Kurssit

Blogi

Ilmaista

Ota yhteyttä

Haluaisitko lopettaa sokerin syömisen tai ainakin vähentää sitä?

6 syytä, jotka vaikeuttavat sokerista luopumista. 

Jotta oma matkasi olisi edes hieman helpompi kuin omani, kannattaa sinun valmistella itseäsi tuleviin haasteisiin matkasi varrella.

Mikäli kamppailet sokerin käytön kanssa, niin todennäköisesti kamppailet myös makeanhimon otteessa. Saatat olla samaa mieltä kanssani siitä, että jos makeasta luopuminen olisi helppoa,  olisit tehnyt sen jo kauan aikaa sitten.

Hyvinvointisi kannalta sokerin nauttimista kannattaa kuitenkin vähentää. Usein se voi olla vaikeaa ja joskus tuntua jopa mahdotonta.

Makeanhimoisena voi tuntua siltä, että on täysin riippuvainen sokerista. Todellisuudessa makeansyönti voi olla kuitenkin ainoastaan tapa.

Saatat olla eri mieltä, mutta oikeasti näin on. Se on tapa, joka on niin syvällä sisälläsi, että siitä luopuminen voi olla yhtä tuskaa.

Jos syö makeaa pitkin päivää, on totuttanut oman elimistön ja verensokerin sellaiseen vuoristorataan, että oksat pois. Verensokeri sahaa ylös ja alas koko päivän. 

Tiedän tunteen ja tiedän myös seuraukset.

Olen hyvä esimerkki siitä, kuinka helppoa on palata takaisin omiin vanhoihin tapoihin eli makean pariin, varsinkin silloin jos makeanhimo iskee.

Se on helppoa varsinkin silloin, kun eteesi tulee erilaisia haasteita. Niitä haasteita, joita elimistösi laittaa tiellesi, kun päätät jättää sille antamatta sen himoitsemaa herkkua.

Lue tästä: Oletko tapojesi orja?

Listasin muutamia asioita, joita tiellesi todennäköisesti tulee kun vähennät sokerinsaantiasi.

Älä säikähdä niitä, vaan ota ne vastaan ilolla, sillä elimistösi toimii juuri siten, kuten sen kuuluukin toimia. Elimistösi alkaa vieroittua tuosta himoitsemastasi herkusta. Elimistösi yksinkertaisesti pistää hanttiin, kun vähennät sokeria tai lopetat kokonaan sokerin käytön. 

1

Ilkeä, mutta ei yllättävä seuralainen, päänsärky.

Ilkeä seuralainen, joka saattaa iskeä nopeasti ja kovaa. Voit hillitä päänsärkyä valitsemalla terveellisempiä vaihtoehtoja, syömällä riittävästi, säännöllisesti ja monipuolisesti sekä juomalla tarpeeksi vettä.

Saatat sortua makeaan saadaksesi päänsärkysi loppumaan. Älä kuitenkaan sorru enää siihen. Syömällä riittävästi ja säännöllisesti annat elimistöllesi sen tarvitseman energian. Samalla elimistösi tottuu tähän uuteen sokerittomampaan ruokavalioosi. 

Maltti on valttia ja vähitellen päänsärkysi hellittää. Voit auttaa itseäsi kiinnittämällä huomiota juomasi veden määrään. Juo lasillinen vettä ensi hätään ja kuulostele mitä vaikutuksia sillä on. 

2

Ajatusten keskittyminen herkkuihin.

Saatat kokemuksesta tietää mitä ajatuksia päässä liikkuu, kun yrität estää itseäsi sortumasta kaapissa lojuvaan karkkipussiin tai muihin herkkuihisi.

Keskittymisesi herpaantuu, sillä makeanhimo voi hallita ajatuksiasi. Ajatukset pyörivät sen ympärillä mitä ei saa syödä. Saatat miettiä jo etukäteen repsahdustasi ja mitä enemmän asiaa ajattelet,  sitä suuremman roolin se saa elämässäsi.

Saatat myös haaveilla ajasta, jolloin saat taas syödä makeaa oikein luvan kanssa. Mihin se johtaa? Todennäköisesti takaisin alkuun. 

Juuri tästä syystä en itse liputa kokonaan sokerista luopumista, koska se ei välttämättä toimi. Ei ainakaan itselläni.

Kaikenlaiset lakot tai kieltäytymiset saavat ajatukset pyörimään entistä kovemmin asian ympärillä. Mitä enemmän kieltäydyt jostakin, sitä suuremmaksi sen vetovoima kasvaa. Vaikka olotila saattaa olla epämukava, niin muista, että se on vain väliaikainen olotila. Olosi paranee kyllä, kun maltat vielä hetken.

Mikäli sokerinhimo piinaa, lue 4 vinkkiä makeanhimoon tästä.

3

Väsymys voi iskeä varsin kovaa.

Sokerin käytön vähentäminen tai kokonaan siitä luopuminen tuo elimistöösi lisää energiaa. Olo on energisempi, iloisempi ja kaikenlainen sokerista tullut pöhötys on tiessään. 

Mutta tuohon olotilaan pääsemisessä väsymys voi olla yksi kompastuskivi. Vireystilasi ja olosi paranevat pitkällä aikavälillä takuuvarmasti, mutta alku voi olla vaikeaa.

Tässäkin kannattaa muistaa vanha sanonta – ”Alku aina hankalaa, lopussa kiitos seisoo”.

Sama on sokerin vähentämisessä. Alussa on vaikeaa, koska sokeri ei ole enää nostamassa verensokeriasi ja tuomassa sokeripiikkiä elimistöösi. Mutta kun jaksat jatkaa valitsemallasi terveellisemmällä tiellä, tilanne paranee.

Kun vähennät sokerinsaantiasi, verensokerin taso vakiintuu. Vireystilasi säilyy tasaisempana, etkä ole enää sokerin armoilla.

Lue tästä: 6 vinkkiä väsymyksen selättämiseen.

4

Mieliala vaihtelee.

Vähentynyt sokerin määrä elimistössä tuo todennäköisesti eriin kiukun ja ärtyisän puolen. Ainakin oma puolisoni voi allekirjoittaa tämän itselläni. Sama tilanne, jos ei huolehdi säännöllisestä ja riittävästä syömisestä. 

Molemmat tuovat aivoihin ihanan palkitsemisen tunteen ja jos ei saa palkintoaan, ärtymys kasvaa. Eikä se ole kivaa, ei itselle, eikä ympärilläsi oleville ihmisille.

5

Epäonnistumisen tunne valtaa.

Jos sinulla on tapana palkita itseäsi tai lääkitä itseäsi ja pahaa oloasi herkuilla, saattavat mieltäsi painavat asiat nousta pintaan rajoittaessasi sokerinsaantia. 

Mitä enemmän näitä asioita nousee mieleen, sitä helpommin saattaa lääkitä itseään herkuilla. 

Mitä enemmän sortuu herkkuihin, sitä enemmän saattaa tuntea epäonnistumisen tunteita. Ei taaskaan pystynyt pitämään sormiaan poissa karkkipussista.

Sinun ei tarvitse kokea epäonnistumisen tunteita. Repsahtaminen on asia, joka voi auttaa sinua eteenpäin. Kaikki meistä repsahtavat, joten se ei ole niin vaarallista, vaikka se sillä hetkellä siltä tuntuukin. 

Keskitä ajatuksesi positiivisiin asioihin ja tee niitä asioita, joista oikeasti nautit. 

6

Makeanhimo ote pitää vallassaan. 

Tuo ote voi olla jossakin hetkessä aika ylivoimainen ja tuntua siltä, ettei sitä voi vastustaa. Ja saatat tietää mihin se johtaa. 

Muistatko, kun alussa kirjoitin, että makeansyöminen on ainoastaan tapa?

Saatat olla eri mieltä, mutta oikeasti kyse on lopulta omista tavoista ja tottumuksista.

Mieti miten helppoa on luopua jostain itselle haitallisesta tavasta, jos on tehnyt sitä vaikka vain viikon? Entä jos oletkin tehnyt asioita tietyllä tavalla kymmeniä vuosia, ehkä koko elämäsi ajan?

Tiedän, se ei ole helppoa. Tiedän myös sen, että se on mahdollista.

Todennäköisesti syöt makeaa, koska makea maistuu hyvälle. Koska saat makeasta juuri sillä hetkellä tarvitsemasi palkkion tai haluamasi tunnetilan. 

Mitä tapahtuu, kun tuo palkkio tai haluamasi tunne otetaan sinulta pois? 

Tunne ei ole mukava. Mutta se on ainoastaan tunne. Se on väliaikainen ja menee pois.

Pyri korvaamaan makeat herkut jollakin muulla. Vaihtoehtoja löytyy pilvin pimein, joten tehtävä ei suinkaan ole mahdoton. Voit saada niskaotteen makeanhimostasi.

Mikäli kamppailet jojoilun tai makeanhimon kourissa, niin saatat olla kiinnostunut tästä kurssista.

Kaikki lähtee itsestäsi ja omista ajatuksistasi.

Haluatko irti sokerin haittavaikutuksista? Haluatko itsellesi ne hyödyt joita saat, kun vähennät sokerin käyttöä?

Hyvin usein laihduttamisessa suositaan monimutkaisia kuureja, vaikka useimmat meistä hyötyisivät eniten makean ja sokerin määrän rajoittamisesta.

Valkoinen sokeri sisältää ainoastaan tyhjiä kaloreita. Makeasta saamasi energia ei pidä sinua kylläisenä ja sen takia sitä on aivan liian helppo ahmia liikaa. 

Unohda laihdutuskuurit ja kiinnitä huomiota sokerinsaantiisi. Se voi auttaa sinua myös pudottamaan painoa. 

Kurssit

Blogi

Ilmaista

Ota yhteyttä

Lupausten Portaat / VS IDEA