Rakkaudella
Virpi

Jos tykkäät niin jaathan eteenpäin, kiitos:)

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *